Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Смъртта на либералния ред „Перестройката“ започна в неадекватно време

Норвежкият държавник, с опит в международните организации, Стейн Рингер отбелязва, че “днес изключителността на американската демокрация се определя от една дисфункционална във всяко едно отношение система, която не гарантира обществения договор и лоялността. Оргията на безконтролността ни доведе до това, капитализма да изпадне в криза. Парите имат активно влияние върху политиката и подкопават основите на самата демокрация. Американската политика вече не зависи от силата на средния избирател, ако някога тя въобще е зависела от него… Американските политици са наясно, че са затънали в морален упадък, но не могат да направят нищо”.

Тръмп е отражение на дисфункционалността на американската система. Той е американският Горбачов, който започна “перестройката” в неадекватно време. Той се опитва с палиативни средства да подкрепи националната държава, но болестта е толкова сериозна, че без радикални мерки нищо няма да стане.

Ситуацията се разпространи и в Европа. Характерно е, че в някои незападните системи, които използват рецептите на либерализма, като например в Латинска Америка или Югоизточна Азия, подобно паническо настроение няма. Вероятно, причината се корени в разликата в цивилизациите. Френският философ Люсиен Голдман разсъждава за това още през 1955 г.: “В западната култура, нито в пространството, нито в общността на индивида няма установени правила, няма посока, която би могла да бъде водеща за неговите действия” – пише той. А либерализмът, съгласно своята природа, продължава механично да “освобождава” индивида от всички ограничения като каста, религия, семейство и т.н. Кризата на Запада по този път е неизбежна. Мощният възход на популистките движения, протекционизма, консерватизма – това е естествения инстинкт за самосъхранение на народите. Сътресенията, преживяни от Запада, са вътрешно присъщи за този западен проект. А идеологическата пустота, която Западът изпитва, неизбежно ще бъде запълнена от други социално-политически проекти.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Този анализ не е правилен.Авторът явно не е разбрал за какво става въпрос.
  Америка не е в морален упадък напротив я очаква сметло бъдеще, вече ще се управлява от истинските си собственици англичаните . Свърши лапачката на соросоидите.

 2. Дрън,дрън!Тръмп не е спуснат,а сам е пробил,след развода с Ивана,който му коства две трети от богатството пак се изправи на крака,а Горбачов се изправяше на сутринта след запой и изпочупени сервизи в Кремъл.Тръмп макар и със старомодните си разбирания за водещата роля на Америка се стреми да я осъществи,Горбачов в името на гласността разтури не само Източният Блок,ами и собствената си държава,накрая заставен от пияндето Елцин,който след като три часа не слезе от самолета в Дъблин в Берлин пък „удари“ един казачок пред изумените руски части напускащи Германия.Тръмп няма допирни точки с нито един от двамата,дори след мандата си няма да живее в Лондон като Горбачов,който в родината му и един на сто не го одобрява.

 3. Няма и грам съмнение,
  ТРЪМП Е ИСТОРИЧЕСКО ЯВЛЕНИЕ

  Фейкове и Хейтъри
  Са в ШОК
  ЕН БЛОК

  Обама побелява
  Опрата черна си
  Остава

  Клинтънката шионира
  Тръмп й готви секира

  Обамата да каже,
  Кой от полит. шпионаж
  Иска да намаже.

  С Русия и ПУТИН на уста
  CNN эаспива и се буди
  Преэ нощта

  Живот ли е това
  В демократични
  Общества

  Едно и също си повтарят
  И уста не эатварят

  Искаме Граждански Свободи
  Редят Афро-Американските
  Криминални Среди

  И да е само това,
  Ама Иванчева иска
  Подкупи и Свобода

 4. Вярно е че политика се прави с пари, но с пари не може да се прави политика.Трябва акъл и то точно в тази посока.Така че Тръмп може да е много добър бизнесмен и да умее да прави пари, но като политик не става.Политиката не е борса!Скоро ще остане в историята като най неудачния президент на Америка.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.