Хакер изнудвал момиче с голи снимки На компютъра му било открито порно с непълнолетни

Посланикът на Турция у нас: Ще продължим да спазваме споразумението с ЕС за бежанците

Убиецът на трима българи страдал от мания за преследване Полякът стрелец го очакват пет доживотни присъди

Министър Димов: Системи за видеонаблюдение на горивото ще бъдат инсталирани във всички ТЕЦ-ове у нас

Шестима открити в мазе в Холандия

Уорън фаворит сред US демократите Свалянето на Доналд Тръмп обединява противниците му

Борисов заминава за Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Армията на Асад взе бази на САЩ

34-годишен мексиканец е бил прострелян във врата в София

Купуваме 9 пъти по-малко нови коли от германците Румъния ни изпреварва в догонването на богатите страни

Марияна Николова пред ученици от НПГ по Компютърни Технологии и Системи: Хакерските пробиви нанасят щети

Автомобил блъсна две жени, пресичали неправилно в столичния квартал „Младост 3“

Доналд Туск: Сделката за Брекзит може да е факт до часове

Спокойна ваканция за 8 лева Нараства и броят на издадените Европейски здравноосигурителни карти

Българите все повече държат на сигурността и спокойствието при почивка или пътуване зад граница. За това можем да съдим от устойчивия ръст при пазара на туристически застраховки, както и в броя на издадените Европейски здравноосигурителни карти през последните години, показа проверка на “Труд”. И двете предлагат спокойствие на символична цена в случай на злополуки, които могат да завършат в болница в чужда държава.

163 000 са издадените от НЗОК еврокарти през миналата година. За сравнение, през предходната 2015-та те са били 154 933, а за цялата 2013 г. – 134 831 броя. От началото на тази година до 15 юни са издадени около 80 000 такива карти, според данни, предоставени ни от здравната каса.

Ръст има и при туристическите застраховки, показа справка в Комисията за финансов надзор. Сключените застраховки от групата “Помощ при пътуване” през 2016 година възлизат на 19 078 183 лв., а изплатените обезщетения по тях – на 5 710 450 лв. През 2015 г. пазарът е бил в обем 16 862 614 лв., а през 2014 – с 500 000 лв. по-малко.

Клиенти на този тип застраховки са както индивидуални лица така и туроператорите, при които те са задължителна част от част от пакетите.

Продуктите, които компаниите предлагат, са разнообразни и макар разликите да не са големи, е добре да отделите малко време за проучване и избор. Най-общо застраховките тип “Помощ при пътуване” покриват разходите за медицински прегледи, изследвания, болнично лечение, транспорта до болницата и лекарствата.

Застрахователите осигуряват денонощна помощ чрез асистанс обслужване и гарантират 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит, без каквото и да било самоучастие на застрахованите лица.

Обикновено лимитите са в размер от 5000 до 50 000 евро, като някои от фирмите предлагат и отстъпки, ако имате Европейска здравноосигурителна карта или пък подновите застраховката си и не ви се е наложило да я ползвате предходната година.

Предлагат се и допълнителни покрития за загуба на документи, банкови карти или багаж, правна помощ, трайна загуба на трудоспособност и т.н.

Читателят разказва

В подобна частна спешна клиника ще попаднете, ако заболеете в турски курорт
В подобна частна спешна клиника ще попаднете, ако заболеете в турски курорт

“Бяхме на ваканция ол-инклузив в турски курорт и детето получи остра чревна инфекция. За наше облекчение се оказа, че системата работи”, разказа пред “Труд” Асен Златев от София: “Когато стана ясно накъде отиват нещата, се обърнахме към рецепцията на хотела и след 15 мин дойде кола, която ни закара в болница. След прегледа там ни дадоха телефон, за да звъннем на застрахователя в България, откъдето попитаха за номера на полицата. После разписах фактурата от болницата и ни закараха до аптека за лекарствата. Накрая ни върнаха обратно в хотела и с това случаят приключи, без да платим и стотинка”.

Колко струва?
Половин цена за детето и двойно за баба

7-8 лева за възрастен излиза едноседмичната застраховка
7-8 лева за възрастен излиза едноседмичната застраховка

Цената на застраховките “Помощ при пътуване” зависи от размера на избраното покритие, включените рискове, срока и възрастта на застрахованото лице.

Един от най-актуалните пакети при морските ваканции в чужбина е за 7-дневна застраховка с лимит 10 000 евро и разширено покритие, разкриха застрахователи. Такъв ще ви струва около 7-8 лева за всеки член от семейството. Децата до 16 години ползват 50% отстъпка, но за хора в напреднала възраст (над 65 г.) ще платите двойно или дори тройно. Така че, ако решите да вземете и баба на море в Гърция, за да ви остане повече свободно време покрай грижите за малките, застраховката й ще ви излезе около 16 лева, тъй като логично се приема, че при възрастните хора рискът от здравни инциденти е по-висок.

Пакетите до 7 дни са най-често закупувани от клиентите, но ако планирате например 8-дневна почивка, застраховката може да ви излезе с 20-30% по-евтина, тъй като компаниите предлагат чувствителни намаления при по-дълъг период на престой.

За здравноосигурени
ЕЗОК – безплатната алтернатива

44ccЕвропейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е безплатна алтернатива на туристическите застраховки. Тя се издава от здравната каса, но заявления могат да се подават и в клоновете на две от големите банки у нас. Става готова в срок от 15 календарни дни от подаване на заявлението, което може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК.

Картата покрива разходите за спешна и неотложна здравна (включително дентална) помощ. Бременността и раждането също попадат в обхвата й. Право на ЕЗОК имат само българските граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права, като картата важи само в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Важно е да се знае, че медицинска помощ за сметка на Националната здравноосигурителна каса може да бъде получена само от лечебни заведения или лекари, работещи с договор към здравна каса в съответната държава. Ако отидете при частен лекар, ще трябва да си платите за услугата.
Също така, здравната каса заплаща в чужбина само стойността на влизащите в осигурителния пакет медицински грижи. Транспортните разходи, разходите за хотел, придружител, както и всички “екстри” се заплащат от пациента.

Ако местната здравноосигурителна система предвижда доплащане за определени видове медицински услуги, те остават за сметка на пациента.

Ако при престой в друга държава сте заплатили оказана ви медицинска помощ, след завръщането може да представите фактурите пред РЗОК. Там ще ви информират дали разходите ви могат да бъдат възстановени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.