Средната класа инвестира в имоти

С покупката на по-голям имот хората с добри финансови възможности повишават стандарта си на живот.

Има интерес към апартаменти на партер с частна зелена площ

Миграцията на хората към големите градове подхранва търсенето

Влагат във ваканционни жилища

Домакинствата от средната класа в България са с доста високи доходи и купуват имоти със спестените средства, разказаха брокери на имоти. Най-често те купуват жилища за собствено ползване, но това реално е и инвестиция. С покупката на по-голям имот хората с добри финансови възможности повишават стандарта си на живот. Но наред с това, като придобият още един имот, влагат парите си, а при нужда в бъдеще могат да продадат старото жилище.

За желанието на хората с добри доходи да вложат парите си в имоти допринася инфлацията. Докато тя е по-висока от лихвите по банковите депозити много хора ще искат да вложат парите си в имот.

Хората търсят предимно по-големи жилища за семейството си. А тези с повече пари дори преминават от апартамент към къща. Популярни станаха и апартаментите на партер с частна зелена площ, които купувачите изобщо не търсеха преди 10 години и никой не проектираше такива сгради. След пандемията обаче предпочитанията на купувачите доста се промениха.

Продължава миграцията от по-малките населени места към по-големите - най-вече към София, Пловдив, Варна и Бургас. Това води до стабилно търсене на жилища в големите градове. В районите около Хасково и Кърджали хората също мигрират към по-големите областни градове.

Престоят на една оферта за имот на пазара е малко по-дълъг отколкото преди година, казват брокери. Най-често от пускането на един имот на пазара до намирането на купувач минава около месец и половина. Преди година някои сделки се сключваха за една-две седмици, но средният престой на една оферта на пазара беше около пет седмици. Причината за това е, че купувачите станаха много по-внимателни и търсят най-изгодното за тях предложение по отношение на локация, качество на имота и цена. Реално времето за продажба на един имот зависи най-много от правилно определената цена. Независимо дали става въпрос за напълно обзаведено жилище или за имот, който се нуждае от основен ремонт, при подходяща цена сделките се сключват бързо, дори за около седмица.

Продължава и интересът към селски и ваканционни имоти. Преди години жилища в курортите купуваха предимно руснаци, а сега пазарът се движи основно от българи. Сред причините за това е, че много хора искат да имат още един имот, в който да могат да ходят по всяко време със семейството си. Освен това с нарастването на доходите хората смятат, че могат да ги вложат във втори имот - така от една страна има къде да отидат през почивката, а от друга предпазват парите си от инфлацията. Освен това може да получат доход като отдават имота под наем. Най-много сделки има с жилища с две спални в черноморските курорти Слънчев бряг, Несебър и Созопол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти