Сметките за парно в София са двойни

Сметките за парно през октомври в столицата са почти двойни спрямо предходната година заради ниските температури и поскъпването на отоплението с 20 на сто.

Ползвали сме два пъти повече топлинна енергия през октомври

Половин процент от абонатите дължат над 300 лева за месеца

73 на сто плащат до 100 лв.

Двойно по-високи сметки за парно през октомври са получили абонатите на “Топлофикация София” в сравнение със същия месец на 2020 г. Причината за това не е само увеличената цена на парното с 20% от 1 юли, а и това, че отоплителният сезон през тази година започна значително по-рано заради ниските температури. Затова и топлото в столицата беше пуснато с 19 дни по-рано през тази година в сравнение с предходната.

Близо два пъти се е увеличило потреблението на столичани за октомври заради студа в сравнение със същия месец на 2020 г., отчитат от “Топлофикация София”. По данни на НИМХ, отчетената средномесечна температура за октомври 2020 г. е била 12,6 градуса, докато през изминалия месец е била 8,7 градуса, или е било с 3,9 градуса по-студено.

Около половин процент от всички близо 1,5 милиона абонати на компанията или 7500 души са със сметки над 300 лв. Предварителният анализ показва, че близо 73 на сто от битовите абонати, или малко под 1,1 млн. софиянция, ще получат сметки до 100 лв. Други 17 на сто или около 255 хил. души ще дължат между 100 и 150 лв.

Подробна информация за индивидуалното потребление абонатите могат да видят на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура. Там е поместен и сравнителният анализ с предходния отоплителен сезон. Всеки може да провери каква сума има да плаща за парно онлайн на сайта toplo.bg., както и в партньорските мрежи и в центровете за обслужване на клиенти на “Топлофикация София”.

Заради поскъпването на газа е възможно от януари цената на парното в столицата, а оттам и сметките ни, да бъдат повишени още повече. Увеличението освен в месечните суми, които даваме за парно, ще бъде усетено и в изравнителните сметки. Заради високите сметки част от абонатите на столичното парно са се отказали от услугата на “Топлофикация София” за този отоплителен сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари