Слагат етикет на месото от щастливи телета

На етиката на месото ще пише дали животните са отглеждани хуманно, предлага ЕК.

ЕК обсъжда знак за хуманно отношение

Той ще има три степени в зависимост от покритите критерии

Изискванията са повече свободни площи, кърмене и игра

Етикет, който да показва, че месото е от щастливи животни, предлага Европейската комисия. Той ще наподобява този, който сега се използва за яйцата от свободни кокошки например.

Предвижда се степените на етикета да са три в зависимост от покритите критерии. Сред тях на този етап са: осигуряване на повече свободна площ, по-дълъг период на кърмене, повече фураж и възможности за игра на животните, уточниха за “Труд” от Министерството на земеделието храните и горите. От ведомството на Десислава Танева обясниха, че в момента се работи за изчистване на европейската законодателна рамка и регулиране на условията относно съдържанието на етикета.

България подкрепя идеята за създаването на единен етикет за хуманно отношение към животните, но той следва да има доброволен характер, посочиха от земеделското министерство. В тази връзка, България е изразила позиция, че същият следва да е структуриран така, че да не доведе до увеличаване на регулаторната тежест за повечето продукти, и да отговаря на баланса между разходите и ползите така, че да оправдава необходимостта от това етикетиране, допълват от ведомството.

Според тях приложимото законодателството на ЕС към момента гарантира, че потребителите сега могат да направят информиран избор за консумираните от тях храни.

Коментари

Задължително поле