София с 22% ръст на сделките с имоти

В София, Варна, Пловдив и Бургас има сериозен ръст на сделките с имоти през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната година.

Според данни на Агенцията по вписванията

В 47 населени места увеличението на продажбите е с над 20%

Несебър е №1 с 116% повишение

Сделките с имоти в София нараснаха с 22,4% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната година, показват данни на Агенцията по вписвания. От октомври до декември 2021 г. са вписани 11 685 продажби на имоти в София, при 9550 година по-рано. Реализираните сделки с имоти в столицата са и с близо 22% повече спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато пазарът не беше засегнат от пандемията. Оказва се, че пазарът на имоти в столицата продължава да се развива отлично, въпреки Covid-19. Това е първият път, в който броят на сделките в столицата преминава прага от 10 хил. за едно тримесечие от 2008 г. насам.

За цялата 2021 г. в София са вписани 36 836 сделки с имоти, което е с 23,1% повече спрямо предходната година и с 23,7% над равнището през 2019 г. За увеличението на сделките допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през миналата годината. Въпреки това обаче, отчетеният ръст на продажбите показва, че ниските лихви и Covid-19 повишават желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Нараства интересът към селските къщи, затова увеличение на сделките има не само в големите, а и в по-малки населени места.

Общо за страната през четвъртото тримесечие са регистрирани 75 207 продажби на имоти. Това е увеличение с 22,7% спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 61 291 сделки. Спрямо предходното тримесечие продажбите са нараснали с близо 12 на сто. Традиционно последното тримесечие на всяка година е най-силно за пазара на имоти, като това не се промени и през 2021 г. Реализираните продажби достигат рекорд за това тримесечие за последните 13 години. Повече сделки е имало само през 2008 г., по време на имотния бум, точно преди световната финансова криза да достигне България.

Една от причините за бързия ръст на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Много хора купуват имоти и като инвестиция. Така кризата, породена от Covid-19, дори има положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти - на къщи извън големите населени места и на ваканционни имоти.
Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната.

Регистрираните сделки в службите по вписванията през тримесечието в 47 града са с над 20% повече спрямо същия период на предходната година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.
На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Несебър. Регистрираните там сделки с жилища са 2465 за тримесечието, което е увеличение с над 116% на годишна база. Основната причина за това е желанието на много българи да имат собствен дом до морето. На второ място е Поморие, където ръстът на продажбите на имоти е с 87,2%, а реализираните сделки са 734. На следващите три места в класацията са няколко града с много близък резултат - Крумовград (68,2%), Смолян (63,1%) и Дряново (61,6%).

Топ десет се допълва от Балчик (56,9% ръст и 408 продажби), Каварна (56,2% увеличение и 392 сделки), Царево (54,9% ръст и 460 продажби), Самоков (50,3% увеличение и 475 сделки) и Севлиево (50%). Значителен ръст на сделките има и в Гоце Делчев (46,3%), Благоевград (43,5%) и Велико Търново (41,6% увеличение и 1283 сделки).

В службите по вписванията в още 13 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Може да бъдат отбелязани Бургас (+31,6%), Варна (+30,8%), Велинград (+31,5%), Перник (+35,3%) и Троян (+33,6%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към имоти край морето и към къщи по-близо до природата, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през тримесечието са 5716, което е с 18% повече спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 4846 сделки. Във Варна през тримесечието са вписани 4828 продажби. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

За едно тримесечие

В 35 града има по над 500 покупки

15 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Велико Търново.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 15 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода октомври-декември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър, Плевен, Пазарджик, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Разлог, Добрич и Казанлък. През предходното тримесечие само в 14 служби по вписванията сделките бяха над 1000.

В службите по вписванията в 20 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължи и през 2021 г., е търсенето на селски къщи. Много хора избират селски имоти, които са сред природа. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, както и тези, които са близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето.

В София са сключени 15,5% от всички сделки с имоти през четвъртото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Пловдив с дал от 7,6% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 6,4% от сделките, се оказва че близо 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти