Сняг и лед сковават страната

Жълт код за опасно време е обявен за цялата страна от НИМХ към БАН. Синоптиците предупреждават за снеговалеж и поледици, като се очаква температурите да продължат да падат.

Тази нощ и през целия ден сняг ще вали във всички области. Мразовитият фронт нахлува от северозапад, като днес в София ще вали непрекъснато. В сряда ни чакат минимални температури от минус 12 градуса, а максималните в столицата едва ще стигнат минус 2. Очаква се тънка и неравномерна снежна покривка, която обаче ще усложни обстановката.

В четвъртък, петък и събота се чака леко затопляне, с два или три градуса. В неделя снегът се завръща с пълна сила, поясняват синоптиците. Особено опасни ще бъдат заледяванията след сряда, така че шофьорите задължително трябва да се подготвят със зимни гуми.

Във връзка с очакваните снеговалежи, рязкото застудяване и виелици от Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка на автомобилите.

Изключително важно е водачите да не предприемат пътувания без зимни гуми, с неизправни акумулатори или без течност за чистачките с добавки против замръзване. От пътната агенция съветват да се шофира със  съобразена скорост и повишено внимание, както и да не се предприемат резки маневри.

Във връзка с прогнозата за снеговалеж столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди още вчера фирмите, ангажирани с почистването на София, да разположат специализирана техника на определените места в града. Тя проведе работна среща с екипа на Постоянно действащата комисия през зимния сезон, в която участва и началникът на КАТ-„Пътна полиция“ комисар Тенчо Тенев.

И тази година приоритетно ще се чистят улици и булеварди, по които се движи масов градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. След това при необходимост ще се преминава по вътрешноквартални улици.

 

КАТ на пост

Полицаи следят движението

Техника за почистването на Северната скоростна тангента, прохода за Владая и Западната дъга на Столичния околовръстен път ще бъде осигурена от АПИ заради очаквания сняг. Началникът на КАТ-София комисар Тенчо Тенев информира, че ще бъдат разположени допълнителни екипи на КАТ за регулиране на движението.

Създадена е организация в Центровете за временно настаняване да бъдат приемани хора, останали без дом. От 1 декември ще отворят врати и два кризисни центъра за настаняване.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България