Според ГЕРБ не бива да се правят сериозни промени в Бюджет 2017

Надявам се разумът да надделее във всички парламентарно представени партии, а не популизмът, каза пред БНТ Диана Йорданова - зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси от ГЕРБ.

Според нея исканията за промяна в Бюджет 2017 са несериозни и не бива да се правят драстични промени, понеже Законът за бюджета отразява политиката на дадено правителство и за промени из основи може да се говори при новоизбран кабинет.

Има предложения за увеличаване на пенсията до 300 лева от ПФ, както и преминаване към прогресивната скала на данъчно облагане, т.е. от БСП искат отмяна на единна данъчна ставка от 10 %, понеже тя си била свършила работата, отбеляза Йорданова.

Тя обясни каква е разликата между двете ставки в цифри. При стъпаловидна данъчна система една малка фирма при доход 100 000 лева ще плаща вместо 10 000, над 20 000 лева. За физическите лица ще стане 15 % увеличението на данъка.

Според заместник-председателя на Комисията по бюджет и финанси не бива да бъдат променяни параметрите на бюджета, но ако се стигне до това, ще се стигне и до намаляване на дефицита, а това ще доведе до увеличение на дълга.

Коментари

Задължително поле