На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Сорос, Евросъюзът и партийната развала "Ишиасният" шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер се превърна в своеобразен брюкселски Леонид Брежнев

На родната политическа сцена от едната страна викат „мръсници“, от другата отвръщат с „гадове, недоубити“

Франс Тимерманс се срещал редовно с одиозния финансов спекулант Джордж Сорос.

С него вицепрезидентът на Европейската комисия обсъждал „глобални въпроси и европейската политика“. Тази по своему умилителна новина долетя от Европейската комисия и неин официален говорител. Тимерманс е ляв политик от Холандия с дългогодишна кариера на национално ниво и из брюкселските коридори. Типичен образ в типични обстоятелства. От онази порода „хайверени социалисти“ и политически отрочета на печално известния Вашингтонски консенсус – „символ-веруюто“ на неолиберализма – които подмениха истинската лява политика с неолибералната икономическа доктрина, която само за партийно благозвучие орнаментират с вариации на прилагателното „социален“. Страстен привърженик на Истанбулската конвенция, на отворената за имигранти Европа, на Трансатлантическото споразумение за свободна търговия (TTIP). Въобще, всичко по неолибералния конспект. Сега като вицепрезидент на Европейската комисия отговаря за върховенството на закона.

В европейски медии пък го определят като „дясна ръка“ на десния Жан-Клод Юнкер. На същия „ишиасен“ шеф на Европейската комисия, който се превърна в своеобразен брюкселски Леонид Брежнев, символизирайки безконтролната власт и бюрократичната развала, завладяла коридорите на Берлямонт, както любовно евробюрократите наричат седалището на Европейската комисия. И как няма да е любовно – та за тях това е един личен „Камелот“, потънал в доживотни привилегии и тлъсти бюджетни мръвки на гърба на европейските данъкоплатци, на които същите тези евробюрократи охотно налагат строги бюджетни ограничения в името на „европейските ценности“.

В предстоящите избори за членове на Европейския парламент въпросният Тимерманс е определен от Партията на европейските социалисти за кандидат на партията за бъдещ президент на Европейската комисия. И ето, че научаваме, че негов душеприказчик е именно Джордж Сорос – един от идеолозите и спонсорите на неолибералния глобализъм, който издигна идеята за насърчаване на масовата мигрантска вълна, и се ангажира с финансовото й обезпечаване. Миналата година, на 27 април, със Сорос беседва и Юнкер. Темите тогава били Украйна, Орбан и соросовия „ПУЦ“ в Будапеща (по-възрастните помнят какво се крие зад тази абревиатура – учебно заведение със съмнително качество). Такъв „ПУЦ“ работи от години в унгарската столица под помпозното наименование „Централноевропейски университет“ и бълва кадри за гвардията от НПО-активисти, финансирани от международния финансов спекулант. Кого представлява Сорос, та получава такъв радушен прием по най-високите етажи на ЕС? Могат ли Тимерманс и Юнкер да дадат удовлетворително обяснение защо се срещат с един корпоративен мастодонт и беседват по политиките на ЕС очевидно без да спазват правилата за разкриване на лобистките интереси. И защо, ако намират за нормално и допустимо да комуникират толкова активно със Сорос, не правят същото и с други американски милиардери или фигури с интерес към европейските дела. Примерно с братя Кох или поне със Стив Банън.

Маркирам всичко това не за друго, а защото трябва да сме наясно, че когато гласуваме за български евродепутати догодина, всъщност гласуваме кой да управлява Европейската комисия. И, следователно, не трябва да робуваме само на местни партийни пристрастия към „нашия Иванчо“, а да гледаме на нещата по-цялостно. В каква Европа искаме да живеем – на Сорос, Истанбулската конвенция и миграцията?

Но да оставим европейските работи. За тях, както винаги, ще се сетим мимолетно едва в навечерието на предизборната кампания. Сега на дневен ред е родната политическа сцена. А, тя е все така шумна и скандалджийска. От едната страна викат „мръсници“, от другата отвръщат гороломно с „гадове, недоубити“. Това е съдържанието на политическите дебати у нас. Управляващи и опозиция, с визии и без визии, все около това се въртят – лични нападки и обиди ad hominem, а не спорове по идеи и политики. Кой по-силно ще кресне, кой по-рунтава попържня ще измисли. За радост на партийния персонал, който данъкоплатците държат на заплата чрез партийните субсидии. И всяка партийна група си живее в свой изолиран свят, който ревниво пази от „варварите“ извън парламента. Едните живеят в „стабилност“, другите в „хаос“. А „варварите“, демек гражданите, са вън от партийните понятия за време и пространство. Те са една досада, която трябва да се наобикаля преди избори. Е, понякога и по-рано, ама за парлама – да „чуят народа“, за да могат да си правят пак каквото поискат. Или по-точно – каквото им поискат от „началниците“ в чужбина или в родното задкулисие.
Ако оставим горчивата ирония настрана, констатацията е една – пропастта между партийния „елит“ и народа става все по-голяма. В обществото тлее гняв, чийто гейзери периодично изпускат напрежение, а голямото мнозинство вече не вярва в партиите на статуквото. Все още ги търпи, но с отвращение. Социологическите проучвания са показателни – ГЕРБ и БСП си стоят замръзнали, няма приливна вълна на доверие, няма нови надежди, няма нова перспектива. Има обществено вегетиране и хронично недоверие в партии и политици. Дори прословутият инстинкт на Бойко Борисов, който умееше да говори на езика на хората и дълго съумяваше да навигира политиката си според техните неотложни очаквания, изглежда доста отслабнал. Това недоверие ерозира морално-политическата легитимност на системата. И това е видно дори само от разпокъсаните и хаотични протести, които наред със своите справедливи социални каузи, дирижирано или не, започнаха да бълват истински „бисери“ на конституционното „творчество“. От управление без парламент, а само с референдуми, през президентска република, та до двукамарен парламент и забрана на партиите и политиците. Сигурно и трикамарен парламент в кметска република ще поиска някой, но това не трябва да се посреща с присмех, а като сигнал, че нещата в Републиката вървят на зле.

Първи, които трябва да чуят този сигнал са партиите – те по занятие трябва да укрепват доверието в конституционната система и въобще чувството за държавност. Правят ли го? Тъкмо обратното. В култ е издигнато поругаването на институциите, заради техните временни обитатели. Мисленето е краткосрочно и конюнктурно. Няма общи цели, няма единно действие в името на онзи сноп от споделени национални ценности, които правят нацията жизнеспособна. Не става дума за иначе симпатичните призиви за единение, които дежурно се отправят от група авторитетни хора, академици и професори през последните години. Нужно е интелектуално лидерство, мислене извън калъпа, гражданска и политическа смелост. Къде се вижда това у основните партии?

Имаме партийни чиновници, специализирани в снишаването, а не отговорни политици. През последните години партиите у нас се превърнаха в убийци на политическата култура, подменяйки я с евтината халтура на махленския междупартиен скандал. Коя е голямата кауза на ГЕРБ, или на БСП, или на която и да е друга партия в парламента? Оставете общите приказки за „европейското бъдеще“, Шенген и Европа на скорости или без скорости. Къде е каузата, която достига да умовете и сърцата на хората? Докато не бъде политически артикулирана, България ще живее все така. И това не е упрек, а констатация. Възстановяването на доверието на гражданите в смисъла на политиката, освен всичко друго, изисква и реформа на партийната система, нейното финансиране от държавата, кадрова политика и парламентарно поведение. Бедата е, че тази реформа не зависи от друг, а от самите партии. Но истината е, че или тези партии ще се променят, или времето и нуждите на хората постепенно ще родят други. Това са двата варианта.

„Третият път“ води към третия свят – затлачена партийна система, тънеща в развала и корупция, която произвежда менте-политика и пишман-управление, заобиколени от морето обществената фрустрация и гняв. В този трети свят живеем сега. И в него изборът е между Сорос и Сорос. Засега. Докато гейзерите на недоволството не се превърнат в гняв и бюлетини.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Проблемите на Европа не трябва да ни изпращат в лапите на фашистка Русия. Урокът на Украйна е: стойте далеч от Русия, за да ви има.

  1. Ти си пример на политическа неграмотност. Какво правиш във форума? Нерде Европа нерде Русия. Тъп човек си и лаеш едни и същи работи. Сорос ли те плаща, за да плямпаш вряло и некипяло.

 2. ОДИОЗНИЯ СОРОС ФИНАНСИРАЛ МАСОВАТА ЕМИГРАНТСКА ВЪЛНА- ХАЙДЕ БЕ- КАКЪВ МУ Е КИЛИПИРА, КАКВО ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА ФИНАНСИРАНЕ…И ДА СА ЧУДИ ЧОВЕК СЛЕД ТОЯ ДРАМАТИЧЕН НАТИСКА ВЪРХУ ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ, КАК ТОЙ НЕ Е ПОЕЛ ДА МИГРИРА КЪМ СВОБОДНА И ОХОЛНА РУСИЯ- КЪДЕТО ОТ ТАЯ ГОДИНА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 243ЛВ-РОССТАТ

  1. Шизи, финансира нпо-тата дет стояха на границата с македония, сърбия и унгария и сочеха с пръст лошите им граничари…
   Взимай си хапчетата барем спреш да крещиш.
   Аман от олихофрени!

   1. Бавен, в България има 577 мигранта на кръст.

    Поздрави на 4-ти километър!

 3. никои не ни пречи да живеем умно (но съ сееелене не ставъ):фашистка русия:мигрантите не поемат към русия:тия двамътъ преди (особеннно съ главните букви) веднага ште ме почнът съ обиди като русофил и etc:ако им кажъ че съм българофил ште сам ште се нъвътря регистъръ нъ селенете штоту и това е една отъ големите глупости които идиоти си ръзменят и тя е равнъ нъ кооооой не скачъ е червен:никога съ тоъ акъл нъ фоби и фили нямъ дъ се доближим до швейцария:простотоятъ ни е космичнъ:живях въ германия и трябваше да отида на руските гробиштъ тъ дъ се отчая че съм бългърин

  1. РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА. Пример за това са нашите „ПРОФЕСОРИ“ – едва ли има български „професор“ да не е русофил. Русофилството е СРАМ ЗА НАЦИЯТА и най-много за самите русофили.

   1. асистента на аонсу – русофоба евгени дайнов… същият духовен им6ецил кат плевнелиев и цветанов.

 4. Сорос финансира холандските нпо-та за приемането на украйна в ес.
  Факт.

 5. Сорос е само нарицателно. След него ще има друг, който провежда същата политика със същите пари. Създаването на Сорос не е плод на финансовия му гений, а отиграно прехвърляне на средства чрез използване на вътрешна информация. Така се заделя капиталов ресурс за финансиране под филантропски лозунги на неолибералната политика. Глобализмът няма нужда от национални правителства, които пречат на корпоративните интереси.

  1. Сорос не е неолиберал. Неолибералите са тези, на които с кланят куквците от „Института за модерна политика“. Те са наистина толкова политически неграмотни, че не правят разлика между неолиберализъм и социален либерализъм.

   Нео-либералите са именно братята Кох, милиардерите либертарианци, за които авторът скърби, че не влияят на Евпорейската комисия. Реално политиката на Тръмп също е неолиберална – премахване на задължителното здравно застраховане, премахване на регулациите за опазване на околната среда, либерализация на банковия сектор и намаляване на данъците на най-богатите, свободно носене на оръжие, за да могат да се стрелят както им падне. А Стив Банън е работил в Голдман Сакс и има около 50млн. долара. Да, той е популист, но има пряк интерес от неолибералната политика на Тръмп.

   Единстветото, което не е неолиберално при популиста Тръмп са митата.

   Абе вие сте много зле, бе човеци такива LOL

 6. Статията е превъзходна. Трябва да се продължава в този дух, за да стане ясно, че тази фамозна персона от карикатурата олицетворява мощно групово тяло, внедрено в човечеството.
  Нуждаем се не от свобода на словото, а от истинност на словото.

  1. Българските „ПРОФЕСОРИ“ русофили са пример за УЧЕН ГЛУПАК. Колкото и да си учен и начетен, можеш да си умреш като абсолютен ГЛУПАК. Русофилството е най-яркия пример за ГЛУПОСТ И САМОУНИЖЕНИЕ. Пропагандата на чужда държава е ПРИЗНАНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНО БЕЗСИЛИЕ. Русофилството е СРАМ ЗА НАЦИЯТА и най-много за самите русофили.

 7. Много шорошоид, много тъпи тролчета хулят статията, майно ле.С „добродетели“ като шорош на хората и страните най-зъл душман не е страшен.

 8. За съжаление и оня наш „мyшмopoк“ Cтaнишeв е като „дyпe и гaщи“ с „пeдaлa“ Тимepмaнc и „ишиaca“ Юнкep. Oтвpaт!!!!!

   1. Че кой бесепар или комунист не е лъжец? Не съм чул за подобен случай. А кой руски политик след 1917 година не е лъжец, агресор и империалист? Сщам се за 2-ма: Елцин и Горбачов. Останалите са диви фашисти.

 9. Руофилството унижава най-вече русофилите каза:

  Българските учени русофили В МОМЕНТА УНИЩОЖАВАТ НАЦИЯТА. Те са типичен пример
  за УЧЕНИ ГЛУПАЦИ. Науката няма нищо общо със житейските кръстопътища. Българските
  учени русофили са ВОДАЧИ НА ПЕТАТА КОЛОНА НА ФАШИСТКА РУСИЯ У НАС. Те ще уни-
  щожат България, защото РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА.

 10. Кефят ме горните герберастки тролове как се ядосват след прочитането на статията на Борислав Цеков – категорично доказателство , че е прав и е бръкнал в г… пардон , в джигера им .

  1. Кефят и псевдо-комунетата, които сега вече се фашизеят 😉

   Така са ви подпукали яко, че се надявате като се пребоядисате на крайно-десни фашистчета да отървете кожата. Ама май няма да стане… Ще има още разслвания на мафиоти ми се чини…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.