София на 90-то място в класация за най-скъпите градове за живеене

Стандартът в София е четири пъти по-висок от редица области в страната. Снимка: Архив

София се оказа на 90-то място в класация за най-скъпите градове за живеене. Проучването е направено от „Икономист интелиджънс юнит“. Столицата ни се издига с цели 29 места, спрямо миналата година, а причината за това е увеличението на цените на хранителни стоки, комунални услуги и на забавленията.

На първо място се нареждат Париж, Сингапур и Хонконг. За първи път три града споделят първото място в 30-годишната история на проучването на „Икономист интелиджънс юнит“, което сравнява цените в 133 населени места.

Авторът на доклада Роксана Славчева посочва, че Париж е в челната десетка от 2003 г. и че градът е „изключително скъп“ за живот. Средната цена на дамска подстрижка например е 119,04 долара. За сравнение тя струва $73,97 в Цюрих и $53,46 в Осака.

„Европейските градове имат по-високи цени за домакинство, лична грижа и в категория забавление“, отбелязва Славчева.

След трите класирани на първо място следват градовете Цюрих, Женева, Осака, Сеул, Копенхаген, Ню Йорк, Тел Авив и Лос Анджелис.

Най-евтиният град пък е венецуелската столица Каракас, където едно кафе струва $0,62. Преди него са Дамаск и столицата на Узбекистан Ташкент.

Коментари

Задължително поле