Тровят улични кучета в Исперих

Хамилтън: Време е за парти! Шампионът отвя конкурентите на свободните тренировки в Австралия

Десислава Радева преряза лентата на Италианския фестивал на красотата и прическата в Пловдив

Безработен залагал в сайт от сметките на приятелката си

Електронният прием в яслите започва

Ортопедията на УМБАЛ в Бургас претърпя пълна промяна Ремонтът е от доброволен труд на дарители

Заложническата криза във френския супермаркет приключи

Президентът Радев предложи в писмо до Ердоган да се срещнат през юли

Проверяват за дисциплинарни нарушения гранични полицаи на Летище София

Челен сблъсък в Ришкия проход Режат автомобили, вадят пострадали

Мъжът, който държи заложници в супермаркет във Франция, е от “Ислямска държава”

“Качулки” задържаха крадла на местопрестъплението

Борисов и Мариано Рахой обсъдиха приоритетите на Българското председателство и Западните Балкани

Прокуратурата: Още преди лятото ще се вземат мерки за спокоен сезон

Въоръжени са взели заложници в супермаркет във Франция

Спират вечните жалби на зелените рекетьори Бързо производство за 60 дни ще разблокира строежите на тунели и магистрали

Идната седмица законопроектът ще бъде гледан в пленарна зала. Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Вечните жалби и блокирането на инвестиционни проекти за магистрали и тунели са на път да отидат в историята. Това ще стане с поправките, които се правят в Закона за околната среда и вчера бяха приети на заседание на екокомисията в парламента. Най-пресният пример за безконечните опити за блокиране на строителството на пътища е жалбата срещу магистрала “Струма” от 7 зелени НПО. Тя е адресирана до Европейската комисия и в нея се казва, че България извършва нарушения при строителството на магистралата към Гърция. А проектът е с европейско финансиране и ако се провали, страната ни ще генерира загуби от 1,1 млрд. лв.

Повече от странно е тогава защо въпросните “еколози”, които гравитират около една добре финансирана и позната семейна група, вече говорят какво трябва да бъде крайното решение, независимо от всички научни обследвания и изводи. И целят дискредитиране на всички законови норми.

“Предлагаме решенията, които касаят Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) да се обжалват пред една инстанция в бързо производство, което да протече не повече от 60 дни”, аргументираха се вносителите на новите текстове от ГЕРБ. Поправките бяха подкрепени в комисия и от народните представители на ДПС и Обединените патриоти. Целта на промените е да се уеднаквят производствата, когато иде ред за изпълнение на голям инфраструктурен обект с национално значение, такъв, какъвто е определен с решение на Министерски съвет. Очаква се т.нар. “бързо производство за ОВОС” да бъде обсъдено в пленарна зала още идната седмица. Спирането на безкрайните жалби, които често обслужбат бизнес интереси, ще даде зелена светлина на всички големи инфраструктурни обекти, които са обявявани за такива с национално значение, като магистралите например. Вносителите на законопроекта специално отбелязаха, че поправките не касаят националните паркове, а само плановете за модерна инфраструктура.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И какво се получава,държавата се отърнава от рекета на еколозите за нейните проекти,а бизнеса и общините кучета ги яли.Егати държавниците.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.