Случаят “Пучдемон”

Съдът ще реши съдбата му

В Германия се води дискусия около съдбата на бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемон, който беше арестуван на германската граница с Дания, съобщава в анализ „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Пучдемон беше арестуван на една германска магистрала в изпълнение на издадена в Испания европейска заповед за арест. Главната прокуратура на провинция Шлезвиг-Холщайн проверява дали са налице условията да поиска от съответния съд заповед за предаването му на испанските власти.

Те го обвиняват в няколко престъпления: метеж, подбуждане към бунт и злоупотреба с бюджетни средства.

Прокуратурата и съдът в Германия трябва да преценят дали тези обвинения съответстват на германското право. Заради ужасното си историческо минало с хитлеризма днешна Германия много предпазливо формулира такива категории като „държавна измяна“ или „метеж“. За да бъдат валидни те, се изисква употреба на насилие, а Пучдемон не е прилагал насилие. Виж, ако той наистина е използвал пари от бюджета на Каталуния, за да финансира сепаратистките протести - тогава и според германското право ще е налице престъпление. В такъв случай Германия може да го предаде на Испания, но под условие, че той ще бъде съден единствено за това престъпление.

Германските политици са изключително предпазливи в момента. Ангела Меркел открай време се държи настрана от горещия въпрос за независимостта на Каталуния, а министърката на правосъдието Катерина Барлей изрично оставя нещата единствено в ръцете на независимите съдебни органи.

Пучдемон дълго време се надяваше, че ЕС ще се намеси като посредник в конфликта с испанското правителство. Очевидно си правеше сметката, че в такъв случай ще може да преговаря на равна нога с Мадрид. Но държавите - членки на ЕС не се хванаха на това хоро. Проблемът трябва да бъде решен в рамките на испанския конституционен ред - такъв беше хладният отговор от Брюксел.

(От „Дойче веле“

със съкращения)

Коментари

Задължително поле