Словашкият парламент за втори път отхвърли Истанбулската конвенция

Словашкият парламент отхвърли за втори път европейския договор, защитаващ жените от насилие, и призова популисткото правителство на страната да положи усилия, за да попречи на неговото ратифициране от ЕС, съобщи БТА.

Истанбулската конвенция от 2011 г., първият юридически обвързващ текст на европейско ниво в тази област, е ратифициран вече от 24 страни, сред които повечето страни членки на ЕС. Полша го прие, но България например го отхвърли миналата година.

Словашкият парламент отхвърли текста за първи път през март, като каза, че той противоречи на конституционната дефиниция за брака в Словакия, определен като хетеросексуален съюз.

Словашките националистически депутати днес дори стигнаха още по-далеч, като гласуваха резолюция, която призовава правителството да попречи на ЕС да приложи разпоредбите на конвенцията, които не са включени в словашкото законодателство. Тази резолюция бе приета с 93 гласа "за" срещу 29 гласа "против" и 13 "въздържали се".

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич определи тази инициатива като достойна за съжаление крачка назад. "Европейските правителства трябва да правят повече, а не по-малко, за да сложат край на насилието спрямо жените", допълни тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа