Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Спокойна ваканция за 8 лева Нараства и броят на издадените Европейски здравноосигурителни карти

Българите все повече държат на сигурността и спокойствието при почивка или пътуване зад граница. За това можем да съдим от устойчивия ръст при пазара на туристически застраховки, както и в броя на издадените Европейски здравноосигурителни карти през последните години, показа проверка на “Труд”. И двете предлагат спокойствие на символична цена в случай на злополуки, които могат да завършат в болница в чужда държава.

163 000 са издадените от НЗОК еврокарти през миналата година. За сравнение, през предходната 2015-та те са били 154 933, а за цялата 2013 г. – 134 831 броя. От началото на тази година до 15 юни са издадени около 80 000 такива карти, според данни, предоставени ни от здравната каса.

Ръст има и при туристическите застраховки, показа справка в Комисията за финансов надзор. Сключените застраховки от групата “Помощ при пътуване” през 2016 година възлизат на 19 078 183 лв., а изплатените обезщетения по тях – на 5 710 450 лв. През 2015 г. пазарът е бил в обем 16 862 614 лв., а през 2014 – с 500 000 лв. по-малко.

Клиенти на този тип застраховки са както индивидуални лица така и туроператорите, при които те са задължителна част от част от пакетите.

Продуктите, които компаниите предлагат, са разнообразни и макар разликите да не са големи, е добре да отделите малко време за проучване и избор. Най-общо застраховките тип “Помощ при пътуване” покриват разходите за медицински прегледи, изследвания, болнично лечение, транспорта до болницата и лекарствата.

Застрахователите осигуряват денонощна помощ чрез асистанс обслужване и гарантират 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит, без каквото и да било самоучастие на застрахованите лица.

Обикновено лимитите са в размер от 5000 до 50 000 евро, като някои от фирмите предлагат и отстъпки, ако имате Европейска здравноосигурителна карта или пък подновите застраховката си и не ви се е наложило да я ползвате предходната година.

Предлагат се и допълнителни покрития за загуба на документи, банкови карти или багаж, правна помощ, трайна загуба на трудоспособност и т.н.

Читателят разказва

В подобна частна спешна клиника ще попаднете, ако заболеете в турски курорт
В подобна частна спешна клиника ще попаднете, ако заболеете в турски курорт

“Бяхме на ваканция ол-инклузив в турски курорт и детето получи остра чревна инфекция. За наше облекчение се оказа, че системата работи”, разказа пред “Труд” Асен Златев от София: “Когато стана ясно накъде отиват нещата, се обърнахме към рецепцията на хотела и след 15 мин дойде кола, която ни закара в болница. След прегледа там ни дадоха телефон, за да звъннем на застрахователя в България, откъдето попитаха за номера на полицата. После разписах фактурата от болницата и ни закараха до аптека за лекарствата. Накрая ни върнаха обратно в хотела и с това случаят приключи, без да платим и стотинка”.

Колко струва?
Половин цена за детето и двойно за баба

7-8 лева за възрастен излиза едноседмичната застраховка
7-8 лева за възрастен излиза едноседмичната застраховка

Цената на застраховките “Помощ при пътуване” зависи от размера на избраното покритие, включените рискове, срока и възрастта на застрахованото лице.

Един от най-актуалните пакети при морските ваканции в чужбина е за 7-дневна застраховка с лимит 10 000 евро и разширено покритие, разкриха застрахователи. Такъв ще ви струва около 7-8 лева за всеки член от семейството. Децата до 16 години ползват 50% отстъпка, но за хора в напреднала възраст (над 65 г.) ще платите двойно или дори тройно. Така че, ако решите да вземете и баба на море в Гърция, за да ви остане повече свободно време покрай грижите за малките, застраховката й ще ви излезе около 16 лева, тъй като логично се приема, че при възрастните хора рискът от здравни инциденти е по-висок.

Пакетите до 7 дни са най-често закупувани от клиентите, но ако планирате например 8-дневна почивка, застраховката може да ви излезе с 20-30% по-евтина, тъй като компаниите предлагат чувствителни намаления при по-дълъг период на престой.

За здравноосигурени
ЕЗОК – безплатната алтернатива

44ccЕвропейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е безплатна алтернатива на туристическите застраховки. Тя се издава от здравната каса, но заявления могат да се подават и в клоновете на две от големите банки у нас. Става готова в срок от 15 календарни дни от подаване на заявлението, което може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК.

Картата покрива разходите за спешна и неотложна здравна (включително дентална) помощ. Бременността и раждането също попадат в обхвата й. Право на ЕЗОК имат само българските граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права, като картата важи само в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Важно е да се знае, че медицинска помощ за сметка на Националната здравноосигурителна каса може да бъде получена само от лечебни заведения или лекари, работещи с договор към здравна каса в съответната държава. Ако отидете при частен лекар, ще трябва да си платите за услугата.
Също така, здравната каса заплаща в чужбина само стойността на влизащите в осигурителния пакет медицински грижи. Транспортните разходи, разходите за хотел, придружител, както и всички “екстри” се заплащат от пациента.

Ако местната здравноосигурителна система предвижда доплащане за определени видове медицински услуги, те остават за сметка на пациента.

Ако при престой в друга държава сте заплатили оказана ви медицинска помощ, след завръщането може да представите фактурите пред РЗОК. Там ще ви информират дали разходите ви могат да бъдат възстановени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.