След бунта: Лагерът в Харманли има нов директор и 1/3 по-малко бежанци 

харманли лагер

Почти три седмици след като мигрантите в центъра в Харманли се вдигнаха на бунт, мястото има нов директор, тече ремонт, а настанените бежанци са с близо 1/3 по-малко.

Новият ръководител Славчо Янев заменя изпълняващия длъжността Димитър Захариев, след като спечели тримесечен конкурс. Той е бивш граничен полицай, пенсиониран наскоро. По думите му негов приоритет ще е съставът, а целта му е услугата в центъра да отговаря на европейските изисквания. Тогава няма да има и бунтове, посочи Янев.

След като при размириците бяха нанесени значителни материални щети, в момента се работи по битовото настаняване, по сградите, по инфраструктурата, отчете той.

Захариев допълни, че се изгражда локална парна инсталация на газьол с нови радиатори, включително в баните и тоалетните. Закупени са кранчета, мивки, батерии и се поставят, но всеки ремонт изисква време, посочи той. Досега е ремонтирана изцяло столовата и новият приемателен център, в който ще се извършва първоначалната регистрация.

В момента в центъра пребивават 2002 души, като по време на бунта бяха около 3000. Една част от мигрантите са изведени, други са пожелали да живеят на външен адрес, което е разрешено по закон, трети са с предоставена закрила. За последните две седмици 22-ма души са получили решение за закрила, отказите са два.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България