Средновековен християнски комплекс разкриват в Родопите

Учените работят по храм от ХІІІ-ХІV в.

Екипът е по следите и на древна легенда

Средновековен храм от ХIII-ХIV в., около който личат останките на още поне четири църкви, разкриват археолози. Разкопките текат от няколко дни и учените се надяват на мястото край село Добромирци в област Кърджали да излезе цялостен голям християнски комплекс, разкри пред “Труд” ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров.

Въпреки лошото време археолозите вече са очертали контурите на новоразкритата църква. Тя е с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2.5 м. Някога над сградата се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует. Храмът се е виждал от километри и е бил средище на християнството в района, обясни проф. Овчаров.

Днес околните села са с мюсюлманско население, но през Средновековието плодородната долина между селата Бенковски и Добромирци са били един от най-християнските райони в Родопите, уточни той.

“Надяваме се, че ще излезе голям християнски комплекс, но все още сме на една трета от разкопките и е трудно да се предвиди цялостно. Това е предположението ни. Тази църква е много интересна и важна за този район. Идеята е след разкопките да бъде възстановена. Златоградчани много държат на това. Работата на обекта ще продължи до вторник следващата седмица”, посочи проф. Овчаров.

В района учените ще работят и по интересна хипотеза. “През 30-те години на ХХ в. при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Това любопитно сведение може да се свърже със съществуващите легенди, че по тези места се е подвизавал последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Мнозина предполагат, че той е бил изпратен от Търновград в Бачковския манастир, а този манастир е имал много метоси в Източните и Средните Родопи”, разказа археологът и допълни, че се надява освен прекрасната архитектура да се открият и данни за миналото на района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България