Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Грипът превзема нови области в страната 3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Григор очаква труден мач с Рубльов

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Средновековен християнски комплекс разкриват в Родопите

Учените работят по храм от ХІІІ-ХІV в.

Екипът е по следите и на древна легенда

Някога над сградата, чиито останки се разкриват в момента, се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует, разказа проф. Николай Овчаров. Снимки: Личен архив
Някога над сградата, чиито останки се разкриват в момента, се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует, разказа проф. Николай Овчаров. Снимки: Личен архив

Средновековен храм от ХIII-ХIV в., около който личат останките на още поне четири църкви, разкриват археолози. Разкопките текат от няколко дни и учените се надяват на мястото край село Добромирци в област Кърджали да излезе цялостен голям християнски комплекс, разкри пред “Труд” ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров.

Въпреки лошото време археолозите вече са очертали контурите на новоразкритата църква. Тя е с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2.5 м. Някога над сградата се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует. Храмът се е виждал от километри и е бил средище на християнството в района, обясни проф. Овчаров.

Днес околните села са с мюсюлманско население, но през Средновековието плодородната долина между селата Бенковски и Добромирци са били един от най-християнските райони в Родопите, уточни той.

“Надяваме се, че ще излезе голям християнски комплекс, но все още сме на една трета от разкопките и е трудно да се предвиди цялостно. Това е предположението ни. Тази църква е много интересна и важна за този район. Идеята е след разкопките да бъде възстановена. Златоградчани много държат на това. Работата на обекта ще продължи до вторник следващата седмица”, посочи проф. Овчаров.

В района учените ще работят и по интересна хипотеза. “През 30-те години на ХХ в. при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Това любопитно сведение може да се свърже със съществуващите легенди, че по тези места се е подвизавал последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Мнозина предполагат, че той е бил изпратен от Търновград в Бачковския манастир, а този манастир е имал много метоси в Източните и Средните Родопи”, разказа археологът и допълни, че се надява освен прекрасната архитектура да се открият и данни за миналото на района.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.