София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Изнесено заседание на Военния комитет на Европейския съюз, във формат постоянни военни представители на 28-те държави-членки на Съюза се проведе днес в Националния дворец на културата в София, съобщиха от Министерство на отбраната. Събитието е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС. Във формата участват също представители на други европейски структури, сред които на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и Военния секретариат на ЕС.

vk-02„От гледна точка на военните аспекти, за нас е от особена важност реализирането на многонационалните проекти, в това число и този за военната мобилност в рамките на НАТО и Европейския съюз, което е тема на днешната неформална дискусия. Считам, че с това ще се оптимизира готовността на военните формирования при изпълнение на задачите по колективната и европейската сигурност. Очакваме това коопериране да се задълбочи“. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в своето приветствие към участниците във форума.

Председателят на Военния комитет генерал Михаил Костаракос също подчерта важността на включените в дневния ред на днешното събитие теми, които ще бъдат част и от заседанието на военния орган, на ниво началници на отбраната, през месец май.

По-късно днес участниците в събитието ще посетят Трета авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще наблюдават демонстрация на военни способности от българските Военновъздушните сили и 68-ма бригада „Специални сили“. След като приключи представянето на българските военнослужещи, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и председателят на Военния комитет на ЕС генерал Михаил Костаракос ще дадат пресконференция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България