Фалстарт на делото срещу Ченалова

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

Пишат некролога на хартиената администрация В момента от бизнеса и гражданите за 1422 предоставяни услуги искат 5985 документа

Огромен пожар лумна в стар военен корпус в центъра на Велико Търново Предполага се, че клошари са подпалили изоставената сграда

Бисер Петков представи приоритетите на Българското председателство пред ЕП

След халифата идва нова държава, която никой не иска Създаването й ще ехти като гръм из целия Близък изток

Тези дни в Иракски Кюрдистан започва агитационна кампания за предстоящия референдум за пълна държавна независимост, който ще се състои на 25 септември. Въпреки всички прогнози и заплахи, трите основни политически движения в Кюрдистан се обединиха за провеждането на референдума против волята на Багдад, Техеран и Анкара, при нескритото неодобрение от страна на Вашингтон. Това е небивало единство сред обичайно раздираните от разправии кюрдски кланове.

Ако кюрдите в Ирак гласуват за независимост и се отделят, какво ще стане с Близкия изток?
Първо, това би означавало окончателен разпад на иракската държава де юре и де факто. Ако е така, какво ще предотврати разпадането на бивша Сирия, която вече е разделена на няколко зони на влияние? Тогава може да дойде ред на отдавна разделения Ливан. Турция и Иран също ще бъдат застрашени, защото техните кюрди също могат да поискат независимост (а следвайки кюрдите, и други националности).
Подобен ход на събитията може да сложи край на приетата международна доктрина за неприкосновеност на близкоизточните граници (изключение беше направено при създаването на Палестина). В Сирия и Ирак днес има значителни части от териториите им, които не са под контрола на централната власт.

В тази обстановка създаването на нова, национална, независима държава ще ехти като гръм из целия Близък изток.

Кюрдите са автохтонен близкоизточен народ. В момента наброяват около 40 милиона души, а още не са се сдобили с независимост, което е голяма несправедливост на фона на пъстрите държавни образувания в региона.

Възможно е отделянето на кюрдите на неголяма територия, където да създадат своя независима държава, да не е много болезнено за Ирак, тъй като в сегашните условия това не е нищо повече от юридическо и политическо потвърждение на съществуващото положение на нещата. Оптимистичният вариант предвижда разширена кюрдска автономия в Сирия със съгласието на Дамаск.

Песимистите обаче се питат какво ще стане, ако сирийските кюрди обявят независимост. Дори не е нужно да си песимист, за да предвидиш, че предстоящият референдум ще повлияе на турско-кюрдския конфликт. Там продължава война, която вече е отнела десетки хиляди животи през последните десетилетия.

Между другото малцина знаят, че войната между кюрдите и Иран тече не от вчера. Иракски Кюрдистан граничи едновременно с Иран и Турция. През последните месеци кюрдите водят ожесточени сражения с ирански военни подразделения. Те са подложени на регулярни бомбардировки, което не предизвиква никакво недоволство в иракското правителство. Това дава допълнителни козове при изясняване на техните позиции – щом Багдад не възпрепятства бомбардировките над кюрдите, значи се държи като чужда държава, иначе той би защитил гражданите си.

Още по-интересен е фактът, че Вашингтон също не пречи на военните действия на Техеран против кюрдите. Колкото и парадоксално да звучи, в Ирак американците са партньори на Иран в борбата с „Ислямска държава“ и не искат да си изострят отношенията.

В момента само един Израел е признал без уговорки независимостта на Кюрдистан. За това има исторически причини – още в края на 50-те години на XX в. израелски съветници активно помагаха на легендарния лидер на кюрдите Мустафа Барзани, а в днешно време израелците първи се притекоха на помощ на неговия син Масуд Барзани. Именно кюрдите и язидите от Ирак успяха да окажат ефективна съпротива срещу джихадистите още в самото начало. А Израел осъзнава и неизбежната девалвация на и без това девалвираната тема за палестинска държава след възникването на новите сепаратистки и национални движения.

И така, милиони кюрди ще дадат гласа си за независимост на 25 септември. Правителството на Ирак ще го обяви за незаконно, Турция ще протестира гръмогласно, а Иран ще усили военния натиск. Но кюрдите днес са по-силни от всякога, окрилени от успехите си в боевете срещу „Ислямска държава“.

Така или иначе, гответе се за референдума в Кюрдистан като за ядрен взрив. Четиридесет милиона кюрди са решили да заявят съществуването си. И нямат намерение да отстъпят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (28)

 1. Ако напишете местен,туземен народ,а не гръцкото автохтонен,какво ще стане?!

 2. България има интерес от създаването на Кюрдистан, Турция трябва да е слаба и разпокъсана. Турция винаги се е възползвала, когато България е била слаба. Време е да и се връща.

  1. Нкога РТурция не се е възползвала от слаба България но за обратното можем да спорим. Можем да изтъкнем също така,че България от 1983 систаматически и постоянно подкрепя ПКК с инструктори и оръжие. Над 29 български офицери днес изтърпяват доживотните си присъди в Диярбекир заради подкрепа и участие в ПКК а в двора на затвора има точно 49 гроба на българи убити или умрели в затвора. Кой се е възползвал се знае много добре. Но щом си казал,че е в интерес на България Турция да се разцепи, тогава да знаеш,че и тази ограда за която изхарчихте 200.000.000 лева няма да спре народа да бяга на запад. И като минат 15-20 милиона кюрди и араби през булгаристан ще видиш кой е в печалба и кой не е. Все пак човек трябва да знае какво си пожелава….

