След 2 месеца чакаме офертите за изтребители

Изплащането ще е до 2027 г.

В началото на октомври трябва да пристигнат предложенията на компаниите за участие в търга на МО за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет.

Проектът, за който парламентът даде зелена светлина, е на стойност 1,8 млрд. лв. с ДДС. Тази сума включва разходите за придобиване на самолетите, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. и въоръжението.

Условията предвиждат закупуване на поне 8 изтребителя, нови или употребявани. Военното ведомство вече е изпратило запитвания с предложения до 7 държави – САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция какво биха ни предложили срещу парите, гласувани от парламента. Посочени са и типовете многофункционални изтребители, както нови, така и втора ръка: Ф-16, Ф- 18, Еврофайтър, Рафал и Грипен. В проекта е предвиден и срокът за изплащане на бойните самолети -до 2027г., включително. До тази дата трябва да бъдат погасени всички вноски. Успоредно с това МО ще ремонтира и поддържа изтребителите МиГ-29.

Коментари

Задължително поле