Според обясненията на финансовия министър Асен Василев в пленарна зала: Харчовете са големи заради пенсионери и отбрана

Има значителни разходи за пенсии и за здравеопазване, отчете Асен Василев по време на парламентарен контрол за изхарчените в края на 2023 г. 11,5 млрд. лева, при положение, че за Коледа пенсионерите не получиха обичайните надбавки.

За какво са отишли рекордните 11,5 млрд. лева, попита Павела Митова (ИТН)

МРРБ плащало за магистралите

По някои пера средствата са по-ниски от миналата година и затова и дефицитът е по-малко, но има две системи, които са харчили много през месец декември - на регионалното министерство и министерството на отбраната, заяви финансовият министър Асен Василев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ИТН Павела Митова за какво са изхарчени 11,5 млрд. лева в края на декември месец миналата година.

“Отделно имаме увеличение на средствата на НЗОК и ДОО, тъй като има значителни разходи за пенсии и за здравеопазване. Само пенсиите са 1,698 млрд. от тези 11,5 млрд. лева, а общо със здравното осигуряване са 2,9 млрд. лева”, обясни Василев.

Финансовият министър обясни, че от военното министерство са направили повече харчове заради машините “Страйкър” по линия на инвестиционен разход, който е одобрен от Народното събрание. А МРРБ е разплащало за строителство на магистралите.

Около 40 процента от тези средства - 11,5 млрд. лева са разходи по държавния бюджет, а 28,4 процента са по бюджетите на социално-осигурителните фондове - пенсии, здравеопазване и т. н. 18,5 процента са по сметките на ЕС, а по бюджетите на общините са преведени 15,3 процента.

Разходите за бюджета са около 100 млн. лева

Помощта за украинските бежанци: 56 млн. лева за хотели, 3,9 млн. за храна

Помощта за украинските бежанци през 2023 г. е била 56,2 млн. лева за настаняването им в хотели, като част от сумата - 37,6 млн. лева са били за 2022 г., но са изплатени миналата, обясни Асен Василев в отговор на парламентарен въпрос на депутата от “Възраждане” Ивелин Първанов. 3,9 млн. лева са разходите за ваучери за храна от 100 лева, основно за деца и родителите им. 4,7 млн. лева са средствата към НЗОК за медицински прегледи и изследвания. Над 4000 украинци са получили еднократна помощ и временна подкрепа за интеграция на труда, като общата помощ е 7 млн. лева, като сумата е отишла при работодателите. Общо за социални разходи са дадени 1,5 млн. лв. Според Василев разходите за бюджета са били около 100 млн. лева, тъй като от 239 млн. от ЕК са поети 138 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси