Солени глоби за измами с горива

Търговци на горива, които ползват неизправни измервателни уреди на бензиностанциите, ще плащат по-големи глоби. Това предвиждат промени в Закона за измерванията, качени за обществено обсъждане.

Целта е ограничаване на сега действащите порочни практики, свързани с настройката на броячите на колонките да измерват в ущърб на клиента, обясняват в мотивите си вносителите от Българския институт по метрология. Досега глобата за едноличен търговец или юридическо лице, което ползва неизправни уреди, беше от 200 до 500 лева. Сега се предлага тя да стане от 300 до 1000 лева.

Ако търговецът ползва измервателен уред, който не е минал последваща проверка в Българския институт по метрология, се наказва с глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лв., предвиждат още промените в закона.

Завишават се и санкциите за лицата, които извършват ремонт на средствата за измерване. От института обясняват, че размерът на глобите не са променяни от 2002 г. и в момента не постигат желания възпитателен ефект върху нарушителите.

Преди дни Министерство на финансите предложи промени в наредбата за отчитане на продажбите чрез фискални устройства. Предвижда се всички електронни системи с фискална памет в бензиностанциите да преминат през одобрение и пререгистрация от НАП и Българския институт по метрология.

Коментари

Задължително поле