Максималните температури днес ще са между 26 и 31 градуса Очакват се превалявания в Източна България

Aтракцион се преобърна в езеро в щата Мисури, най-малко осем са жертвите

Църквата почита Св. Пророк Илия

Евроскептицизмът е „вкоренен“ в британците, заяви Тони Блеър

Шампион с „Левски“ сред вариантите на Спас Русев

Тръмп поканил Путин във Вашингтон през есента

Земетресение от 3 по Рихтер край Белица Няма данни за пострадали хора

„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

След халифата идва нова държава, която никой не иска Създаването й ще ехти като гръм из целия Близък изток

Тези дни в Иракски Кюрдистан започва агитационна кампания за предстоящия референдум за пълна държавна независимост, който ще се състои на 25 септември. Въпреки всички прогнози и заплахи, трите основни политически движения в Кюрдистан се обединиха за провеждането на референдума против волята на Багдад, Техеран и Анкара, при нескритото неодобрение от страна на Вашингтон. Това е небивало единство сред обичайно раздираните от разправии кюрдски кланове.

Ако кюрдите в Ирак гласуват за независимост и се отделят, какво ще стане с Близкия изток?
Първо, това би означавало окончателен разпад на иракската държава де юре и де факто. Ако е така, какво ще предотврати разпадането на бивша Сирия, която вече е разделена на няколко зони на влияние? Тогава може да дойде ред на отдавна разделения Ливан. Турция и Иран също ще бъдат застрашени, защото техните кюрди също могат да поискат независимост (а следвайки кюрдите, и други националности).
Подобен ход на събитията може да сложи край на приетата международна доктрина за неприкосновеност на близкоизточните граници (изключение беше направено при създаването на Палестина). В Сирия и Ирак днес има значителни части от териториите им, които не са под контрола на централната власт.

В тази обстановка създаването на нова, национална, независима държава ще ехти като гръм из целия Близък изток.

Кюрдите са автохтонен близкоизточен народ. В момента наброяват около 40 милиона души, а още не са се сдобили с независимост, което е голяма несправедливост на фона на пъстрите държавни образувания в региона.

Възможно е отделянето на кюрдите на неголяма територия, където да създадат своя независима държава, да не е много болезнено за Ирак, тъй като в сегашните условия това не е нищо повече от юридическо и политическо потвърждение на съществуващото положение на нещата. Оптимистичният вариант предвижда разширена кюрдска автономия в Сирия със съгласието на Дамаск.

Песимистите обаче се питат какво ще стане, ако сирийските кюрди обявят независимост. Дори не е нужно да си песимист, за да предвидиш, че предстоящият референдум ще повлияе на турско-кюрдския конфликт. Там продължава война, която вече е отнела десетки хиляди животи през последните десетилетия.

Между другото малцина знаят, че войната между кюрдите и Иран тече не от вчера. Иракски Кюрдистан граничи едновременно с Иран и Турция. През последните месеци кюрдите водят ожесточени сражения с ирански военни подразделения. Те са подложени на регулярни бомбардировки, което не предизвиква никакво недоволство в иракското правителство. Това дава допълнителни козове при изясняване на техните позиции – щом Багдад не възпрепятства бомбардировките над кюрдите, значи се държи като чужда държава, иначе той би защитил гражданите си.

Още по-интересен е фактът, че Вашингтон също не пречи на военните действия на Техеран против кюрдите. Колкото и парадоксално да звучи, в Ирак американците са партньори на Иран в борбата с „Ислямска държава“ и не искат да си изострят отношенията.

В момента само един Израел е признал без уговорки независимостта на Кюрдистан. За това има исторически причини – още в края на 50-те години на XX в. израелски съветници активно помагаха на легендарния лидер на кюрдите Мустафа Барзани, а в днешно време израелците първи се притекоха на помощ на неговия син Масуд Барзани. Именно кюрдите и язидите от Ирак успяха да окажат ефективна съпротива срещу джихадистите още в самото начало. А Израел осъзнава и неизбежната девалвация на и без това девалвираната тема за палестинска държава след възникването на новите сепаратистки и национални движения.

И така, милиони кюрди ще дадат гласа си за независимост на 25 септември. Правителството на Ирак ще го обяви за незаконно, Турция ще протестира гръмогласно, а Иран ще усили военния натиск. Но кюрдите днес са по-силни от всякога, окрилени от успехите си в боевете срещу „Ислямска държава“.

Така или иначе, гответе се за референдума в Кюрдистан като за ядрен взрив. Четиридесет милиона кюрди са решили да заявят съществуването си. И нямат намерение да отстъпят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (28)

 1. Ако напишете местен,туземен народ,а не гръцкото автохтонен,какво ще стане?!

 2. България има интерес от създаването на Кюрдистан, Турция трябва да е слаба и разпокъсана. Турция винаги се е възползвала, когато България е била слаба. Време е да и се връща.

  1. Нкога РТурция не се е възползвала от слаба България но за обратното можем да спорим. Можем да изтъкнем също така,че България от 1983 систаматически и постоянно подкрепя ПКК с инструктори и оръжие. Над 29 български офицери днес изтърпяват доживотните си присъди в Диярбекир заради подкрепа и участие в ПКК а в двора на затвора има точно 49 гроба на българи убити или умрели в затвора. Кой се е възползвал се знае много добре. Но щом си казал,че е в интерес на България Турция да се разцепи, тогава да знаеш,че и тази ограда за която изхарчихте 200.000.000 лева няма да спре народа да бяга на запад. И като минат 15-20 милиона кюрди и араби през булгаристан ще видиш кой е в печалба и кой не е. Все пак човек трябва да знае какво си пожелава….

