Социалната мрежа X - срещу 3, 8 и 16 долара

Има риск да стане платена за всички

Мъск написа в акаунта си „Свобода“

Социалната мрежа X, която е собственост на Илън Мъск, постави началото на нови абонаментни планове точно, когато се навършва една година от придобиването u срещу 44 милиарда долара от милиардера, предават Франс прес и БТА. Сега мрежата има финансови трудности.

Според нововъведенията потребителите могат вече да избират между три абонаментни плана - основен за 3 долара, премиум за 8 долара и премиум плюс за 16 долара месечно.

Освен предимствата, предоставяни от формулата премиум, потребителите на премиум плюс няма да виждат реклами, а техните съобщения ще бъдат по-видими, по-четени и ще предизвикват повече реакции. Най-евтиният план включва възможност за редакция на съобщението, за публикуване на видеа, които ще са по-дълги, ще има двойна идентификация, но няма да бъдат сертифицирани с прочутата синя отметка.

Силното намаляване на модерирането на съдържанието допълни хаоса в социалната мрежа. Много от сертифицираните акаунти започнаха да разпространяват невярна информация или слухове, много рекламодатели напуснаха X и пазарната u стойност падна с 20 милиарда долара, а постъпленията от реклами намаляха наполовина, призна Мъск.

Има риск социалната мрежа да стане платена за всички. В Нова Зеландия и Филипините новите потребители трябва да плащат по долар на година, за да могат да публикуват съобщения. Идеята цели да бъдат осуетени вписванията в мрежата на акаунти-ботове - автоматизирани акаунти, които могат да послужат за изкуствено раздуване на политически послания, например.

Мъск има намерение да превърне X в универсално приложение по модела на WeChat в Китай, който служи и за пращане на съобщения в реално време и за онлайн плащания. Мъск вече започна да тества средство за провеждане на обаждания директно през X, включително чрез видеовръзка.

Вчера по повод първата годишнина от придобиване на мрежата Мъск написа в акаунта си „Свобода“ и препубликува съобщението си отпреди година, когато се похвали, че „Птичката е освободена“, визирайки вече изчезналата синя птичка, която беше символ на Twitter.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии