Сребро за България на европейското по волейбол

Българските национали се бориха мъжки срещу Франция във финала на Европейското първенство за мъже под 20 години (Сърбия и Гърция, 26 август - 7 септември), но в крайна сметка отстъпиха с 1:3 (25-22, 18-25, 16-25, 26-28) в битката за златото. Моментът е исторически за родния волейбол, след като срещата във Върнячка баня днес е първи финал за мъжкото ни направление в тази възраст от 14 години насам. За последно наш тим под 20 години се бори за титла през 2010 година, когато губим финала с 1:3 от Русия.
 
 Селекцията на Мирослав Живков се представи фантастично на ЕвроВолей 2024, записвайки шест победи и само едно поражение (срещу Италия) в груповата фаза, оглавявайки потока. На полуфинал отнесохме Украйна с 3:0, а днес бяхме равностойни на световния шампион за мъже под 19 години от миналата година.
 
 Нашите се радваха на сериозна подкрепа във втори пореден ден в залата във Върнячка баня. Цял мач скандиранията "Българи, юнаци!" не секна. На трибуните бяха президентът на БФВ Любомир Ганев, вицепрезидентът Давид Давидов и членът на Управителния съвет Борислав Кьосев.
Първият гейм премина с честа смяна на водачеството и с минимална преднина и в двете посоки, а двата тима нямаха особено висок процент в атака. Франция допусна повече грешки (10 за частта), но пък ние показахме отново отлична игра на блокада. Бяхме много по-внимателни на начален удар, в сравнение с полуфинала срещу Украйна, а затягане на посрещането ни в края на частта бе с основен принос и за спечелването на частта. В началото на втората част Франция показа по-добър сервис, а ние нарушихме концентрацията ни на посрещане. Много по-уверени "петлите" поеха инициативата и показаха друго лице, главно в атака (54%). Ние нарушихме играта си на блокада и подобрихме процента си в нападение в следващата част с малко, но и Франция вдигна своя, стигайки до обрат убедително. Опрени до стената, разнообразихме играта в следващата част и с много по-добро поведение на начален удар поведохме. Драматична бе развръзката в края на четвъртия гейм, като пропуснахме три геймбола и допуснахме Франция да стигне до мачбол и да вземе мача.
 Франция поиска рано видеоповторение, като спорът бе за четвъртата точка в частта и дали топката е в аут, като го спечелиха (1:3). Живков също взе ранен таймаут след следващата им точка. Симеон Николов успешно атакува над блокадата на "петлите", а веднага след това успяхме да намалим и на точка разлика. С добра игра на блокада стигнахме и до обрат – 6:5. След наша грешка Франция отново излезе напред – 7:9, а в игра влезе Николай Иванов на мястото на Величков. След негов сервис и хубава нашата блокада се стигна до ново реми. Три поредни точки за Франция и Живков използва второ прекъсване (10:13). След подновяването на играта Адриен Роур записа ас и така продължи серията на своите. Цанев замени Къндев при 4 точки разлика. Добра наша блокада и грешка на Франция, и намалихме до 2 т. (14:16). Този пасив се задържа още малко време. Ние успяхме да подобрим посрещането ни. Успешна контра на Делибосов и грешка на французите изравнихме при 20:20. Обратът не закъсня. До него се стигна след най-дългото разиграване в частта и блок на Къндев. Френският щаб взе таймаут, а след него грешките на "петлите" продължиха и разликата стана 3 т. Титрийски донесе геймбол за България. Пропуснахме първата възможност, но грешка на сервис на съперника ни зарадва със спечелване на първата част – 25:22 след 29 минути игра.
 Титрийски ни изведе с 3:2 във втория гейм, но и този период тръгна подобно на първата част. Водачът се смени след три поредни точки на "петлите" (5:8), а щабът ни взе прекъсване. Този път поредицата на световния шампион продължи до 5 т. Николай Иванов я прекъсна при 6:10, но съперникът съумя да запази дистанцията в следващите няколко минути. Роур показа много мощ в нападение и спомогна за аванс от 6 точки на своите, което принуди българският щаб да използва и второто си прекъсване. Със серия от 4 точки "петлите" поведоха с 8 т. (16:8). Рангел Витеков влезе на разпределителския пост, а Симеон Николов заигра като диагонал. Франция не допусна отпускане, но пък последва дълга пауза заради технически проблем в залата (с таблото). Величков се върна на полето, но след негова грешка за първи път разликата стана и двуцифрена (12:22). Върнахме интригата с поредица от 4 точки и отлична игра на сервис на Николов. Френският селекционер Слиман Белмади поиска таймаут и след него отборът му стигна до геймбол при 24:17. Титрийски и Къндев се върнаха в игра, като Кристиян заби, за да спаси първата възможност, но при следващата атака съперникът изравни в геймовете – 18:25.
 Отново поведохме с 3:2 и отново след 5 поредни точки на съперника се стигна до обрат. Мирослав Живков поиска таймаут при 3:7. Поредицата на "петлите" продължи. Козелов заби през центъра за 5:9, но не успяхме да намалим повече, като френските волейболисти бяха взели бележка за посрещането на нашия сервис. Величков обаче реализира директна точка да 6:10. Добро включване на Къндев в атака намали до 2 т. Първо успешно проби блокадата на Франция, след това успешно вкара топката по диагонала. Доближихме се и на точка с успешна блокада. До равенството не се стигна. Второто ни прекъсване дойде при 13:16, но много бързо след това французите взеха гейма и стигнаха до обрат - 16:25.
 В трета поредна част поведохме с 3:2 (първата точка дойде от ас на Николов) и веднага позволихме изравняване. Идентичното начало продължи с лек аванс за "петлите" и връщането в игра при 5:5. Подобрихме играта ни на сервис и излязохме напред с два поредни аса на Делибосов за 9:7. След това и Николов се отчете с два поредни аса за 12:9. Къндев заби от втора линия за 16:13, но с три поредни точки след добра игра в защита "петлите" изравниха. Ние взехме таймаут. Томислав Русев с доброто си включване в тази част ни изведе минимално напред, но веднага допуснахме грешка. Ситуацията се повтори – Титрийски се разписа за 21:20, но с грешка на сервис върнахме равенството. Николов за ново предимство на България и "петлите" се върнаха с успешна атака. Размени на грешки на сервис и в двете полета, а Къндев не остави шанс на противниковата защита да спаси негов бомбен удар за геймбол. Французите спасиха два геймбола. Ние извоювахме трети. Витеков отново бе пуснат в игра и застана на сервис, изпълнявайки го перфектно, но вместо да затворим частта, допуснахме небрежност при посрещане. Французите се възползваха и стигнаха до мачбол. Липса на концентрация във финалните минути ни костваше и тази част, като лошо посрещане даде последната точка на съперника – 26:28.
 
 Кристиян Титрийски бе най-резултатен с 13 точки за нашия тим, а Александър Къндев добави 11 т. Тимът ни завърши с 11 точки на блокада и 8 аса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт