Според данни на НСИ: Цените падат, през април има дефлация

Най-много през април са поскъпнали дрехите и обувките, отчитат от НСИ.

Плащаме повече за дрехи и обувки

Усещането на хората обаче е, че всички разходи се увеличават

Цените на потребителските стоки и услуги през април поевтиняват, отчита Националният статистически институт. Дефлацията, която отчитат от там е 0,6 на сто през април спрямо предходния март, когато бе обявено извънредно положение. Данните са категорични, че за година основните стоки и услуги са поскъпнали едва с 1,8 на сто. Усещането на хората обаче е, че всичките им разходи през последните месеци, включително и през април, се увеличават, а цените в търговската мрежа са значително повишени.

Според статистиката цените на хранителните стоки са се повишили минимално - с под 1 на сто. Най-голямо за периода е било поскъпването на лука, чесъна и зелето - с над 20 на сто. Повече сме плащали, макар и минимално и за ориз, брашно, агнешко и птиче месо, сирене, яйца и ябълки. В същото време обаче са поевтинели, също минимално, свинското, хляба, рибата, кашкавала, олиото, зеленчуците за салата и сладоледа. Алкохолът и тютюневите изделия през април са поскъпнали незначително - с 0,1 на сто. Читатели на вестника обаче са категорични, че според джобовете и кредитните им карти разходите им за храна през април са се увеличили многократно. „Всичко поскъпна. За едно слизане до магазина за хляб, мляко, сирене, плодове и зеленчуци преди ми стигаха 40 лева, а сега и 50 лв. не са достатъчни”, коментира обадил се в редакцията читател. Според друг потребител цените в аптеките също са се променили, като дори най-обикновените мултивитамини вече се продават с по 1,50-1,80 лв. по-скъпо. Статистиката отчита поскъпване в здравеопазването и на лекарствените продукти през април в размер на 0,3 на сто.

Най-много, според данните на НСИ, през април са поскъпнали дрехите и обувките - с 6,3%. Как са сравнени и отчетени данните не става ясно, тъй като магазините за облекло бяха затворени още в средата на март, а в анализа могат да са включени единствено онлайн магазините. В същото време те масово предлагаха намаления и промоции заради спада на интереса от страна на потребителите, които прекараха по-голяма част от извънредното положение у дома, без да имат нужда от нов гардероб.

Статистиката сочи още, че разходите за транспорт са намалели с 6,8 на сто, при условие, че превозвачи и таксита работиха при многократно намален капацитет, а полетите почти бяха изцяло спрели. По същия начин цените на културните мероприятия и развлеченията за периода са с 3,6 на сто по-ниски, отново при почти изцяло блокирана работа.

Данните на НСИ за април показват още намаление на разходите за газ, други горива, електроенергия и вода с 2,1%. В образованието цените остават непроменени спрямо март, съобщават още от института.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари