След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile

Избата организира празник на виното в родния си град

Най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“  подготвя пускането на две нови резерви към серията вина Kabile и отчита страхотна реколта червени вина. Това стана ясно по време на празник на виното, който винарната организира в родния си Ямбол. Събитието събра над 6000 души в централната градина в неделя.

yambol-horo„С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.“, каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. И допълни – „винаги съм казвал, че производството на хубаво вино зависи от два много важни  фактора: добро грозде и добри хора. Тази година можем да се похвалим, че природата беше на наша страна и ни донесе отлична реколта. А що се отнася до хората - те също са налице. Доказателство за качеството на нашите вина са многобройните медали по световни изложения като за миналата година най-награждаваното българско вино е именно нашето Kabile Мавруд и Каберне Совиньон “.

kabileКaто пример той даде Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Друго награждавано вино е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, което е със златни медали от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International, и от London experts in wine.

За трета поредна година избата използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите  и всички граждани и гости на Ямбол. Събитието включваше традиционни танци от региона, кукери, които представиха ритуали, свързани с виното, музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Над 3000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха раздадени 4000 порции. Ансамбъл „Тунджа“ вдигна хората на дълго и цветно хоро́, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. Народната певица Поли Паскова пък представи свои авторски парчета посветени на виното и любими народни песни. В центъра на вниманието през целия ден беше Ути Бъчваров със своето кулинарно шоу. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол“ продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора“, разказа Ути Бъчваров.

Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. „Вила Ямбол” реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента.

Най-четени