Спецпрокуратурата приключи разследването срещу депутата Димитър Аврамов

Специализираната прокуратура приключи разследването за търговия с влияние срещу народния представител Димитър Аврамов.

На Аврамов и двама негови помагачи са повдигнати прецизни обвинения за търговия с влияние, при продължавано престъпление, извършено в съучастие. Изготвя се обвинителен акт срещу тях и предстои внасянето му в Специализирания наказателен съд, съобщиха от държавното обвинение.

Припомняме, че Аврамов бе арестуван на 17 юли 2012 г. и обвинен, че поискал на два пъти общо 100 000 лева и 2500 дка земя от бизнесмен в Монтанско, за да упражни влияние върху длъжностно лице от областната дирекция “Земеделие” във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. През 2016 г. Софийският градски съд го оправда, но от прокуратурата тогава обявиха, че ще протестират.

Разследването на Специализираната прокуратура установи, че през юли 2012 г., в Бяла Слатина, в Плевен, в Монтана и в местността „Тировец”, землище на Монтана /производствена база и офис на „Гала – М” ООД/, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, депутатът Аврамов, в съучастие като извършител с М.В.П.– помагач, и В. Ц. Ч. – помагач е поискал от български бизнесмен дар – сумата от 220 000 лева и облага – право на ползване на земеделски земи, собственост и арендувани от фирма на бизнесмена, които не му се следват и приел от същия бизнесмен – сумата от 100 000 лева, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица.

Дарът и облагата са били поискани, за да се упражни влияние върху директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Монтана – във връзка със службата - за да отмени заповед за служебно разпределение на ползването на масивите в землището на с. Стубел, да издаде заповед за въвод във владение в масив 128, землището на с. Стубел, в полза на фирмата на бизнесмена, както и да се съобрази със сключено доброволно споразумение за ползването на земеделски земи в землището на с. Стубел при издаване на заповед на основание чл. 37в, ал. 4 ЗСПЗЗ за следващата стопанска година /2012/2013 г./.

Дарът и облагата са били поискани, за да се упражни влияние и върху началника на районното в Монтана да осигури охрана от полицейски служители и достъп до масив 128, обработван от фирмата на бизнесмена по време на жътвата на реколтата от рапица за стопанската година 2011/2012 г.

В кратки срокове Специализираната прокуратура ще предаде на съд Димитър Аврамов и неговите съучастници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право