Арестуваха джихадист на „Шанз-Елизе“, подготвял атентати в Париж и България

Варненски гимназисти отново са първи в конкурс на НАСА

УЕФА разследва Роналдо

Жервтвите на стрелбата в Утрехт станаха три

„Росатом“: Ще построим АЕЦ „Белене“, но при изисквания, гарантиращи изгодата на Русия от реализацията на проекта

БДЖ съобщава за зачестяване на случаите на замеряния на влакове с камъни

Зонта клуб и болницата в Горна Оряховица организираха безплатни гинекологични прегледи Кампанията е по проекта "100 Х 100" здрави

Крадци на зайци ще се поправят с труд в полза на обществото

Обучават безработни за продавачи и застрахователи 8 лв. дневна стипендия, докато учат

Лекарства за кръвно могат да увеличат риска от внезапно спиране на сърцето

Министър Желязков: 4 милиарда лева е необходимият бюджет за реализацията на всички стратегически жп проекти у нас

Холандската полиция търси 37-годишен турчин за стрелбата в Утрехт (СНИМКА)

Георги Вергиев заема мястото на Славчо Велков в Народното събрание

Мария Габриел: 75% от младите хора в Европа не могат да различат фалшивите новини

НАТО призова Русия да върне Крим на Украйна

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Имотите са поскъпнали със 7,5% през 2018 г.

С една средна заплата в София могат да се купят 0,6 кв.м жилищна площ.

Двойно повече нови жилища трябва да се строят в София за да отговорят предприемачите на миграционния поток към града, особено в по-желаните квартали. Новопостроените жилища в столицата през 2018 г. са 7989 хиляди като нарастват с 63% на годишна база. Нужни са обаче двойно повече – годишно трябва да се строят по 15 хил. жилища, за да покрият търсенето, заявиха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

С една средна заплата в София в момента може да се купят 0,6 кв.м жилищна площ, докато в Лондон и Париж заплатата стига за 0,1 кв.м, сочат данните на асоциацията. Покупателната способност на хората в столицата значително се е подобрила. През последните 10 години средната работна заплата в София е нараснала общо с 97,8%. През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за първи път средната заплата преминава границата от 1000 лв. и става 1005 лв. През 2017 г. тя вече е 1433 лв., а през 2018 г. – 1492 лв.

Нарастващата потребност от осигурен гараж или паркомясто в големите градове на страната води и до промени при проектирането на сградите.

Строителната активност в София е висока, заради устойчивото търсене на имоти. Със 107% повече жилища са завършени през 2018 г. спрямо предходната година. Въпреки значителното повишаване на имотите на пазара, в определени райони търсенето продължава да надхвърля предлагането, което води до ръст на цените със 7,5% на годишна база, каза Асен Чавдаров, член на асоциацията. По думите му един от основните фактори при избор на жилище остава наличието на паркомясто. А нарастващата потребност от осигурен гараж или паркомясто в столичните квартали води и до промени при проектирането на сградите. “В повечето нови проекти търговските площи на партерните етажи вече са заменени с гаражи”, коментира Йвайло Митев от НАСП.

Представителите на асоциацията очакват търсенето на ново строителство да нарасне заради прилагането на съвременни технологии в новите проекти. “Купувачите са основни млади хора с добри заплати и те очакват повече технологични решения в жилището си”, каза Аспарух Делев от асоциацията.

 

Прогноза за 2019 г.

5% ръст на цените в столицата

Клиентите стават по-взискателни

Ръст на цените в рамките на 5% през 2019 г. очакват членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Като основна причина за това те изтъкват изоставащото предлагане в период на нарастващо търсене. “За последните три години средногодишният ръст на цените е 7,5%, породен от липсата на проекти в периода 2008-2016 г. и времето, необходимо за реализация на започнатите нови”, пояснява Асен Чавдаров от асоциацията.

Промяната в нагласите на купувачите се изразява основно в две направления – взискателност към средата около имота и функционалност на жилището, коментираха строителните предприемачи. Стремежът към по-високо качество на живот обуславя търсенето на жилища в крайградски комплекси с малки сгради или къщи. Тези имоти отговарят на желанието за по-екологичен и спокоен начин на живот, далече от шума на големия град. Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, включващи апартаменти, къщи, търговски обекти, детски градини, спортни съоръжения и др.

 

Бурно строителство край морето

Варна е №1 по излезли на пазара сгради

В центъра на Бургас цените са 1500-1600 евро\кв.м

Кръстина Маринова, Мария Кехайова, Ваня Недялкова

Варна е на първо място в класацията по най-много въведени в експлоатация жилищни сгради през последното тримесечие на 2018 г.

Край морето кипи бурно строителство на жилища. Варна е на първо място в класацията по най-много въведени в експлоатация жилищни сгради през последното тримесечие на 2018 г., сочат данните на НСИ. Новите завършени сгради в морската столица са 102 с 413 жилища в тях, в Пловдив са 88 сгради с 330 жилища, а в Бургас са 74 сгради с 414 жилища. През последното тримесечие на 2018 г. във Варненска област е започнало строителството на 116 нови жилищни сгради с 1173 апартамента.

Издадените строителни разрешителни от началото на годината до сега във Варна са 30, като само 10% от тях са за производствени и сервизни сгради, каза за „Труд“ главният архитект на Варна Виктор Бузев. Ще се строят и еднофамилни къщи. На финала е строителството на първия в страната жилищен комплекс с геотермална енергия. Той се намира на входа на морския град и е със собствен сондаж, от който се добива минерална вода с 48 градуса. Тя ще отоплява апартаментите през зимата, а всеки дом ще има СПА-център.

В Бургас предстои изграждането на два нови комплекса – единият е в близост до мол „Галеря“, а вторият е до квартал „Сарафово“. Отделно в центъра и по комплексите се строят масово нови кооперации. Цената на луксозните жилища в Бургас е 1500-1600 евро на квадрат, ако са завършени и с Акт 16. В по-отдалечения от центъра на града „Меден рудник“, цените са 500-600 евро на кв.

В Пловдив също се строят много жилища. Сред причините за това са хората, които се местят да живеят в града от много селища в страната заради работните места в Тракия икономическа зона.

 

Лихвите по ипотеките са рекордно ниски

Жилищните кредити нараснаха с 11,4%

Много покупки на жилища стават със 100% финансиране от банка.

Лихвите по жилищните кредити са рекордно ниски, което е една от причините за големия интерес към покупката на имоти. Годишният процент на разходите (ГПР), който освен лихвите включва и всички такси и комисионни на банките, за жилищните заеми в левове през декември намаля до 3,57%, сочат данните на БНБ. За ипотеките в евро ГПР се понижи до 3,94%. Благодарение на ниските лихви хората финансират по-голям дял от цената на имота чрез банкови кредити. Много покупки на жилища стават дори със 100% финансиране от банка. В резултат през 2018 г. обемът на отпуснатите жилищни заеми нарасна с 11,4% и в края на декември достигна 10,53 млрд. лв.

Заради ниските лихви по депозитите пък много хората с налични пари в брой предпочитат да ги инвестират в имоти вместо да ги държат в банка.

 

Данни

Има голяма разлика по квартали

В Овча купел увеличението е с 14,5%

В различните квартали на София има не само голяма разлика в цените на имотите, но и поскъпването е с различни темпове. Сред районите с най-голямо увеличение в цените през 2018 г. са квартали с традиционно висок интерес – Лозенец, Център, Люлин, както и нови локации, попадащи във фокуса на купувачите заради перспективното си развитие и разширение на транспортната мрежа като Овча купел, Дружба и Красно село. Най-голямо е поскъпването на жилищата именно в Овча купел – с 14,5%, сочат данни на компания за недвижими имоти. На второ място е Дружба с ръст от 13,3%. Една от причините за нарастващия интерес към тези квартали е фактът, че цените там са значително по-ниски спрямо тези в най-предпочитаните райони на столицата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Има нужда от 2 пъти повече жилища, но 30% от новопостроените стоят празни… Ще ми се да ви хвана логиката, ама нишката сериозно се губи.

 2. Докато всички не се съберат в София, все ще се строи…сбъркано териториално планиране…да не говорим за квартали без инфраструктура като Манастирски ливади, Кръстова вада, най- южните части на Лозенец…тузарски коли спрени в калта, и разнасящи след това прах и мръсотия навсякъде…всичко е на уж изгребна яма, а всъщност л.й..та в блозкото дере…тая дивотия само в БГ- то и в Африка я има…

 3. Крайно време е за ВРЪЩАНЕ НА ЖИТЕЛСТВОТО. И ще се случи. Както забелязвате в обществото има тенденция по ограничаване на свободите и правата(вж дискусиите по ЗМИП, добавете въведените тайни арести-това беше немислимо само добреди 1-2 години). Въпрос на време е да се ограничи слободията, и да има забрани за свободно заселване в София, а нашествствениците-върнати по родните им места.

 4. Няма голяма миграция към София.Това е поредната лъжа.За 2017 г населението на София е нараснало с 2400 човека.А са построени 8 хиляди жилища през 2018г.И то средно в жилище живеят поне по двама човека.Значи има 8 пъти повече нови жилища отколкото потенциални обитатели в тях.

 5. Много софиянци инвестират в жилища, които след това ги отдават под наем.

 6. ЖИТЕЛСТВО! Селяните по колите и обратно към родните села каза:

  Миграцията трябва да СПРЕ! Крайно време е примерно от Пазаржик да спрат да припкат към Сф. Пък и с по 5 коли идват, все със селска регистрация – Андрешко иска да не плаща! Кооперациите са на 99% селяни от кол и въже и макс. 1% софиянци, които помним и имаме жителство. Време е тези от нивите да не идват към Сф, да ни цапат и тровят живота и да хитреят. Пък и за тях няма болници, детски градини и училища. Инфраструктурата не е направена за нас + придошлите от села и паланки. Всеки да си седи там от където е! В някои квартали в абтобусите се питаш в Сф ли си или някъде в Пазаржик, Фиуибе, Умбол или некоя друга селска паланка.

 7. Да спрем безумното строителство в София каза:

  София има нужда не от бетонови гета за селинжърите, а от въздух, зелени площи и елиминиране на прищълците.

 8. София да се разширява, например на североизток , района на бившия комбинат Кремиковци , южните склонове на Стара планина , а не да се концентрира в едни райони !

 9. Кажете на инвеститорите да инвестират в провинцията не само в София,и да плащат свестни заплати в провинцията а не по 600лв. И след това ще се изпразни вашата София.

  1. Точно. Не е редно София да става град – държава, а останалите територии на България да останат празни. Това е опасно и за националната сигурност. Държавата трябва да планира развитието на градовете освен София.

 10. Da vzemem i biznes da vi organizirame u selo da vi davame i visoki zaplati da ne pripkate nasam a? каза:

  SSS ili SSSR – mi da vzemem sofianci da investirame v agrarnia complex v rodnite vi mesta. Bachkaite, gledaite dobitak I posevi I shte vi davame po 1000lv zaplata = da si bachkate u selo I da ne pripkate nasam. Hem I nashte zaplati da ne podbivate – che alchnia BG rabotodatelne se interesuva che e typ negramoten selindjar, a samo che iska po-malko ot obrazovania sofianec.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.