Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Случаят “Пучдемон” Съдът ще реши съдбата му

В Германия се води дискусия около съдбата на бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемон, който беше арестуван на германската граница с Дания, съобщава в анализ „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Пучдемон беше арестуван на една германска магистрала в изпълнение на издадена в Испания европейска заповед за арест. Главната прокуратура на провинция Шлезвиг-Холщайн проверява дали са налице условията да поиска от съответния съд заповед за предаването му на испанските власти.

Те го обвиняват в няколко престъпления: метеж, подбуждане към бунт и злоупотреба с бюджетни средства.
Прокуратурата и съдът в Германия трябва да преценят дали тези обвинения съответстват на германското право. Заради ужасното си историческо минало с хитлеризма днешна Германия много предпазливо формулира такива категории като „държавна измяна“ или „метеж“. За да бъдат валидни те, се изисква употреба на насилие, а Пучдемон не е прилагал насилие. Виж, ако той наистина е използвал пари от бюджета на Каталуния, за да финансира сепаратистките протести – тогава и според германското право ще е налице престъпление. В такъв случай Германия може да го предаде на Испания, но под условие, че той ще бъде съден единствено за това престъпление.

Германските политици са изключително предпазливи в момента. Ангела Меркел открай време се държи настрана от горещия въпрос за независимостта на Каталуния, а министърката на правосъдието Катерина Барлей изрично оставя нещата единствено в ръцете на независимите съдебни органи.
Пучдемон дълго време се надяваше, че ЕС ще се намеси като посредник в конфликта с испанското правителство. Очевидно си правеше сметката, че в такъв случай ще може да преговаря на равна нога с Мадрид. Но държавите – членки на ЕС не се хванаха на това хоро. Проблемът трябва да бъде решен в рамките на испанския конституционен ред – такъв беше хладният отговор от Брюксел.

(От „Дойче веле“
със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.