Слагат чадър над сивия сектор

Прилагането на закона за горивата може да се забави до 6 месеца

Без банкова гаранция за регистрация на бензиностанция

Чадър над сивата икономика. Така председателят на Българска петролна и газова асоциация Валентин Златев описа предложението за отлагане на закона за горивата. След дълги и ожесточени дебати депутатите от парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика решиха да отложат с до шест месеца само наредбата за регистрация на търговците на горива. Но така законът, който влезе в сила на 28 януари, реално не може да се прилага. След колко време наредбата ще бъде приета не е ясно.

“Дирекция има, има и назначени хора, а наредбата за законопроекта ми е на бюрото. Ако не бяха внесени промени в закона между първо и второ четене, които обаче уреждат проблемите на бизнеса, нямаше да има такова забавяне”, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му до месец ще е готов регистърът на фирмите, търгуващи с горива.

“Създавате тежък казус и реално искате да отмените преследването на нарушителите в нашия бранш. В никакъв случай не може да възприемем отлагане на влязъл в сила закон”, коментира Златев по време на дебатите преди окончателното гласуване на текстовете.

При регистрация на бензиностанциите да не се изисква банкова гаранция от 20 хил. лв., гласят приетите от комисията промени в закона. Облекчават се и правилата за зареждане на техниката в мините и строителните машини, каквито искания имаше от страна на бизнеса.

В страната има 4000 легални бензиностанции, каза председателят на комисията Емил Димитров.

Коментари

Задължително поле