Собственици на земя търсят купувачи за близо 900 хил. дка

Засилен интерес към безплатните правни консултации на „Агрион“

Близо 900 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба в страната. Това стана ясно от обобщени данни на брокерите на недвижими имоти. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души. Традиционно сделките с поземлени имоти се увеличават в последните седмици на годината и на пазара излизат много нови земеделски земи, твърдят експертите в бранша. Собствениците на земи, които са решили да продават, бързат да приключат сделките преди коледните и новогодишни празници.

Най-честата причина продажба на земеделски имоти продължава да е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от последното проучване на компанията за управление на поземлени активи „Агрион“. Настъпването на коледните и новогодишни празници е свързано с доста повече разходи от обикновено и продажбата на имот е вариант за собствениците да покрият разходите си. Голяма част от продавачите използват средствата от продажбата за покупка на друг имот, за лечение или други спешни нужди. Собствениците прибягват до продажба на земи като алтернатива на тегленето на кредити, тъй като процедурата е доста по-опростена и бърза, сочат проучванията на „Агрион“.

Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, тъй като не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

В по-голямата си част пустеещите земи са собственост на хора, които са в чужбина или живеят в София или другите големи градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от дома им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова възможност да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, тъй като имат други професии.

Според проучването на „Агрион“ собственици на земеделски земи са предимно хора над 55 г., като размера на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка, които обаче са разхвърлени в различни землища. В повечето случаи парцелите са раздробени на малки части от наследници и за тях често се водят съдебни спорове.

Анализът на „Агрион“ показва, че най-важните фактори избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалния купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка.

Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш. Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от 20 офиса на „Агрион“. На разположение е и онлайн заявка за безплатна оценка или продажба на адрес www.agrion.bg/bg/request/sell/.

Проучването показва още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „Агрион“ и все повече хора са посетили офис на компанията в опит да сключат сделка. Според доклада, сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота. От ноември компанията започна и безплатни правни консултации. Заради силния интерес инициативата „Ден на безплатните консултации“ ще се провежда всеки месец в някой от регионалните офиси на „Агрион“, съобщиха от дружеството. Компанията започна и разработването на специална секция на сайта си, където всеки, който има казус със земята си, ще може да пусне запитване до висококвалифицирания екип от юристи, специализирали в поземлени отношения. От земеделското дружество се ангажират да разгледат казуса и да върнат отговор в най-кратки срокове.

Коментари

Задължително поле