В края на февруари приключва изследването на сградата за нова детска болница

Осъдиха мъж за измами при продажба на жилище

Почина дългогодишен шеф на РПУ Слънчев бряг, топполицаят Стайко Манев

Строят автомагистрала по Е-79 от Видин до Монтана

Част от тавана на метростанция „Западен парк” падна (СНИМКИ) Няма пострадали хора

Поставиха 725 нови контейнери в половин Шумен

Изправят пред Темида мъж, убил с нож брат си Обвиняемият редовно малтретирал и 88-годишната си майка

435 нови медици се дипломираха днес (СНИМКИ)

„Милан“ проучва Кирил Десподов

Потомка на търновски търговци направи ценно дарение на Историческия музей в Габрово Музеят получи мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД

Мобилизация в Детското отделение на болницата в Горна Оряховица заради грипа

МРРБ започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

Декларация от Национално сдружение на частните болници в България: И вие ли мислите така?

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете за фестивала „Сурва“

Разследват смъртта на работник в пункт за скрап

След бунта: Лагерът в Харманли има нов директор и 1/3 по-малко бежанци 

Снимка: Архив
Почти три седмици след като мигрантите в центъра в Харманли се вдигнаха на бунт, мястото има нов директор, тече ремонт, а настанените бежанци са с близо 1/3 по-малко.

Новият ръководител Славчо Янев заменя изпълняващия длъжността Димитър Захариев, след като спечели тримесечен конкурс. Той е бивш граничен полицай, пенсиониран наскоро. По думите му негов приоритет ще е съставът, а целта му е услугата в центъра да отговаря на европейските изисквания. Тогава няма да има и бунтове, посочи Янев.

След като при размириците бяха нанесени значителни материални щети, в момента се работи по битовото настаняване, по сградите, по инфраструктурата, отчете той.

Захариев допълни, че се изгражда локална парна инсталация на газьол с нови радиатори, включително в баните и тоалетните. Закупени са кранчета, мивки, батерии и се поставят, но всеки ремонт изисква време, посочи той. Досега е ремонтирана изцяло столовата и новият приемателен център, в който ще се извършва първоначалната регистрация.

В момента в центъра пребивават 2002 души, като по време на бунта бяха около 3000. Една част от мигрантите са изведени, други са пожелали да живеят на външен адрес, което е разрешено по закон, трети са с предоставена закрила. За последните две седмици 22-ма души са получили решение за закрила, отказите са два.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „услугата в центъра да отговаря на европейските изисквания.“ Голямата част от българите дали живеят по европейските изисквания? А тези,бездомните? А бъркащите в кофите за боклук,чийто брой всеки ден нараства?В центровете за настаняване на бездомници или бабите и дядовците с пенсии,срамни за ЕС,дали живеят по европейските изисквания? Вече българите трябва да се настаняват в такива центрове за бежанци,за да им се дават помощи и да живеят по евростандартите. Ще станем по-бежанци от афганистанците.В собствената си страна.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.