15 са досъдебните производства за нарушаване на карантина в Сливен

Хващат 2 пъти дядо да нарушава карантината

15 акта за нарушители на противоепидемичните мерки за ден в Търновско

Службите по Великден ще се провеждат пред храмовете

Над 730 000 са заразените с коронавирус по света

Над 800 жертви на Covid-19 в Испания за денонощие

Над милион и половина ученици по света не ходят на училище заради COVID-19

Пандемията изчисти въздуха в Европа

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев: Безлихвените заеми от 1500 лв. – с гратисен период от 6-12 месеца

Правителството обсъжда на извънредно заседание компенсациите за бизнеса

Няколко джихадисти избяха от затвор в Сирия

Лепят върху коли фалшиви уведомления за глоби в София Посочена е банкова сметка, по която да се правят преводите

Москва под карантина от днес (ВИДЕО)

Мъже от Симитли се напиха и клаха

Младеж е в болница след удар на кола в дърво 19-годишният водач изгубил контрол над возилото

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Няма да бъдат намалявани болничните дни, които личните лекари могат да дават на пациентите.

Личният лекар ще дава 14 дни без прекъсване, както досега

Бизнесът иска глоби за нарушители

Ще бъдат разписани критерии за определяне на болничните дни след определени операции. Така ще бъде ясно при каква ситуация може да се ползва месец и кога по-малко. Това е една от окончателно разписаните мерки срещу злоупотребите с болнични, които бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според работодателските организации при лапароскопски операции у нас се дават 30 дни болнични, а в Германия само 3-4 дни.

Социалните партньори се разбраха да не бъдат намалявани дните, които личните лекари могат да дават на болния без прекъсване и те остават 14, както досега. Няма да се намалява и общият брой дни годишно, които ще дава джипито.

Но ще бъде дадена възможност за контрол на болния чрез повторна експертиза. Това обаче ще се прави не от лекар, назначен от фирмата, а от независимо медицинско лице. На тристранката обаче не стана ясно кой ще плаща на независимия лекар за допълнителния преглед – фирмата, работникът или НОИ.

Социалните партньори са съгласни работодателят да има достъп до болничния лист на служителя и да го получат веднага, след като личният лекар го пусне. От социалното министерство подкрепят идеята синдикатите и работодателите да участват в регионалните здравни съвети, но само когато се касае за техен работник.

Бизнесът обаче настоява работник, за когото се установи, че ползва болничен без да е болен, не само да връща обезщетението, но и да плаща глоба. Санкция да има и за лекаря, издал фалшив болничен, искат работодателите. Когато болният е в Гърция или на риба, той не изпълнява режима, определен от доктора, аргументира се председателят на АИКБ Васил Велев. При повторно нарушение на лекаря да му се отнемат лекарските права, предлагат още представители на бизнеса.

Друга идея предвижда при дълги болнични работникът да минава на контролен преглед при доверен лекар на работодателя. Идеята е този лекар да има право да прецени дали фирмата да обжалва болничния.

От синдикатите се обявиха категорично против тези предложения. Според тях се отправят тежки и безпочвени обвинения към работниците. При повторен преглед от лекар на фирмата няма да се получи адекватна експертиза, защото с всеки ден състоянието на болния се мени, опонираха от КТ Подкрепа.

Ако бъдат въведени строги рестрикции, се опасявам, че личните лекари ще спрат да дават болнични листове, коментира Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз.

 

Позиция на КНСБ:

Искат правила за доброволната карантина

Ананиев: Взимате отпуск заради коронавируса

Според синдикатите при “доброволна карантина” трябва да има болничен и да се изплаща обезщетение.

Да бъдат разписани ясни правила да “доброволната карантина”, ако е необходимо и чрез законодателни промени, поискаха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Позицията им е по повод молбата на кризисния щаб за коронавируса, който призовава връщащите се от Италия да се подложат на “доброволна карантина” вкъщи в рамките на 14 дни, за да не заразят своите колеги и близки.

“Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена, се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение”, пишат синдикатите в своя позиция по темата.

Според тях призивът за “доброволна карантина” е неясен, тъй като няма нормативно уреден ред за “доброволна” изолация, по преценка на физическото лице. Това може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи.

КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

“Хората, които се връщат от държави, засегнати от коронавируса, трябва да останат 14 дни вкъщи. За целта те трябва да бъдат поставени под карантина и трябва да си пуснат платен или неплатен отпуск”. Това заяви междувременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Става въпрос за хора, които нямат температура и симптоми. Другите се поемат от здравните служби и постъпват в болница, обясни министърът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.