София защити 41 проекта по еврофондове (обзор)

Метрото ще намали задръстванията с 30%

Столицата ще депонира само 10 на сто от отпадъците си

През настоящият програмен период 2014-2020 г. на фондовете на Европейския съюз София е защитила 41 проекта, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на ЕС в Брюксел. “Длъжни сме да планираме дългосрочно и подкрепяме колегите, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за следващия програмен период. В София през предишния период реализирахме 90 проекта, а през настоящия за 2014-2020 г. защитихме 41 и имаме много ясни планове. Приемането на финансова рамка е важно, за да могат съответните правителства да подготвят националните оперативни програми”, каза Фандъкова.

Като пример за сериозни инвестиции, променящи града тя посочи метрото. “За 10 г. изградихме 30 км метро, в момента изграждаме още 12 км. Очаквам те да допринесат за намаляване на вредните емисии с 90 хил. т. годишно. Имаме планове за развитие на метрото към кварталите “Левски Г” и “Слатина” за следващия програмен период”, каза Фандъкова. От Столичната община съобщиха пред “Труд”, че сега метрото намалява задръстванията в София с 25%, а с пускането на третия лъч те ще са с 30% по-малко.

Кметът подчерта важността на изграждането на инсталация за горене на отпадъци в “ТЕЦ София” по оперативните програми от настоящия период. Тя ще намали депонирането на боклука на София на 10%. В момента то е 16%, а преди 10 г. е било 100%.

“Инвестициите в публична инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове”, каза още Фандъкова. Тя разговоря със зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, и с кметовете на Амстердам – Фамке Халсема и на Виена - Михаел Людвиг. Фандъкова отправи покана София да домакинства следваща среща на ЕС-кметовете.

Коментари

Задължително поле