Спасителите на бъдещето ще разчитат на компютри, а не на мускули

Спасителите, които подготвя Човекът паяк, ще ползват най-модерни технологии.

Иван Кристоф и съмишленици демонстрират авангардни концепции за иновация във въздуха със специален полет над Рила на 13 януари

Целта им е да променят имиджа на България и да привлекат инвестиции

Имиджът на България като място за инвестиции никак не е добър напоследък и това не е тайна за никого. Въпреки природните ни дадености и ниските данъци, чуждестранните компании се въздържат да инвестират у нас. Дали не е заради недоверието в управлението, сигурността, дори безопасността на пътя, ако щете, чуди се Иван Кристоф, наречен още Човекът паяк, известен като неуморен радетел да прави реклама на страната и да промени отношението към нея - било чрез поставяне на световни рекорди във въздуха, било като организира бизнес-срещи с влиятелни хора.

Като човек с българо-канадско гражданство той разчита на подкрепа от канадското правителство, каквато има, а от 10 години работи за укрепване на отношенията с арабските емирства. Вече няколко пъти участва на световните изложения в Дубай със свой павилион, фотоизложби за България и демонстрации на това, в което е най-добър - височинно-спасителни операции с помощта на най-модерна техника. А защо в Дубай? Ами, защото там са най-високите сгради в света...

“Представете си български павилион или фотоизложба да бъде посетен от принцовете на Дубай, членовете на кралското семейство или от министъра на икономиката на ОАЕ!”, казва Иван. И това вече се е случвало.
“В цялата 30-годишнина на българо-емирските дипломатически взаимоотношения това се е случвало само на моите павилиони и фотоизложби, посветени на красотите на България и дестинациите за екстремни спортове и тренировки за екстремно и въздушно спасяване - разказва ентусиастът, който засега е самостоятелен играч. - За българския павилион на Dubai Helishow, най-голямото изложение за хеликоптери и авиомедицинска летателна техника в Близкия изток, подготвихме специална изложба, за която направихме полет с екипа на аварийно-спасителното звено на ВВС и ген. Златко Златев, командир на полета, тогава командир на Авиобаза Крумово. Това бе най-широко отразеното посещение на Принца на Дубай Н. В. Шейх Маджит Мохамед Ал Мактум на всички щандове, където бяха световните брандове като Eurocopter (Airbus), Boeing, Peli. Това бе най-голямата реклама за бранда България, която се асоциира със сигурност, а не с корупция, както сега. Събитието бе първото медийно отразяване на българско участие в престижно дубайско изложение.” 

“Неговият брат - Н. В. Шейх Мансур Мохамед Ал Мактум - ме посети на следващия ден и специално си поговорихме за България и как у нас може да се тренират дубайските спасители - продължава Иван. - Особено наблегнах на невероятните високи планински места и дълбоки пещери за екстремно катерене и спускане, на термалните дестинации за разтоварване, на пресните био храни, набрани направо от еко-био градините на тренировъчните бази, които строя за доброволци спасители. По-късно срещата ни бе отразена в DUBAI TV и бе първият телевизионен репортаж на официално посещение на българска изложба от правителството на Дубай.”
Към срещите на най-високо равнище през последните 10 години Кристоф добавя и специалното посещение на Н. Пр. Султан бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката на ОАЕ, на представянето на изложбата на българина, посветена на 100-годишнината на нашите ВВС по време на Дубай Хелишоу 2012. На министъра му харесала много идеята, че можем да направим съвместен рекорд в Дубай. Впоследствие той посетил България, а сега е в управлението на един от най-големите инвестиционни фондове, които са и генерален спонсор на Експо 2020 Дубай.

“На базата на опита ми и контактите ми със световни брандове и представителите на офисите на кралските фамилии на ОАЕ, можем да направим реклама на България, каквато и с пари не може да се направи - мечтае Иван. - Представете си да направим световен рекорд под инициативата и флага на България, Дубай, ОАЕ високо над Дубай и той да бъде с участието на Принцовете на Дубай, а защо не и лидерите на българското правителство. Още повече, че ще ги поканя да направим световен рекорд за България и ОАЕ високо над родината ни, по повод 30-ата годишнина на българо-емирските дипломатически отношения.”

За да стане това, разбира се, си има процедура и Иван работи по нея - както с екипа на Книгата на рекордите на Гинес, така и с инвеститори и правителството на ОАЕ. Ще се радва да работи и с интелигентни хора от нашето правителство по тази инициатива.

Междувременно е създал специален терен за обучение в подножието на Родопите, специализирана тренировъчна база във Верила, а от 2020 г. строи с партньор Дом на Спасителя на бъдещето в подножието на Витоша и хеликоптерни площадки за спешна въздушна помощ в района на Стара планина. “Дори направихме специални полети с хеликоптери, самолети, топловъздушни балони, парапланери и делтапланери за специализирани тренировки за доброволци спасители и доктори, за да сме по-добре подготвени за животоспасителни мисии и търсене и спасяване по земя, вода и въздух - уточнява Иван. - Това е, защото е много важно, когато каним чужденци и инвеститори, да можем да им осигурим спешна помощ в рамките на “златния медицински час”.

Една от следващите му стъпки е създаването на истински новаторски Иновационен форум, какъвто не е имало по света, със специален полет с леката авиация и със супер колата Nissan GT-R, с която е развивал 300 км/ч на писта. Ще го стартира със специален полет над Рила в рамките на “златния медицински час” на 13 януари 2022 г.

“Напредъкът в технологиите позволява на хората да се усъвършенстват с помощта на специализирано оборудване, мониторинг на живо за кризисни ситуации в труднодостъпни места и отдалечени райони, с изкуствен интелект и обогатена реалност, която ги прави по-ефективни - обяснява начинанието си Човекът паяк. - Аз вярвам в усъвършенстването на спасителя. Да знаеш е добре, но да знаеш всичко е по-добре!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии