София с 10% ръст на сделките с имоти

В София, Варна, Пловдив и Бургас има сериозен ръст на сделките с имоти през третото тримесечие на годината.

Според данни на Агенцията по вписванията

В 14 населени места увеличението на продажбите е над два пъти

Несебър е №1 с близо 200%

Сделките с имоти в София нараснаха с близо 10% през третото тримесечие на годината спрямо второто, показват данни на Агенцията по вписвания. От юли до септември са вписани 6969 продажби на имоти в София, при 6352 за второто тримесечие. Този резултат е постигнат, след като през второто тримесечие имаше ръст на сделките с 10% спрямо първото. Оказва се, че пазарът на имоти в столицата продължава да се развива много добре, въпреки Covid-19.

За увеличението допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през второто и третото тримесечие. Въпреки това обаче, отчетеният ръстът на продажбите показва, че кризата не се отразява на желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Общо за страната през третото тримесечие са регистрирани 56 675 продажби на имоти. Това е рекорден ръст от близо 50% спрямо второто тримесечие, когато са вписани 37 903 сделки. Като трябва да се отбележи, че дори и през второто тримесечие, въпреки мерките срещу Covid-19, имаше лек ръст на броя на регистрираните сделки спрямо първите три месеца на годината. Оказва се, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Оказва се, че кризата дори има положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти.

Но има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията в 14 града са с над 100% повече спрямо предходното тримесечие. Това показва, че в тези населени места купувачите са изключително активни.

На първо място по ръст на продажбите е Несебър. Регистрираните там сделки с апартаменти и къщи са 1394 за тримесечието, което е увеличение с близо 200%. На второ място в класацията е Крумовград със 171,4% ръст и 38 регистрирани сделки. Топ пет се допълва от три града с много близък резултат - Момчилград (145,7% ръст и 172 сделки), Омургаг (137,66% ръст и 187 регистрирани продажби) и Исперих (135% ръст и 315 сделки).

В службите по вписванията в още 29 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 70%. Може да бъдат отбелязани Хасково (+85,9%), Шумен (+71,7%), Разград (+76,6%), Пазарджик (+73,5%), Лом (+78,4%) и редица други. До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи на село, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове. Същевременно много хора, които през второто тримесечие са изчакали да видят как ще се развие ситуацията в страната, през третото тримесечие са пристъпили към сключване на сделка.

Във Варна регистрираните продажби на имоти през третото тримесечие на годината са 3565, което е с над 31% повече спрямо второто тримесечие, когато са вписани 2709 сделки. В Пловдив ръстът на сделките също е с близо 31% като през тримесечието са вписани 3913 продажби. В Бургас увеличението на продажбите на апартаменти и къщи е с над 63% като са регистрирани 1853 сделки през тримесечието. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

За едно тримесечие

В 24 града има по над 500 покупки

10 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Един от градовете с активен пазар на имоти е Стара Загора.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 10 града са регистрирани по над 1000 сделки за третото тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Несебър, Русе, Плевен, Пазарджик и Ямбол. Но има служби по вписванията в още 14 града, в които сделките са над 500 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите градове.

Тази година нова тенденция на пазара е търсенето на селски къщи. Като много хора избират селски имоти, които са сред хубава природа, но са близо до по-голям град, за да може да се възползват и от удобствата, които той предлага. Търсят се предимно готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт.

В София са сключени над 12% от всички сделки с имоти през третото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. Регистрираните покупки на имоти в столицата в рамките на три месеца са 6969, което е над два пъти повече отколкото в Пловдив, който е на второ място с 3913 продажби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти