30 г. затвор при строг режим за убийство с особена жестокост

Осъдиха бивш служител на ДАИ за подкуп

Условна присъда и глоба за пиян моторист, карал с чужди номера

Обявиха Тер Щеген за светец

Изписват най-малкия пациент на 4 месеца с морбили от болница „Св. Анна“ в София

Откраднаха 1 тон кабел за високо напрежение

Задържаха млад мъж за продажбата на 1 тон краден ечемик

Парламентарната правна комисия прие правила за избор на нова ЦИК

32 са вече случаите на морбили в страната

Осъдиха двама роми, затрили самотник по идея на лихвар Убийци и подбудител си признаха вината, за да получат по-леки наказания

Правната комисия отложи гласуването за връщане прага на преференциите на 7%

Свищовският състезател Ясен Тодоров с бронзов медал от Държавно първенство по киокушин карате

Футболен шахмат на „Анфийлд“

Банско се представя като топ фестивална дестинация на две изложения

Специалисти от Дневния център за деца с увреждания в Свищов провеждат обучение на педагози от забавачките

Смъртта на либералния ред „Перестройката“ започна в неадекватно време

Норвежкият държавник, с опит в международните организации, Стейн Рингер отбелязва, че “днес изключителността на американската демокрация се определя от една дисфункционална във всяко едно отношение система, която не гарантира обществения договор и лоялността. Оргията на безконтролността ни доведе до това, капитализма да изпадне в криза. Парите имат активно влияние върху политиката и подкопават основите на самата демокрация. Американската политика вече не зависи от силата на средния избирател, ако някога тя въобще е зависела от него… Американските политици са наясно, че са затънали в морален упадък, но не могат да направят нищо”.

Тръмп е отражение на дисфункционалността на американската система. Той е американският Горбачов, който започна “перестройката” в неадекватно време. Той се опитва с палиативни средства да подкрепи националната държава, но болестта е толкова сериозна, че без радикални мерки нищо няма да стане.

Ситуацията се разпространи и в Европа. Характерно е, че в някои незападните системи, които използват рецептите на либерализма, като например в Латинска Америка или Югоизточна Азия, подобно паническо настроение няма. Вероятно, причината се корени в разликата в цивилизациите. Френският философ Люсиен Голдман разсъждава за това още през 1955 г.: “В западната култура, нито в пространството, нито в общността на индивида няма установени правила, няма посока, която би могла да бъде водеща за неговите действия” – пише той. А либерализмът, съгласно своята природа, продължава механично да “освобождава” индивида от всички ограничения като каста, религия, семейство и т.н. Кризата на Запада по този път е неизбежна. Мощният възход на популистките движения, протекционизма, консерватизма – това е естествения инстинкт за самосъхранение на народите. Сътресенията, преживяни от Запада, са вътрешно присъщи за този западен проект. А идеологическата пустота, която Западът изпитва, неизбежно ще бъде запълнена от други социално-политически проекти.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Този анализ не е правилен.Авторът явно не е разбрал за какво става въпрос.
  Америка не е в морален упадък напротив я очаква сметло бъдеще, вече ще се управлява от истинските си собственици англичаните . Свърши лапачката на соросоидите.

 2. Дрън,дрън!Тръмп не е спуснат,а сам е пробил,след развода с Ивана,който му коства две трети от богатството пак се изправи на крака,а Горбачов се изправяше на сутринта след запой и изпочупени сервизи в Кремъл.Тръмп макар и със старомодните си разбирания за водещата роля на Америка се стреми да я осъществи,Горбачов в името на гласността разтури не само Източният Блок,ами и собствената си държава,накрая заставен от пияндето Елцин,който след като три часа не слезе от самолета в Дъблин в Берлин пък „удари“ един казачок пред изумените руски части напускащи Германия.Тръмп няма допирни точки с нито един от двамата,дори след мандата си няма да живее в Лондон като Горбачов,който в родината му и един на сто не го одобрява.

 3. Няма и грам съмнение,
  ТРЪМП Е ИСТОРИЧЕСКО ЯВЛЕНИЕ

  Фейкове и Хейтъри
  Са в ШОК
  ЕН БЛОК

  Обама побелява
  Опрата черна си
  Остава

  Клинтънката шионира
  Тръмп й готви секира

  Обамата да каже,
  Кой от полит. шпионаж
  Иска да намаже.

  С Русия и ПУТИН на уста
  CNN эаспива и се буди
  Преэ нощта

  Живот ли е това
  В демократични
  Общества

  Едно и също си повтарят
  И уста не эатварят

  Искаме Граждански Свободи
  Редят Афро-Американските
  Криминални Среди

  И да е само това,
  Ама Иванчева иска
  Подкупи и Свобода

 4. Вярно е че политика се прави с пари, но с пари не може да се прави политика.Трябва акъл и то точно в тази посока.Така че Тръмп може да е много добър бизнесмен и да умее да прави пари, но като политик не става.Политиката не е борса!Скоро ще остане в историята като най неудачния президент на Америка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.