Средната цена на имотите мина 1000 евро/ кв.м

Център, “Лозенец” и “Изток” сделките варират между 1500 и 2000 евро/кв.м

През второто тримесечие средната цена на имотите в София премина границата от 1000 евро на кв.м и достигна 1060 евро. За сравнение в началото на годината цената бе 985 евро/кв.м. Това показва анализ на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Ускореният темп на нарастване на цените в София започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година нарастванията се движат между 15 и 18%.

“2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цялото десетилетие до момента. Това важи с най-голяма сила за София, където отбелязваме изключително динамично и силно полугодие”, отчитат от агенцията. Според експертите макар очакванията да са били за забавяне на темпът на нарастване, към момента все още не се забелязва такава тенденция и това е следствие от множество положителни за пазара фактори.

“Tози път възходящият цикъл е движен основно от вътрешното търсене и благоприятни за пазара макрофактори. При настоящата комбинация от ниска безработица, ускоряващ се растеж на БВП, по-високи доходи, почти нулеви лихви по депозитите, и рекордно ниски лихви по кредитите, съвсем естествен резултат е да видим и ръст в цените на имотите и обемите продажби. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция.” коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 30% са тристайни, а по около 10% са 4-стайните и едностайните. Двустайните апартаменти са по-търсени поради по-достъпните крайни цени и това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем. Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж, като има увеличение на покупките на 1-ви етаж и партер.

Най-голямо търсене на жилища има в “Младост” и “Люлин”. След тях по обем запитвания се нареждат “Студентски град” и “Витоша”. Новото през този период е нарастването на интереса към района на “Надежда” и “Връбница”. “Кръстова вада” и районите около Южния парк запазват голям интерес, заедно с другите южни квартали като “Манастирски ливади”, “Борово”, “Бъкстон”, “Гоце Делчев”, “Стрелбище”.

Най-скъпите квартали са център, “Лозенец” и “Изток” с цени от 1500 до 2000 евро/кв.м., а най-евтини са “Люлин”, “Банишора”, “Овча купел”, където ново строителство може да се закупи между 650 и 800 евро/кв.м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти