Сняг и слънце се редуват през декември

Температурите ще са близки до средните, валежите за голяма част от страната ще бъдат над установените норми

Тази година декември ще започне с твърде динамично време. Причината са няколко циклона и свързаните с тях атмосферни фронтове, които ще преминават през Балканския полуостров и ще оказват съществено влияние на времето и у нас.

През първите два дни над Източна България ще духат силни южни ветрове и там температурите ще достигат стойности 15, 18 градуса. Времето ще бъде предимно облачно. Ще вали дъжд, като на първи и втори на места в Западна и Южна България дъждовете ще бъдат интензивни. Възможни са и гръмотевици. Ще паднат значителни валежни количества до 30 – 50 литра на квадратен метър, а на места главно в Родопите до 80-100. По високите части на планините валежите ще бъдат от сняг, като снежната граница от северозапад на югоизток ще варира 1800 до 2500 м височина.

В неделя отново ще превалява, но ще имаме и временно разкъсване на облаците. Ще започне понижение на температурите, което ще продължи и в понеделник. Тогава по високите западни полета и на места в Северна България дъждът ще премине в сняг, но валежите от запад на изток ще спират. През периода 5-ти – 7-ми декември времето ще бъде по-спокойно, но студено. Тогава сутрешните температури ще са отрицателни до -7, - 10 градуса, а дневните ще се повишават до 1 -8 градуса. Към 8-ми, 9-ти декември след кратко затопляне, нов циклон ще донесе валежи от дъжд, който ще премине в сняг.

Второто десетдневие ще започне със студено време и мъгли в низините и с повече слънце и повишение на температурите в планините. Към 12-ти, 13-ти се очаква нов процес с валежи от дъжд и сняг. После следват няколко по-спокойни дни. В низините ще се образуват мъгли и там ще остане студено, а в по-високите места ще бъде слънчево и ще се затопли.

Ще последват няколко мъгливи дни в низините и слънчеви в планините в началото на третото десетдневие. Динамизиране на времето ще настъпи през последните дни на месеца, когато първо ще се затопли, а впоследствие има вероятност за застудяване и снеговалежи.

 

Народна метеорология

На Игнажден гадаем за пролетта

32-1Според народните вярвания за метеорологията, предавани от поколение на поколение много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако пък на Бъдни вечер 24 (декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.

 

Температурна инверсия

По-топло ще е по планините

21 декември е най-късият ден през годината - 9 часа и 2 минути. Началото на астрономичната зима ще настъпи на 21 декември в 12, 44 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог.

Средно през повече от половината дни времето през декември се определя от антициклон. Обикновено при такива обстановки в планинските райони е предимно слънчево и сравнително топло, а в ниските места - мъгливо и по-студено. Често се случва температурите в планините да са по-високи отколкото в равнините. Явлението при което температурата се повишава с увеличение на надморската височина се нарича температурна инверсия. Имало е случаи, когато температурите по най-високите върхове са с 10,15 градуса по-високи отколкото в котловините полета разположени в подножието на планината.

Коментари

Задължително поле