Слагат още „Шишеяд“-и за пластмасови бутилки в Пловдив

Снимка: в. “Марица”
Новите шишеяди в пловдивския район “Северен”.

Инсталации за рециклиране вече има в над 60 населени места

Децата най-много ги “хранят”

Община Пловдив, район Северен и организацията “BG Бъди активен” сложиха инсталации за събиране на пластмасови бутилки на още 4 места. Инициативата е част от кампания “Искам да съм полезен... Рециклирай ме!”, която започна преди 4 години и над 120 подобни “Шишеяди” вече има в повече от 60 населени места в България, където помагат за поддържане на чистотата и разделното събиране на отпадъци.

Подобно на инициативата с капачките, децата пак са най-запалени да “хранят” ненаситните търбуси с бутилките, които иначе родителите им изхвърлят в кофите за смет.

“Чрез тези съоръжения и съвместните усилия на общината и гражданите, се стремим да създадем по-чиста, по-зелена и по-устойчива градска среда. Участието на всички е от ключово значение за успеха на тази инициатива. Вярвам, че заедно ще направим район “Северен” пример за екологична отговорност и устойчивост”, каза районният кмет Венцислава Любенова пред в. “Марица”.

На самите инсталации има надписи, че бутилките трябва да са с обем до 3 литра и да се смачкат, преди да ги глътне “Шишеядът”. Целта е в него да се побират повече бутилки. По данни на организаторите през 2022 г. са били събрани около 25 тона пластамаса, а през 2023 г. - над 40 тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони