На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

Случаят „Булсатком“ Как фирма, не плащаща с месеци заплатите на служителите си и с дълг от 180 милиона долара изстрелва сателит?

Как компания, дължаща милиони за ДДС и социално осигуряване, си позволява, това което гиганти като „Дойче Телеком“ и „Водафон“ не си позволяват?

Преди седмици българското общество бе ощастливено с новината че се изстрелва „първият български телекомуникационен сателит”. Че не е първият – не е. Че не е български – не е, и то по две причини – първо като технология е изцяло американски, и второ, поради тази причина е кредитиран със 185 милиона долара от американската банка Exim Bank, която е и собственик до пълното му изплащане.

Че не е телекомуникационен също не е, защото предназначението му е да ретранслира телевизионен сигнал. Всъщност единственото българско в този проект е рискът, който носи „Булсатком“ и свързаната фирма „България Сат“, да не платят и американците да си приберат сателита.

Преди няколко дни, на свой ред гръцкото общество бе ощастливено с новината, че се изстрелва „Хелас Сат 3“, по-голям и мощен сателит от „българския“. На никой в Гърция обаче не му хрумна да празнува „възхода на гръцката космическа наука“, тъй като сателитът е изцяло с френска технология, а „Хелас Сат“ е кипърска фирма. По българската логика, би следвало англичаните да празнуват, защото „Булсатком“ е по същество английска фирма със седалище в Лондон, и цялата фирма /имущество, акции, сметки и т.н. /е заложена в банките в Лондон на които „Булсатком“ дължи около 80 милиона евро и просрочва плащанията.

Въпреки горните факти, някой сигурно ще си каже, какво пък, браво на момчетата, организирали са се, взели са кредит и са платили изстрелване на сателит, задминали са гиганти като „Водафон“, „Дойче Телеком“ и „Ориндж“, които нямат сателит. Оставили са в прахта „Теленор“, „Мтел“ и „Виваком“, които също нямат сателит. И всичко това щеше да е вярно, ако не са няколко неприятни факта.

Всеки български предприемач знае че друго може да не плаща, но ДДС и социално осигуряване следва да се плаща незабавно. Колкото и да е странно, НАП търпи положение в което „Булсатком“ натрупва задължения към НАП от около 10 милиона лева. Разбира се Агенцията налага запор на сметките на „Булсатком“, но търпи ситуацията в която паричния поток се отклонява през странични фирми. Така например, фирмата има 100% дъщерно дружество „Продажби“ ЕООД, което има за цел да събира парите от абонатите. Дружеството странно е оставено да функционира без запорирани сметки, въпреки че очевидно то функционира за да заобиколи запорите на НАП. Така парите на българските данъкоплатци отиват за заплащане на авантюрите на „Булсатком“.

За заплащане на тези авантюри отиват и парите на редица фирми в България, на които „Булсатком“ дължи около 30 милиона евро просрочени над 90 дни. С месеци, ако не и с години са просрочени плащанията към телевизиите като Нова ТВ, БТВ, Фокс и т.н., които надхвърлят 10 милиона евро. Налице са и съдебни искове срещу компанията. С месеци се бавят и плащанията към служителите на „Булсатком“, но Агенцията по заетостта странно не реагира.

Правният анализ на компанията повдига въпроса и за това, че с тази задлъжнялост фирмата не е „функциониращо предприятие“ и е вероятно управителите на компанията да бъдат подведени под съдебна отговорност, ако не обявят несъстоятелност, за което са длъжни по закон.

Всичко това кара собствениците трескаво да търсят пари за спасяване на положението. За съжаление засега опитите да продадат „България Сат1“, сателитът изстрелян с толкова фанфари, е малко вероятно, въпреки молбите към норвежки и израелски фирми. Причината е че сателитът е твърде близко до съседен норвежки сателит и според експерти до 40% от капацитета на българския сателит е неизползваем поради интерференция (наслагване на двата сигнала) с норвежците.

В допълнение, компанията която „Булсатком“ ползва сега за разпространението на ТВ сигнала – „Хелас Сат“ – изстреля нов и по-мощен от българския – сателит на същата позиция над България и ще изстреля още един през 2018 г., с което максимално ще затрудни продажбите на „Булсатком“ в региона, както и продажбата на самия сателит.

Така също опитите на фирмата да получи кредит от частни банки са срещнали насмешка от банкерите когато са получили възможност да видят финансовите резултати на фирмата.

Единствено Българската банка за развитие, държавна банка за финансиране на малкия и средния бизнес е изразила готовност да кредитира компанията. Как това е възможно никой не знае.

Не е ясно как фирма с блокирани сметки от НАП, която дължи около четвърт милиард евро на различни банки, при това с просрочия, и още около 30 милиона евро на фирми и служители, ще получи 20 милиона нов кредит от банка. Единственото ясно нещо е, че с тези нови пари ще се плащат стари вземания към чужди банки – тоест българските данъкоплатци ще спасяват „бедни“ банки като „Дойче Банк“ и „Сити“. Плащането към стари кредитори с парите от нови кредитори е един от основните индикатори за финансова пирамида…

„Труд“ се свърза с Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“, но той не пожела да отговори на въпросите на вестника, а лаконично заяви „Директно с журналисти не разговарям“. По-късно някаква дама звънна в редакцията и се представи като Адриана от „Булсатком“. Тя си записа въпросите ни и каза, че ще преценят дали изобщо да отговорят. Така и не получихме отговор на нито един въпрос, а те само биха хвърлили повече светлина около ситуацията с дълговете на фирмата и използваемостта на сателита.

 

Въпросите на ТРУД към изпълнителния директор на „Булсатком“ Максим Заяков:

1. Сателитът остава ли собственост на американската банка до пълното погасяване на кредита към Еxim Bank?

2. Как г-н Заяков ще коментира факта, че в близост до изстреляния от „Булсатком“ сателит има гръцки и норвежки и според експерти се получава наслагване на сигнал, който ограничава капацитета на „BulgariaSat-1“?

3. Колко точно пари дължи „Булсатком“ на телевизии, колко от тези суми са в просрочие над 90 дни и каква е причината за забавените плащания?

 

Премиер и президент поздравиха екипа, работил по BulgariaSat-1

Когато бе изстрелян „Bul-gariaSat-1“ президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов поздравиха екипите за „усърдната работа“ по проекта.

„BulgariaSat-1“ е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания“, заяви президентът в поздравително слово.

„С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни“, се казва в поздравителния адрес на Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (68)

 1. Труд са се оляли, това трябва да е платена статия, с много хейтърство и много далеч от истината!
  Дори да приемем, че наистина рискът е огромен, трябва да се знае, че има компании, които предприеха подобен риск преди 10тина години, 10те години не бяха леки за тях, но сега вече всичко е преодоляно и за тях бъдещето е сигурно.
  Булсатком ще се оправят! Важното е да спретнат хубав пакет на новия спътник, а ние ще въртим антените и ще си плащаме месец за месец.

  1. красимиров,
   сигурно си слабоумен, след като не схващаш., че постижението е за сметка на неплатените данъци.

  2. красимиров,
   сигурно си сла6оумен, след като не схващаш., че постижението е за сметка на неплатените данъци.

  3. красимиров,
   сигypно си сла6оумен, след като не схващаш., че постижението е за сметка на неплатените данъци.

   1. хехехехе. какви неплатени данъци , смешник. имаш ли идея колко осигуровки и данъци плащат булсат на месец ? дали имат 10мил. лв задължение не е важно , то не е опростено. Внасят над 3-4млн на месец и като тръгне спътника ще са поне двойно. Колко данъци плащат от лаяноядците Труд ?

  1. ами от кой ако не от медиите на пеевски :)))))))))))))))))))) тази статия е показателна за едно от двете неща – или пеевски иска да лапне нещо ново, или ги притеснява развитието на булсатком. Дори и да имат затруднения (нещо което от булсат не са отричали), хората влагат и се мъчат да направят нещо, докато други само рушат! Блъсков и Пеевски превърнаха вестник труд в еквивалент на блиц!!! Жалка картинка!

  2. грозна ли е истината, че някой не си е плятил данъците и бива покровителстван да ползва това да мачка редовната конкypенция?

   1. Говно КМНТР – коментатор на труд ли значи?
    Толкова сте тъпи , че чак под собствените си поръчкови статии тролите и ник не можете да си измислите. Ебалници

   2. МНОГО БАЛАМУРНЕЦИ КАТО ТРЕБ ДЕТО СЕ ВОДЯТ ЛЕСНО ЗА НОСА

 2. свинята иска да докопа Булсатком и пуска блъсков с артилерията.