 3. Скоро,съвсем скоро ще има нова държава в Близкия изток.Кюрдистан-верен съюзник на Израел и САЩ.

 4. Приятели днеска случайно закъсах, някой има ли 10 лв да ми даде ?

  1. Руското посолство дава, ама трябва да умееш да пишеш коментари и да си психически импотентен.

    1. Не мерси. Не съм я закъсал толкова да си продам душата на сатанистите. Предпочитам да ви изтипосвам безплатно.

 5. Никакъв ядрен взрив, а най-обикновено УСПОКОЯВАНЕ на обстановката в Близкия изток ще настъпи. Ама сега не ми се пише в дълбочина.

  1. Турци живеят в Румъния, България, Сърбия, Босна и Херциговина, Гърция, Македония, Косово, Гърция, Ирак, Иран, Сирия…Време е тези хора да се обединят в една държава между две реки-Туна(Дунав) – Фърат(Ефрат) и четири морета Адриатическо-Черно-Егейско и Средиземно море. Всяко действие поражда равно по себе си противодействие. Очакваме деня в който ще посрещнем победоностния поход на Аскера и да знаете, че педереският Запад няма да си помръдне пръста за вас, както не си мръдна пръста в Сребреница през 1993 година.

  1. Часът е доста напреднал и май си прекалил с ракията. Вземи си преспивателните, звънни за всеки случай на лекаря си, защото може тази нощ да паднеш от балкона или да се хвърлиш от прозореца с викове „Турците идат“ и си легни.

 6. Ако това е пътят за мир и съгласие,защо не? Косово, кой го поиска и защо го признаха? Щом може за едни, трябва да може и за други! Освен това са 40 милиона, а в Косово близо 2 милиона. И ако това не стане, значи пак някой отвъд океана или съседи имат планове за земята на кюрдите и за да се доберат до ресурсите на тези земи ще изтребят населението. Това как се нарича?

  1. Американците, руснаците, французите, англичаните, немците, холандците, белгийците и всякая паплча, разпределила благата на Ислямския свят в последния Кръстоносен поход по начало не иска да има народи по тези земи и от 2003 година насам за това ги унищожава систематически. В света 20 милиона народ са в статут на бежанци, това всичко са Мюслюмани от Палестина, Афганистан, Ирак, Сирия, Сомалия, Либия….От 2003 година до ден днешен са избити над 8 милиона Мюслюмани от страна на „демакратичните страни“. ТИ ЗА КАКВО СЕ ИНТЕРЕСУВАШ? КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КЮРДИТЕ ЛИ ? ЧЕ КАКВО ГИ БОЛИ ЗАПАДНЯЦИТЕ, ТЕ ИСКАТ ПЕТРОЛА.

 7. Ако никой не я иска,значи няма да я има,а ако идва значи някой я иска,зависи кой какво иска по-силно,но и само желание не стига,както се казва на всяко действие има противодействие.Ще се оправим единствено при една планета- една държава,но това няма да го доживеем.

  1. Какво значи, ако никой не я иска? Да не би Византия да е искала да има България преди 1400 години? Да не би Русия да е искала да има Обединена България през 1906-та? Да не би Турция изобщо да е искала да има България преди 140 години??? То за да напишеш нещо е достатъчно да учиш до втори клас, ама за да е смислено трябва още поне 12-13 години да учиш. И да много четеш…. А в джунглата условия нъцки!

   1. Не само русия – и другите велики сили не са искали обединена България… още на цариградската конференция са го решили. Конкретно за Съединението, русия е действала сътласно споразуменията с австроунгария.

    1. Русия още преди това е предвиждала съединението и успешно е положила натиск и информирала Османската Империя да локализира повече войски. Не Австрийската империя, не Франция а Русия(нашите мили освободители. А сега един руски трол се мъчи на черното да каже бяло. Те ви го казаха- Бягай сатанист руски.

     1. Аз ти обясних обективтата причина… а твоите неадекватни словосъчетания за „успешен натиск“ са си твой проблем.

     2. Прочети трилогията на Янко Гочев „Руската империя срещу България“ и много неща ще ти се изяснят. Всъщност ти може и сега да ги знаеш, ама „заработная плата“ с истина не „накоплиш“! В ерата на гугъл няма как да лъжете до безпаметност. Истината винаги може да бъде намерена, ако човек иска! Апропо в любимия ви Санстефански мирен договор / всъщност договор за примирие/, нито веднъж руснаците не са написали думата БЪЛГАРИЯ. Навсякъде е упомената „руско-дунавска Балканска област“.
      Това как ще го коментираш, коментаторе?

 8. До ma4enik -научи се миризлив гаджал да си пишеш името и коментара първо на правилен български,научи и историята и тогава пиши.И за твое сведение при Сребреница Запада не си мръдна пръста защото там братята сърби избиваха мюсюлмани.

 9. Храбър Морски Делфин. – Морски пехотинец Губернатор Джеси Вентура разказа Истината за 11-ти Септември в Натура…Будь Здоров, онзи на нещата Познавач, Майор -Москвич Петров

 10. Поради туй не виждаме ДЖЕСИ ВЕНТУРА сега, но.ще бъде ВИНАГИ АМЕРИКАНСКИ ГЕРОЙ В.
  НАШИТЕ СЪРЦА

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.