ТЕЦ „Бобов дол“ гори на денонощие по 20 т. отпадъци

ВАП сезира КЗК за разликата в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас

Супермоделът Адриана Лима: Сърцето ми е с Ню Йорк Красавицата гледа „Роки” по време на изолацията

Производители на вафли дариха 100 000 лева на болницата в Горна Оряховица

Как изглеждаше футболът преди 20 години

Катастрофа затруднява движението при км 10 на АМ „Хемус“ към София

15 са досъдебните производства за нарушаване на карантина в Сливен

Хващат 2 пъти дядо да нарушава карантината

15 акта за нарушители на противоепидемичните мерки за ден в Търновско

Службите по Великден ще се провеждат пред храмовете

Над 730 000 са заразените с коронавирус по света

Над 800 жертви на Covid-19 в Испания за денонощие

Над милион и половина ученици по света не ходят на училище заради COVID-19

Пандемията изчисти въздуха в Европа

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев: Безлихвените заеми от 1500 лв. – с гратисен период от 6-12 месеца

Слагат лимит от 70 000 лв. за проектиране, за да избегнат обжалвания Представители на гилдията да участват в изготвяне на заданията за проектиране, предлагат архитектите

70 на сто от работата за местните власти не се плаща и отива в коша, обясняват от бранша

Искат да запазват авторските права за работата си

Общините често слагат лимит от 70 000 лева за проектиране, за да могат да избягнат обявяването на обществени поръчки и конкурсите. По този начин си спестяват обжалванията, защото според закона подобни преки договаряния и изпълнения чрез поканени подбрани фирми не могат да бъдат обжалвани. Това обяви зам.-председателят на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Петкана Бакалова на кръгла маса по проблемите на сектора.

Друг порок на Закона за обществените поръчки според представители на гилдията е фактът, че при избора на изпълнител за проектиране често се иска „есе“ като обосновка за това как ще бъде свършена работата. Ние сме хора на инженерните науки, а не литератори, затова е безумно в крайната оценка тежест да има това кой е написал с по-красноречиви слова как ще си свърши работата, обясни арх. Бакалова.

Според бранша голяма част от проблемите в крайната реализация на проектите се дължи на лоши задания. Затова те предлагат в изготвянето им да участват задължително представители на бранша, вместо както е в момента основно финансисти и юристи без практически опит. В част от европейските страни този проблем е решен като дори се прави конкурс за изготвяне на заданията, обясниха представители на бранша. И дадоха за пример факта, че обичайно едно задание е около 400 страници, докато у нас рядко надвишава 20 страници, дори за значими обекти.

Друга практика, която според Камарата на архитектите трябва да бъде прекратена, е тази общините да поръчват проекти без да ги плащат с обещанието, че ако те спечелят еврофинансиране ще се издължат на авторите им. По подобен начин най-често работят малките селски общини, които кандидатстват за финансиране по Програмата за селските райони, но нямат нужния бюджет, за да си платят предварително проектирането.

В резултат се финансират едва около 30 на сто от изработените проекти, а останалите отиват в коша заедно с усилията на архитекти, проектанти, инженери, местни власти и администрация, обясни арх. Бакалова. Тя предложи да се изработи вариант за евтино кредитиране на изготвянето на проекти, за да могат местните власти да се справят с трудностите.

При обявяване на поръчи за проектиране трябва предварително да е ясен и бюджетът на обектът, който ще се строи, за да могат архитектите да се съобразят с изискванията, а не впоследствие да се орязват важни елементи заради липсата на достатъчно финансиране, обявиха от гилдията.
Архитектите настояват още да запазват авторските права на изготвените от тях проекти и при бъдещи преустройства на сгради или градски центрове да имат решаваща дума за реконструкциите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.