Пневмонии убиват 800 000 души в света всяка година Децата и възрастните хора са най-уязвими

Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Словашкият парламент за втори път отхвърли Истанбулската конвенция

Словашкият парламент отхвърли за втори път европейския договор, защитаващ жените от насилие, и призова популисткото правителство на страната да положи усилия, за да попречи на неговото ратифициране от ЕС, съобщи БТА.

Истанбулската конвенция от 2011 г., първият юридически обвързващ текст на европейско ниво в тази област, е ратифициран вече от 24 страни, сред които повечето страни членки на ЕС. Полша го прие, но България например го отхвърли миналата година.

Словашкият парламент отхвърли текста за първи път през март, като каза, че той противоречи на конституционната дефиниция за брака в Словакия, определен като хетеросексуален съюз.

Словашките националистически депутати днес дори стигнаха още по-далеч, като гласуваха резолюция, която призовава правителството да попречи на ЕС да приложи разпоредбите на конвенцията, които не са включени в словашкото законодателство. Тази резолюция бе приета с 93 гласа „за“ срещу 29 гласа „против“ и 13 „въздържали се“.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич определи тази инициатива като достойна за съжаление крачка назад. „Европейските правителства трябва да правят повече, а не по-малко, за да сложат край на насилието спрямо жените“, допълни тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.