Следващият екипаж на МКС ще извърши експерименти за подготовка на полет до Марс

Следващият екипаж на Международната космическа станция (МКС), който ще потегли през юни, ще извърши серия от експерименти за подготовка на продължителни мисии до Луната и Марс, съобщи ДПА.

Сред оборудването, което ще бъде инсталирано на МКС, е 3-D микроскоп, който работи в реално време и дава възможност за наблюдения на динамични клетъчни процеси, например как се развиват човешки имунни клетки в безтегловност. Проектът за изследване на ефекта от стреса върху имунната система ще бъде полезен и за обществото, но целта е по-специално да помогне за подготовка на астронавтите за продължителни полети, например до Марс.

Друг физиологичен експеримент ще разгледа как се променя състоянието на белите дробове в космоса.

В областта на физиката ще бъдат тествани пясък и гранулат в условията на безтегловност. Експериментът ще е полезен за промишлеността и за икономии на енергия.

Германският астронавт Александер Герст, за когото това ще бъде втора мисия, каза, че за шест месеца ще бъдат извършени около 300 експеримента. Поне половината от тях обаче ще са продължение от предишни мисии.

"Астро Алекс", както наричат германците Герст, ще бъде придружен от робота КИМОН (съкращение от Crew Interactive MObile Companion - мобилен интерактивен приятел на екипажа). Роботът е разработен в Мюнхенския университет. Той има изкуствен интелект IBM Watson и е изработен от специалисти на "Еърбъс" от полимерни материали и метални сплави с промишлени прахови 3D-принтери. Тежи около 5 кг и може да разпознава лица и гласове, да общува, да се движи самостоятелно.

КИМОН ще помага за поддръжката и ремонтните работи, ще документира експерименти и ще развлича екипажа.

Коментари

Задължително поле