 3. Скоро,съвсем скоро ще има нова държава в Близкия изток.Кюрдистан-верен съюзник на Израел и САЩ.

 4. Приятели днеска случайно закъсах, някой има ли 10 лв да ми даде ?

  1. Руското посолство дава, ама трябва да умееш да пишеш коментари и да си психически импотентен.

    1. Не мерси. Не съм я закъсал толкова да си продам душата на сатанистите. Предпочитам да ви изтипосвам безплатно.

 5. Никакъв ядрен взрив, а най-обикновено УСПОКОЯВАНЕ на обстановката в Близкия изток ще настъпи. Ама сега не ми се пише в дълбочина.

  1. Турци живеят в Румъния, България, Сърбия, Босна и Херциговина, Гърция, Македония, Косово, Гърция, Ирак, Иран, Сирия…Време е тези хора да се обединят в една държава между две реки-Туна(Дунав) – Фърат(Ефрат) и четири морета Адриатическо-Черно-Егейско и Средиземно море. Всяко действие поражда равно по себе си противодействие. Очакваме деня в който ще посрещнем победоностния поход на Аскера и да знаете, че педереският Запад няма да си помръдне пръста за вас, както не си мръдна пръста в Сребреница през 1993 година.

  1. Часът е доста напреднал и май си прекалил с ракията. Вземи си преспивателните, звънни за всеки случай на лекаря си, защото може тази нощ да паднеш от балкона или да се хвърлиш от прозореца с викове „Турците идат“ и си легни.

 6. Ако това е пътят за мир и съгласие,защо не? Косово, кой го поиска и защо го признаха? Щом може за едни, трябва да може и за други! Освен това са 40 милиона, а в Косово близо 2 милиона. И ако това не стане, значи пак някой отвъд океана или съседи имат планове за земята на кюрдите и за да се доберат до ресурсите на тези земи ще изтребят населението. Това как се нарича?

  1. Американците, руснаците, французите, англичаните, немците, холандците, белгийците и всякая паплча, разпределила благата на Ислямския свят в последния Кръстоносен поход по начало не иска да има народи по тези земи и от 2003 година насам за това ги унищожава систематически. В света 20 милиона народ са в статут на бежанци, това всичко са Мюслюмани от Палестина, Афганистан, Ирак, Сирия, Сомалия, Либия….От 2003 година до ден днешен са избити над 8 милиона Мюслюмани от страна на „демакратичните страни“. ТИ ЗА КАКВО СЕ ИНТЕРЕСУВАШ? КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КЮРДИТЕ ЛИ ? ЧЕ КАКВО ГИ БОЛИ ЗАПАДНЯЦИТЕ, ТЕ ИСКАТ ПЕТРОЛА.

 7. Ако никой не я иска,значи няма да я има,а ако идва значи някой я иска,зависи кой какво иска по-силно,но и само желание не стига,както се казва на всяко действие има противодействие.Ще се оправим единствено при една планета- една държава,но това няма да го доживеем.

  1. Какво значи, ако никой не я иска? Да не би Византия да е искала да има България преди 1400 години? Да не би Русия да е искала да има Обединена България през 1906-та? Да не би Турция изобщо да е искала да има България преди 140 години??? То за да напишеш нещо е достатъчно да учиш до втори клас, ама за да е смислено трябва още поне 12-13 години да учиш. И да много четеш…. А в джунглата условия нъцки!

   1. Не само русия – и другите велики сили не са искали обединена България… още на цариградската конференция са го решили. Конкретно за Съединението, русия е действала сътласно споразуменията с австроунгария.

    1. Русия още преди това е предвиждала съединението и успешно е положила натиск и информирала Османската Империя да локализира повече войски. Не Австрийската империя, не Франция а Русия(нашите мили освободители. А сега един руски трол се мъчи на черното да каже бяло. Те ви го казаха- Бягай сатанист руски.

     1. Аз ти обясних обективтата причина… а твоите неадекватни словосъчетания за „успешен натиск“ са си твой проблем.

     2. Прочети трилогията на Янко Гочев „Руската империя срещу България“ и много неща ще ти се изяснят. Всъщност ти може и сега да ги знаеш, ама „заработная плата“ с истина не „накоплиш“! В ерата на гугъл няма как да лъжете до безпаметност. Истината винаги може да бъде намерена, ако човек иска! Апропо в любимия ви Санстефански мирен договор / всъщност договор за примирие/, нито веднъж руснаците не са написали думата БЪЛГАРИЯ. Навсякъде е упомената „руско-дунавска Балканска област“.
      Това как ще го коментираш, коментаторе?

 8. До ma4enik -научи се миризлив гаджал да си пишеш името и коментара първо на правилен български,научи и историята и тогава пиши.И за твое сведение при Сребреница Запада не си мръдна пръста защото там братята сърби избиваха мюсюлмани.

 9. Храбър Морски Делфин. – Морски пехотинец Губернатор Джеси Вентура разказа Истината за 11-ти Септември в Натура…Будь Здоров, онзи на нещата Познавач, Майор -Москвич Петров

 10. Поради туй не виждаме ДЖЕСИ ВЕНТУРА сега, но.ще бъде ВИНАГИ АМЕРИКАНСКИ ГЕРОЙ В.
  НАШИТЕ СЪРЦА

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.