Смели девойки дават имената на изворите в Хисаря

Първият химичен анализ на минералната вода е направен през 1882 г.

Известно е, че Хисаря е един от най-старите НИ курорти, но малко хора знаят, че именно тук е направен първият у нас химичен анализ на минерална вода. Това се е случило през 1882 г., когато правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, с който се поставя началото на организираното балнеолечение в страната.

Хисарските минерални води имат изключителни лечебни свойства, което се дължи не само на химичния им състав, а и на комбинацията с чистата природа и особено силната енергия на мястото. Водата тук се пие като ритуал - бавно, осмислено, с благодарност, казват местните хора.

За улеснение на гостите на Хисаря Туристическият информационен център предлага маршрут, който води до четири емблематични за града чешми.

Първият извор още от Средовековието носи името “Момина баня”. Според преданието дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Когато градът бил нападнат от врагове и портите на крепостта се затворили, болярската дъщеря и приятелките й останали отвън. За да не бъдат пленени, девойките предпочели да се удавят в топлия извор. Оттогава през нощта се чува плискане на вода в банята и се вярва, че момичетата излизат от извора и танцуват.

Водата от извор “Момина баня” е с най-високо съдържание на радон - 160 емана, и температура 47 градуса, което я прави особено полезна за лечението на бъбречно-урологични болести и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Най-вкусната хисарска минерална вода е от извор “Момина сълза”. Тя е слабо минерализирана, със съдържание на много микроелементи - манган, цинк, кобалт, мед и други, т.нар. “метални витамини”. Използва се само за питейно лечение, и то предимно на стомашно-чревни заболявания. Извира с температура 42 градуса.

Легендата разказва, че една красива българка отказвала да стане наложница на местния турски бей. За да я унизи, той я заставил да сервира гола на гостите му. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на клада. Когато пламъците обгърнали голото тяло, от очите й се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли “Момина сълза”.

В близост е малката чешмичка Стублата - с най-хладката минерална вода в града - 31 градуса. От незапомнени времена хората я използват за промиване на очите.

Най-новата Колонада черпи вода от Извора на младостта с температура 51 градуса и високо съдържание на метасилициева киселина, която забавя процесите на стареене на клетъчно ниво. Препоръчва се за стомашно-чревни заболявания.

Питейното лечение с хисарска минерална вода подпомага изхвърлянето на токсините и така се подобрява работата на вътрешните органи. Другият вариант е лечението в перлени, вихрови и галванични вани, с подводни масажи, с добавка на етерични масла, морски и фитопродукти. Ваните с природна минерална вода не се разреждат, имат естествена температура 35-40 градуса. Въздействат върху огромно количество кожни рецептори и рефлекторно повлияват голям брой заболявания, премахват напрежението и умората и укрепват нервната система.

И тъй като лечебните свойства на хисарските минерални води са били познати още на римските императори, в града има куп находки от онова време. Сред тях са Римската гробница от 4-ти век, Римските императорски терми от 3-ти век, Археологическият резерват - крепостна стена, останки от римски вили, дворци и обществени сгради, разположен в красив парк, и Археологическият музей. От по-ново време са красивите църкви “Св. Пантелеймон” и “Св. Димитър”, а има още много интересни места, които всеки открива за себе си.

 

Болни хвърлят патериците в Павел баня

Заради термалните си води Павел баня е определен като балнеоложки център с национално значение. От седем естествени сондажи извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса с общ дебит 950 литра в минута. Те са слабо минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Препоръчват се за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, проблеми на периферната нервна система, на гръбначния мозък и др.

Община Павел баня предлага и интересни туристически маршрути за своите гости. В село Турия се намира родната къща на големия български писател хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която сега е музей.

В село Габарево може да бъде посетена Джанановата къща, в която през 1869 г. Васил Левски е основал местен революционен комитет. Отворена за посетители е и Радучевата къща, в която Апостола на свободата е намирал подслон. В центъра на селото се намира каменната църква “Св. Георги Победоносец”, построена през 1895 г.

Как се произвеждат етерични масла туристите могат да наблюдават, ако посетят етнографския комплекс “Дамасцена” в село Скобелево, който разполага със старинна и със съвременна дестилерия за розово масло и розова вода. Гостите имат възможност да опитат вкуса на традиционната гюловица, ракия от розов цвят, и да се насладят на неподражаемия аромат на маслодайната българска роза. В община Павел баня има множество туристически маршрути, водещи до Кадемлийското пръскало, Бабското пръскало, Триногата и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм