На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Жената, пътувала със задържания за нападение на курсанти от НВУ: Изпревариха ни и ни показаха среден пръст

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 януари 2019

Смъртта на агнето по балканските земи Как честват Св. Георги комшиите от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния

При честването на Гергьовден в гръцкото историческо село Арахова общината и църквата заплащат празничното агнешко чеверме.

Св. Георги е един от най-почитаните и обичани светци по света. Роден в Кападокия, днешна Турция, той от млад се изявява като воин в армията на Римската империя. Загива за Христовата вяра през 303 г. Сл. Хр. и е обезсмъртен в мита за ламята. Св. Георги е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Ритуалите при честването на светеца на нашия православен полуостров има специфични особености във всяка една държава. Едно обаче обединява България и нейните комшии – заколването и изяждането на Гергьовденско агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне, защото: „… къща или задруга, дето не се заколи агне на този ден, считала се вън от вярата, вън от селото.”, според автора Димитър Маринов в книгата „Народна вяра и религиозни народни обичаи”.

Защо точно агне?
Според народните представи Св. Георги освен светия на земеделците е и най-могъщият покровител на стадата. Затова принасянето на агне в жертва цели да осигури здравето и плодовитостта на живата стока.
Изборът на жертвеното животно е различен – някъде това е първото родено агне през годината, другаде – агнето на първата излязла от кошарата овца. Преди да се заколи, то също се окичва с венец или цветя, захранва се със свежа зеленина, трици и сол (на някои места и с обреден хляб) и се запойва с вода; някъде го прекадяват с тамян или свещеникът му чете молитва.

Сърбия
Чалга заменя Гергьовденските люлки

Гергьовденските люлки ги има и в България.
Гергьовденските люлки ги има и в България.

Като православен християнски празник Гергьовден в Босилеградско, Сърбия, се отбелязва от българите, така както и в повечето български земи – като църковен празник, ден на Св. Георги Победоносец и като празник на овцевъдството и плодородието с известни езически примеси. Това обясни пред „Труд” директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

„Св. Георги по нашите краища беше покровител на скотовъдството и земеделието. Тогава се отделяха малките агнета от майките им и започваше производството на мляко и млечни продукти. Обезателно се кичеха вратите на къщата и на стопанските постройки с върбови клонки, мъжете обезателно се опасваха с кора от върбови кори, плетяха се венци от горски цветя. Обезателно се колеше Гергьовденско агне и се носеше „на служба” в черква, където хората похапваха и се веселяха. Някои стреляха във въздуха, някои се къпеха в росата или реката, правеха се гергьовденски люлки…
Сега май останаха само върбовите клонки и някои чалга-форми от гергьовденските обичаи”, разказа Николов.

Самите сърби празнуват 6-и май без съществени различия с българските обреди и обичаи. Там където има известни нюанси, те са като в две различни фолклорни области в България или даже в две села – различни са ритуалите, но посланията са почти същите: да има плодородие, да е здрав добитъкът и да са здрави хората, разказаха пред вестника българите от Западните покрайнини.

Румъния
Срещат Сънту Георге
с чорба и цуйка

В Румъния младите мъже се мият сутрин с роса и слагат билки в пояса си.
В Румъния младите мъже се мият сутрин с роса и слагат билки в пояса си.

В Румъния Гергьовден също като в България е голям празник, но е две седмици преди нашия. Сънту Георге – както наричат мъченика Георги Победоносец отвъд Дунав, е покровител на стадата и денят му се чества в Румънско на 23 април по нов стил. Празникът при съседите е голям почти като Рождество и Възнесение Христово. Вратите и домовете на къщите и дори оградите се окичват с цветя и зелени клонки. Сутринта на Гергьовден се ходи на черква, палят се свещи и се четат молитви за здраве и благоденствие на всички във фамилията. Мъжете вече са теглили ножа на сукалчето и докато текат черковните служби готвачите приготвят трапезата. От вътрешностите и част от месото на агнето се приготвя ароматна чорба, с която започват празничните угощения. Първите наздравици са с цуйка – румънската ракия. После се вади агнешкото от фурната. Агънцето се пълни с нарязан на ситно черен дроб, зелен лук, копър и подправки.

Задължително на Гергьовден всеки уважаващ себе си и гостите си стопанин отвъд Дунав пали скарата и хвърля агнешки мръвки на жар. В Румъния скарата е на голяма почит и е неписано правило, че ако не са ти сервирали скара – „гратар”, не си чак толкова важен гост. Но дори и да няма барбекю, никой не остава гладен на румънската трапеза, особено пък на Гергьовден. А виното плиска в кани и чаши като водите на Дунав напролет. Пировете завършват със сладки, кафе и коняк, разказва Иван Жуветов – директор на Румънския културен център във Видин. В много от селата в Румънско се пазят и старите обичаи на пастирския празник – младите мъже се мият сутрин с роса и събират от поляните билки, които слагат в пояса си, за да бъдат харесвани от момичетата.

Македония
Заупокойна молитва за български герои

Предишно честване на загиналите български герои на военното гробище в Ново село, Македония.
Предишно честване на загиналите български герои на военното гробище в Ново село, Македония.

В Македония на 6-и май т. г. главата на Македонската православна църква, Негово блаженство архиепископ Стефан и Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум ще отслужат заупокойна молитва в памет на падналите герои.

Военният мемориал в Ново село е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa.

В Деня на храбростта във Военния мемориал в Ново село в югозападната ни съседка ще се проведе и съвместно българо-македонско честване по инициатива на Фондация „Българска памет“. В церемонията ще участват Президентът на Република България Румен Радев, евродепутатът Андрей Ковачев, Националната гвардейска част, военните аташета на България и Македония, както и на представените в Македония страни-членки на НАТО.

Съответно бойна част македонски военнослужещи за първи път ще участва в тазгодишния военен парад на Българската армия за Гергьовден. Присъствието на войниците и офицерите от бившата югославска република е безпрецедентно и е договорено по време на посещението на президента Румен Радев в Скопие. Ще дойде рота от 80 човека, като 64 от тях ще маршируват в стандартна формация 8 по 8 души, а останалите ще са логистика и поддръжка. Бойците ще дефилират, носейки официалния държавен флаг на Република Македония. Не се предвижда участие на бойна техника от югоизточната ни съседка.

Гърция
Внимавайте
с иконите!

NB Ако решите да си купите икона на Св. Георги от Гърция внимавайте - с много сходен сюжет - човек на кон убива Злото с копие - са иконите на Св. Димитър. На тях светецът пробожда човек или змей, върху който има надпис. Надписът гласи „Калоян”. Да това е нашият цар Калоян. Гърците вярват, че Св. Димитър убива Калоян и така спасява Солун от българската обсада. Е, затова пък на нашите икони пък Св. Димитър убива византийския император Василий Българоубиец. Мило балканско добросъседство, нали?
NB Ако решите да си купите икона на Св. Георги от Гърция внимавайте – с много сходен сюжет – човек на кон убива Злото с копие – са иконите на Св. Димитър. На тях светецът пробожда човек или змей, върху който има надпис. Надписът гласи „Калоян”. Да това е нашият цар Калоян. Гърците вярват, че Св. Димитър убива Калоян и така спасява Солун от българската обсада. Е, затова пък на нашите икони пък Св. Димитър убива византийския император Василий Българоубиец. Мило балканско добросъседство, нали?

Официално Гергьовден в Гърция се празнува по Грегорианския календар – на 23 април. Това обаче не пречи на 6 май (стар стил) също да има тържества и богати трапези на много места в страната – колкото повече са празниците, толкова по-добре за туризма – това гърците го знаят прекрасно.

В Южната ни съседка честването на Св. Георги е неразривно свързано с едно планинско селце в Западен Пелопонес – Арахова. Там от 18 да 24 ноември 1825 г. се води най-важната битка в Гръцката освободителна война от османско владичество. Начело на гръцките въстаници е гене. Георгиус Караискакис, който се изправя срещу ордите на Мустафа бей. Гръцката войска печели битката, а общият брой на жертвите е над 2000.

Литийно шествие с иконата на Св. Георги е традиция в Гърция.
Литийно шествие с иконата на Св. Георги е традиция в Гърция.

Хиляди гърци се стичат в Арахова за честването, което продължава 3 дни. Започва се с литийно шествие с иконата на Св. Георги по тесните улички на селото. То завършва в църквата „Св. Георги”, разположена на най-високия хълм. Вечерта е Светата литургия за Св. Георги. Следващите дни минават в спортни състезания – бягане нагоре по хълма до църквата, вдигане на тежки камъни, мини маратон от 5 км., борби и др. Празненствата завършват с т. нар. „чалазма” – банкет с печени агнета в двора на църквата, обилно полят с ципуро (гръцка гроздова ракия).

Много от островите в Гърция считат Св. Георги за свой покровител. На тези места след литургия се обикаля с иконата на светеца до брега на морето. По традиция след края на литургията в двора на храма се прави курбан за здраве и плодородие. Всички, които имат именници в къщи, носят и раздават в църквата гергьовска питка.

Тържества има днес и във всички военни поделения, защото, както и у нас, Св. Георги се счита за покровител на войската и символ на храброст.

Най-често срещаното име в Гърция е Георги, като почти няма семейство без именник. Тук продължава силно традицията внуците да се кръщават с имената на дядото, което прави двоен днешния празник за всеки дом.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И в някои развити демокрации столичните общини плащаха помощи та евреите и арабите да могат ритуално да си кoлят агнетата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.