Дневен хороскоп на Алена за вторник, 21.01.2020

На 21 януари 2020 да почерпят

Светът се сбогува с Windows 7 От 14 януари 2020 Microsoft спря техническата поддръжка

Дете увисна на 10 метра височина от лифт в Боровец, баща му го спаси

Борисов пристигна в Швейцария за участие в Годишната среща на Световния икономически форум (СНИМКИ)

Пенсионни фондове влагат пари в недвижима собственост

Есемес от „паяка”, ако ни вдигне колата (обзор)

Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Русия е доставила на Турция повече от 120 ракети за системите С-400

Израелци и германци купуват ваканционни имоти у нас Предпочитат оферти с една спалня

Стаите за туристи с патентен данък и ДДС Трябва да подадат декларация в общината до 31 януари

8-годишно момче е сексуално насилвано и заснето с камера По случая е образувано досъдебно производство и са задържани две непълнолетни лица

Шефът няма право да налага глоби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 януари 2020

Община Перник: До 10 дни градът ще започне да черпи вода от основния изпускател на язовир „Студена“

Собственици на земеделски земи търсят свежи пари чрез бързи продажби “Агрион“ спестява пари на клиентите си като им прави безплатна оценка на парцелите

Най-честата причина за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени разходи. Това става ясно от проучване на лидера в управлението на поземлени активи „Агрион“. Собствениците и наследниците се решават на сделка, също така, ако им предстои придобиване на друг имот, семейно тържество или за издръжка на студент. Голям е делът на хората, които продават имотите си, за да финансират обучение в чужбина. Според експерти в бранша през последните години се наблюдава тенденция за сериозен ръст на сделките в началото на летния сезон. Причината е, че повечето университети в Западна Европа и САЩ изискват плащането на таксата за обучение през юли или най-късно началото на август. Това провокира притежателите на имоти да бързат с продажбата, за да посрещнат разходите за образование.

agrion_trud1-1Според участниците в допитването, водещ фактор при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране. Потенциалите продавачи предпочитат документацията по прехвърлянето на имота да бъде подготвена от отсрещната страна. В повечето случаи те сключват сделка с близки и познати или със специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор, и се грижи за земите, които управлява. Анализът на компанията за управление на земеделски активи показва още, че делът на хората, които посещават офис на „Агрион“ се е увеличил двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи. Освен за консултации и проучването на възможности за финансиране, все повече хора са посетили някой от регионалните офиси в опит да сключат сделка.

Едно от най-сериозните предимства на компанията е извършването на безплатна оценка на земеделските земи, която компанията прави за всички желаещи. Чрез новата услуга, която беше пусната в началото на април, всеки собственик на имот, без значение къде се намира парцела му, може да поиска оферта или да заяви безплатна оценка. Това може да стане чрез сайта на компанията на адрес www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от регионалните офиси на земеделското дружество.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на дружеството. Експертите прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“ не използват метода на осреднената оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формират цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни показатели.

Стойността на земеделската земя зависи от няколко основни фактора, сред които са местоположение, наклон на терена, транспортната достъпност, категория, размери на парцела, достъпност до напояване и др.

От друга страна, безплатната оценка на терените, която прави „Агрион“, спестява пари и време на собствениците на земя. Таксата, която вземат лицензираните оценители, за да формират цена на даден имот, често надхвърля 100 лв., без значение каква е големината на имота. Това е сериозен разход за собствениците, които най-често са пенсионери и не разполагат с големи доходи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. Тази селяния не си ли разпродаде вече земите,
  след близо 30 годишен грабеж и разпродаване,
  че още много от тях се влачат по фирмите
  да предлагат това което са наследили от своите родители
  и родственици, за да дрънчат пари от фирмите занимаващи
  се с този бизнес !
  Тези алчни глупаци не знаят ли че земя не се продава а предимно се купува и уголемява, защото щом отидеш да почукаш на вратите
  на тези търгаши /фирми прекупвачи/ и видят че си на зор, веднага цената на парцела ти е паднал автоматически . . .наполовина !?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.