Сринатата столица

Преди 76 години е първата масирана бомбардировка

Предупреждението закъснява, падат 563 бомби

Преди 76 години е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война от страна на САЩ и Англия. В памет на жертвите в Националния военноисторически музей е открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

При атаката на 14 ноември 1943-а са пуснати 563 бомби, които убиват 59 столичани.

Със сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници - материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

Преди 76 години - на 14 ноември 1943 г., е първо масирано въздушно нападение над българската столица. В 12,30 ч. 137 самолета - 91 бомбардировача B-25 Мичъл и 46 изтребителя „Лайтинг“ атакуват София, пуснати са 563 бомби. Разрушени са 47 сгради и постройки. Убити са 59 души и са ранени 128. Убити са 56 граждани, 1 полицай и 6-ма военни. Тежко са ранени 49 човека, леко ранени са 79.

Срещу противника излитат 17 български изтребителя Ме-109. Във въздушния бой загива фелдфебел Йордан Славов. Оповестителната служба закъснява да подаде сигнал за приближаваща опасност. ПВО не успява да свали противников самолет, но успява да отклони атаката от центъра на града.

Коментари

Задължително поле