Слагат пос терминали в патрулките на КАТ

Нарушителите ще могат да плащат глобата на място с банкова карта или чрез пощенски запис до 2 часа

Обявяват в интернет невръчените електронни фишове

Патрулките на „Пътна полиция-КАТ” да бъдат оборудвани с пос-терминали – изнесени точки за банкови преводи. Чрез тях шофьорите ще могат да си плащат още на пътя, ако не става дума за нарушение, за което ще им се отнемат контролни точки. Ако нямат банкови карти, ще получат правото до 2 часа да платят с пощенски запис. Тези поправка в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) приеха депутатите на първо четене със 143 гласа „за” и нито един „против”. Предложението бе на 7 депутати от „Воля”, сред които липсва лидера им Веселин Марешки. Както писа „Труд” още през 2017 г., когато за първи път бяха дадени тези предложения за поправки отк „Воля”, би било редно, преди да дава идеи на КАТ, Марешки да постави пос терминали на своите бензиностанции и аптеки, където се плаща само в брой.

Също днес бе прието да се издава електронен фиш не само за превишена скорост, а и за липса на платена винетна такса. При невръчване тези фишове ще бъдат обявявани в интернет, което автоматично ще ги превръща във влезли в сила наказателни постановления. В България няма задължение за всеки гражданин да ползва интернет. Възможно е тези текстове изобщо да не мине на второ четене, тъй като според юристи драстично нарушава разпоредби на Закона за административни нарушения и наказания. А дори да влезе в сила, разпоредбите може да станат обект на тълкувателно решение от Върховния административен съд и да бъдат отменени, както това вече се случи през 2013 г. със самите електронни фишове. Тогава КАТ спря да снима с камери за скорост и полицаите се оплакваха от магистратите, а не от депутатите, гласували безумните правила в закона.

Иначе повечето от днешните поправки и нови текстове в ЗДвП бяха свързани с въвеждането на тол таксите, електронните винетки и т.нар. тол полиция, която ще е нещо като втори КАТ. Прие се също автомобилите, които са хванати без платена такса, няма да могат да минават технически преглед или да напускат страната. Иначе глобата за липсваща винетка си остава 300 лв.

Според Георги Свиленски от БСП тези текстове, заедно с по-високите данъци за стари коли,изобщо ще откажат шофьорите да ходят на технически прегледи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България