Собственият дом остава мечта за младите в САЩ

Жилищата в САЩ ще продължат да поскъпват.

Прогнозират поскъпване от 8%

Предлагането не е достатъчно

Поскъпването на жилищата в САЩ ще продължи да изпреварва инфлацията и ръста на заплатите, показва допитване на агенция Ройтерс сред имотни анализатори. Според тях достъпността на имотите ще се влоши през следващите две-три години.

Ниските лихви и търсенето на по-големи жилища заради възможността за работа от вкъщи повиши цените на имотите. Прогнозата за 2022 г. е жилищата в САЩ да поскъпнат с още 8%.

“Търсенето на жилища остава силно, но има твърде малко строителство, което буди притеснение за общото състояние на жилищния пазар”, коментира Марк Витнер, икономист в консултантска компания. Продажбите на съществуващи имоти, които формират около 90% от всички сделки с жилища в САЩ, се очаква да достигнат 6 млн. броя през 2022 г.

Дефицитът в предлагането на нови жилища изключва много нови купувачи от пазара и ще остане голямо предизвикателство през 2022 г. Нивата на наличностите на нови жилища са само около една трета от считаното за стабилно ниво. В отговор на въпрос какво ще повлияе най-много върху жилищния пазар в САЩ, всички анализатори с изключение на един, са посочили ограниченото предлагане или повишаване на лихвите.

“Предлагането е от основно значение. Намаляването на предлагането на имоти ново строителство ще доведе до ръст на цените на жилищата над ръста на доходите на хората и до разширяване на неравенството в богатството”, коментира Лорънс Юн, главен икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Близо 80% от анкетираните анализатори са заявили, че очакват достъпността на жилищата да се влоши през следващите две-три години. “Достъпността се превръща в много сериозно притеснение. Много хора ще бъдат изключени от пазара на жилища и ще бъдат принудени да живеят под наем”, коментира Брад Хънтър от консултантска компания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти