Спират употребата на пластмаса в ски зона Банско

Ски зона Банско влиза в историята, като първата в която се спира използването на пластмасови изделия за еднократна употреба. Това обявено днес на специална пресконференция от концесионера на ски зоната "Юлен".

Пластмасовите бутилки в заведенията вече ще бъдат заменени със стъклени, а чашите за кафе с картонени. Чиниите за хранене ще са материал, който може да се разгражда на 100 %. Сламките и бъркалки ще са от бамбук.

"Всички тези промени са част от екологичната стратегия на "Юлен" АД. Още от 2012-а година в ски зоната сме въвели система за разделно събиране на отпадъците. Сега ние сме твърдо решени да се включим в световната битка с пластмасата, коментира Радослав Дурчов от "Юлен". Той разкри, че само от началото на годината в зоната са събрани и предадени над 1,3 тона пластмасови отпадъци. "Целта ни е тези вредни отпадъци да бъдат максимално намалени и за това ги спираме от употреба", разказа Дурчов.

В курорта вече има на разположение и контейнери за разделно събиране на отпадъците с ясно означение. "Използването на стъклен амбалаж ще ни увеличи разходите, но ние сме категорични, че си заслужава, заради битката с пластмасата, коментираха още от "Юлен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм