Спират отнемането на чужди автомобили в полза на държавата

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев и неговите заместници бяха в правната комисия на парламента, а след изслушването му депутати популисти гласуваха на първо четене промени в НК, според които се отнемат колите на пияни и дрогирани шофьори, дори да не са тяхна собственост.

По искане на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд

Разпоредба в НК нарушава неприкосновеността на частната собственост 

Да четат популистите в парламента

Конституционният съд единодушно “задраска” разпоредба от Наказателния кодекс, която засега правото на частна собственост, по искане на главния прокурор Иван Гешев.

Текстът на чл. 240а от НК от 2017 г. е свързан с незаконния добив на подземни богатства и други подобни дейности, при някои от които се използват тежки машини като багери, трактори и камиони. Законът гласи: “Превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца...”. Искането на главния прокурор бе да бъдат обявени за противоконституционни само думите “и когато не е собственост на дееца”, за да не може държавата да посяга на собствеността на трети лица, които не са участвали в престъплението, не са страна в процеса, за да се защитават и трябва да понесат санкции за чужда вина. Според мотивите на Гешев, които явно са приети и от конституционните съдии, текстът противоречи на принципите на правовата държава.

През септември 2021 г. КС постанови подобно решение и по искане на омбудсмана Диана Ковачева. С него бяха “заличени” текстове от НК, с които се отнемат в полза на държавата моторни превозни средства (МПС), послужили при извършване на престъпления, “независимо чия собственост са”. През 2015 г. страната ни бе критикувана и от Съвета на Европа за отнемане на ТИР-ове при разкрита контрабанда.

Вчерашното и по-ранното решения на Конституционния съд дават ясен сигнал на депутатите популисти в Народното събрание, предлагащи като “драконовски мерки” срещу пияни и дрогирани шофьори да се отнемат автомобилите им, независимо чия собственост са. В предложенията за промени в НК на прокуратурата, внесени още през 2020 г. след смъртта на журналиста Милен Цветков, ясно пишеше, че в полза на държавата може да се отнема само собственото МПС на провинилия се шофьор, а ако не е негова, да се налагат други санкции, например - дерегистрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право