Случаят „Боршош“ - знак за управлението на ГЕРБ

Дворецът бе взет от министерството на културата, когато Рашидов погна Боршош за 3 млн. лева

Правителството прехвърли НДК на министерство на културата, БСП поиска създаването на анкетна комисия в Народното събрание, която да установи има ли нарушения при ремонта, натиск и корупция, а депутатите от ГЕРБ бягаха от въпроса за връщането на Мирослав Боршош на поста изпълнителен директор. Така най-общо се разви скандалът в Народното събрание около разпънатия политически чадър над шефа на НДК от премиера Бойко Борисов. При дебатите нееднократно бе подчертано, че случаят “Боршош” се превръща в знак за управлението на ГЕРБ.

От опозицията коментираха, че залогът е около 50 млн. лв., които ще отидат за обновяването на НДК за българското председателство на ЕС. Обясниха и че става въпрос за сблъсък на лобита в ГЕРБ и че протестърското за втори път е победило. Припомниха, че в края на 2014 г., след като тогавашният министър на културата Вежди Рашидов вдигна мерника на Мирослав Боршош, по настояване на Румана Бъчварова, НДК бе иззет от министерството на културата и даден на Томислав Дончев.

Тогава ставаше въпрос за скоростно изхарчване на 3 млн. лв., оставени в сметките на НДК от предишното ръководство и още нямаше направен нито един транш от хазната за Председателството.

Рано сутринта шефът на борда на НДК Борислав Велков пусна във фейсбук скандални есемеси от търга за ремонта и оповести данни за мащабната “културна и продуцентска” дейност на Мирослав Боршош.

Велков е категоричен, че загубите на НДК за три години са 21 млн. лева. Според него в Двореца на културата действат “моделите “Боршош”, които се превръщат в тенденция, при които взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с “културата” и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании. Това се нарича КУЛТУРНА кражба, пише Велков.

Той дава пример за мениджърските способности на Боршош. “В продукцията “Квартет” (уважение към актьорите) инвестицията е около 800 000 лева, а възвращаемостта е 90 000 лева през онази билетна компания, а постановката е поставена 2 пъти, или 450 000 лева на вечер! Нали се досещате, че тези 90 000 лева са реалният пазар. Това ли е продукт?”, пита Велков.

Той публикува и няколко лични съобщения от служител на НДК за указанията за нагласяване на обществената поръчка, която бе спечелена от “Галчев инженеринг”. От пресцентъра на НДК разпространиха позиция на служителя с есемесите, в която се твърди, че те не са писани от него и не са от неговия телефон. Борислав Велков контрира, че съобщенията са истински.

 

Решение

И новият принципал започва проверки

И новият принципал, министърът на културата Боил Боев, започва проверки в НДК. Веднага след като Министерският съвет прехвърли НДК, в ранния следобед Боев се появи в двореца на културата. Там той събра строители и проектанти и обяви, че иска пълна проверка на строителството до момента.

След заседанието на МС Лиляна Павлова обяви: “Темата НДК за мен е затворена”. Тя припомни, че заповедта й за отстраняването на Боршош била мотивирана от констатациите в одитиращ доклад за обществени поръчки, както и заради забавянето на ремонта.

 

„Труд“ съобщи за действията на службите още на 12 юни

ДАНС потвърдила отклоняване на пари, отпуснати от МС

Вестникът разкри как Боршош плащал заплати и ток от целеви средства

Както “Труд” писа още на 12 юни, ДАНС и прокуратурата разследват действията Мирослав Боршош около ремонта на НДК. Днес държавното обвинение реши да разпространи информация по казуса.

В съобщението се казва, че на 21 януари ДАНС е изпратила до главния прокурор Сотир Цацаров сигнална справка. Тя касаела извършени нарушения с бюджетни средства, които бяха отпуснати на 3 август миналата година с решение на Министерския съвет. Сумата от 17 млн. лв. бе предназначена за увеличение на капитала на НДК и беше дадена с оглед на разходите, необходими за подготовка на председателството.

“Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор (Мирослав Боршош - б.а.) за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди”, заявяват от държавното обвинение. И допълват, че справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура.

“Наблюдаващите прокурори от СЗ “Антикорупция” - СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая”, се казва още в съобщението. Впоследствие на 17 май ДАНС приключила проверката, като на базата на този доклад е образувано досъдебно производство. То е за разпореждане с бюджетни средства не по предназначение. Била е назначена и счетоводна експертиза, която се чака и в зависимост от заключенията в нея, ще бъдат взети решения дали производството да продължи, след което да се повдигнат обвинения. Съобщението бе разпространено и след разследванията на “Труд” по темата НДК. Вестникът разкри, че от 17-те милиона лева Мирослав Боршош е плащал сметки за ел. енергия на Двореца, давал е заплати на персонала и за театър “Азарян”. “Труд” разкри, че за ток Боршош е похарчил над 480 000 лв. от парите, дадени от МС, за да плати сметки за 3 месеца.

 

Държавният глава Румен Радев:

Така не може да продължава

Председателството означава доверие към България

“Така не можем да продължаваме да се готвим за това председателство. Председателството на Съвета на Европейския съюз означава доверие към страната, прозрачност и върховенство на закона” - това заяви при официалната си визита в Румъния президентът Румен Радев. Коментарът му беше в отговор на журналистичекси въпрос за “схемите около НДК”.

“Президентството не е институцията, която посочва схемите”, каза още държавният глава.

В северната ни съседка той се срещна с колегата си Клаус Йоханис. Двамата призоваха България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

“България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между хората и бизнеса”, се казва в общата позиция на Радев и Йоханис.

По темата за изтребителите държавният глава обясни пред представителите на българските медии, че очевидно има стремеж проектът за покупката на машините да бъде протакан. Ясен знак за това били действията на ГЕРБ, които създадоха анкетна комисия, чиято цел е да разбере дали Радев е настоявал да бъдат избрани самолети “Грипен”.

 

Декларация

БСП иска анкетна комисия

02-5Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме предложение за създаване на анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата по повод отстраняването на директора на НДК Мирослав Боршош и връщането му на поста от премиера Бойко Борисов.

“Пускаме и сигнал до главния прокурор за проверка какво се случи в НДК”, заяви тя и добави: “Ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината”.

 

Решение

ДПС подкрепи левицата

02-5-1ДПС ще подкрепи анкетна комисия в парламента по казуса с НДК. Това потвърди пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Йордан Цонев. Така от движението се надяват, освен конкретните факти по скандала, да научат и какви са приоритетите на предстоящото българско европредседателство, тъй като до момента не са обсъждани в законодателния орган.

“Случаят за нас по-скоро е за прокуратурата, но доколкото засяга подготовката на България за европредседателството, може би ще трябва да се заеме и парламентът”, коментира още Йордан Цонев.

Коментари

Задължително поле