 3. ДЪЛЖИ около 250 милиард евро на различни банки, при това с просрочия,
  и още около 30 милиона евро на фирми и служители,
  –––––––
  280 € = 560 мил лв

  1. Знаеш ли колко дължат САЩ….?и какво лошо…??

  2. I’d vetnure that this article has saved me more time than any other.

 4. Не знам каква е статията, каква е целта й и кой евентуално я е поръчал, но би било добре да научим отговорите на въпросите.

 5. Всичките сателити са на уса-то. Така хубаво ще ви оръсват с тяхната култура да ви промият празните кратуни окончателно. И освен това ще си платите за гяволъка и НАП ще има да взема . Преднамереното затъпяване на нацията е гарантирано от чичо Сам и компания.

  1. Прост си като гъбена чорба.Спри си компа,защото е измислен в уса-то.Пeдал нещастен.

   1. И не само компа. Виндоса му също в гадното УСА е съчинен… Абе бай Дончо, да не би според теб единствената читава технология да се явява Стахановския метод? Щото хората не знаят, ама Стаханов е миньор, който по три норми е изпълнявал на смяна. Само дето предната и последващата смяна са си пишели изкопаните въглища на нефговата сметка, че после заедно да изпият парите от премията!

 6. Браво на екипа на „Труд“, автор на материала – усърдно се труди да заработи парите за поръчката.Забъркал е коктейл от клевети, злоба и завист.Има само един проблем – не всички българи са изпростели.Все още се намират мислещи, които няма да плюят в собствената си паница заради чуждата( визирам екипното прехласване пред „Хелас Сат 3“).Ако ви се разследват проблеми с ДДС, защо не се заемете с успелия млад мъж – той е класически случай от учебник.Държи ли ви?

  1. брях, отново дъртите комунисти с тяхното „а вие защо биете негрите“… личи си закалката, личи си….

 7. Аз ако сьм Президент бих извикала собствениците…. И бой… Яко мачкане…. НО НЕ СЬМ.
  Ще им дам срок от 24часа…. И после да се жалва на господ.
  Мьрши!!!

  1. президентът не може нищо да направи освен да не ги хвали… но сегашният е евроатлантик и следователно – не особено умен.

 8. Ей, това лакомията на прасето край няма. Сега е хвърлил пак поглед на Булсатком и поръчва измислени статии. Не бях чел по-големи глупости на толкова малко място. Къде го този норвежки сателит, който пречи? Има такъв на 0.8W, а този на Булсат е на 1.9Е. Явно не сте чували и за поляризация… По вашата „логика“ половината спътници си пречат и „40% от капацитета им е неизползваем, поради интерференция“. Добре е направил Заяков, като ви е казал, че директно с такава измет, като вас, няма да говори…

  1. ти кажи за платените данъци, а поляризацията я остави на инженерите….

 9. По неграмотна и скалъпена статия не бях ,чел скоро 🙂

 10. Изключителна грозна поръчка. Явно КТБ не им е достатъчна! Искат и сателита сега

  1. така е – злите искат да се плащат данъци, а добрите, да не. евроатлантически ценности.

 11. „по-голям и по-мощен от българския сателит“ – това звучи като опаковка тоалетна хартия с 8 рула е по-модерна от такава с 4. Кой е съчинил всички простотии в тази статия? Авторът „От екип на ТРУД“ е доста показателен, че никой не иска да застане с името си зад поръчаната статия.

 12. До горните тъпанари.Кое в статията не е вярно, че беснеете платени тролове.Като са страхотни Булсатком,къде е HBO,и колко пари над 3 млн.долара им дължат и затова не ги излъчват.Тефал,Тянков tv и Етно, това излъчват.

 13. Единственото вярно е проблемната позиция … наистина там не е добре 1 градус изток е възможнио най тъпата позиция …. За задълженията много ги изкарахте …с такава задлъжнялост няма как да оцелее никой особено на бг пазара , който става все по ограничен … Свинята е алчна и има мераци за всичко това и децата го знаят в България ! Спорна Ви !

 14. хайде като не знаеш да не пишеш щот ставаш малко смешен,заплати чрез превод по банков път плащане под масата ли му казваш

 15. 20000000.00дължи на НАП къде са служителите Шефа Правителството спали или нарочно спали?

 16. Ако някой дължеше и 2000.00 да е даден веднага на съдя изпълнител а тези от НАП чакат 20000000.00 иза кво са там?

 17. Виновни са им журналистити ,че информират хората 20000000.00 каде са тия от НАП

 18. Не съм се смял отдавна така!!!! Евала „труд” не знам от от кое отвестие си го извадихте , но се обедих , че сте стигнали дъното…..Странно ,но факт – „Заплатите в Булсатком(които се превеждат само по банкови сметки) за последните 2 години са забавяни точно 2 пъти с по 4 дни” Даже като се замисля, ме е срам дори да коментирам безгръбначната ви статиика..Срамно е да съществуват медий , които единственото занимание е да плюят хора опитващи се да направят нещо в тази държавица……… И ми е много интересно ,кой,кой, кой точно е написал статията ви…Нека си застане зад думите си?

  1. заплатите се бавят не 1-2 дни а 1МЕСЕЦ!

 19. Тъпанари и неграмотници от всички страни – съединили сте се в ЕКИПА на ТРУп.
  „С месеци се бавят плащанията към служителите на „Булсатком“, но Агенцията по заетостта странно не реагира“. Хахахахах. Само това ми е достатъчно. Агенцията по заетостта никога не е имала думата за заплатите на когото и да било в тая държава!!! Апропо, за нещастните ви драскащи душици- АЗ се занимава с безработните, не с работещите. Инспекция по труда е правилната инстанция. Блъсков, образовай си екипа, или поне проверявай диктовките на Шопара, че се излагате.

 20. Тц тц тц… Да се чудиш и маеш как така тъпите банки отпуснали толкоз кредити на една фалирала фирма. Че и продължават да ѝ отпускат…

 21. Пълно с фалшиви факти. Хеласите не са на гърците , а на арабите. Ето първата лъжа. Фирма Продажби Еоод , потърсете я дали я има…. В сайта на Нап при проверка не съществува задължение. Ех Медията на Пеевскииии . няма спирка.
  Не споменават тук , че Виваком са разследване за пране на пари , и т.н
  А пък за заплатите на хората …. взимат си ги . И са на 100 процента по банков път, тоест не крият нищо, няма сив сектор…. няма на ръка нищо.

 22. Пълни измислици.
  1. Не са ни бавили заплатите повече от 1-2 дена.
  2.Това е платена статия на хора който завиждат,че фирмата се развива.
  3.Много хора могат да си мечтаят за работа там.

  1. You mean I don’t have to pay for expert advice like this anomyre?!

 23. Без да кометирам дълговете и заплатите на фирмата, тази статия е писана от бай Петко краварина и бай Митю селския идиот в селската кръчма на по три ракии, които хабер си нямат що е туй нещо телекомуникационен сателит и има ли той нещо общо с телетата и овцете.
  Малоумни журналисти, питайте някой, който разбира и тогава пишете

 24. Докато интелигентните, умните и креативните, изстрелващите сателити хора са атакувани по този креативен начин от създателите на лади и москвичи, (дори трабанти и вартбурги), цело“куп(е)ният“ български народ няма да се наслади на нищо повече от зелен фасул и също такъв хайвер.

  1. Well I guess I don’t have to spend the weekend fiugnirg this one out!

 25. Дебелата свиня е пропуснала да каже да сложат заглавие: ШОКИРАЩО!!!

 26. Тази статийка е от 16.07.2017. На следващия ден е дословно прекопирана в друга медия на Прасчо – пик.бг със заглавие „Само в ПИК! Аферата Булсатком! Истината за първия български сателит в космоса“. В нея е пълно с безумия. Най шокиращото словоблудство е следното изречение: „Че не е телекомуникационен, също не е, защото предназначението му е да ретранслира телевизионен сигнал“. По-голяма дивотия рядко може да се види. Та нали абсолютно ВСЕКИ телекомуникационен спътник прави точно това – ретранслира сигнал. Наземна станция излъчва сигнал към спътника и той го предава отново към Земята. Тези, които са поръчали тази т. нар. „статия“ явно са решили, че читателите са някаква необразована сбирщина, която не може да разсъждава и приема всичко написано за чиста монета. Мислех, че Труд е сериозна медия, но явно това въобще не отговаря на истината.

 27. Мина година вече, а още не съм врътнал антената на „новия“сателит. Май съмненията ще се окажат верни…..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.