Сринато е доверието на българите в изборния процес, алармираха наблюдателите на ПАСЕ

Връзката между избирателите и политиците е прекъсната

Постоянно задържащата се ниска избирателна активност е знак за срив в доверието на българите в изборния процес.

Това заяви Алфред Хеер, ръководител на делегацията наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за седмите поред от 2021 г. насам парламентарни избори в България, който представи наблюденията на делегацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври у нас.

Хеер приветства добрата организация от страна на изборната администрация, както и продължаващите усилия на електората, изтощен от безкрайния цикъл на повтарящите се избори.

"Политическата система в България е в криза днес, свидетели сме на ерозия на традиционните партии, на политическа фрагментация и подем на популистки движения, както и разочарование на обществото", каза Хеер.

Според наблюденията на ПАСЕ връзката между избирателите и политиците е прекъсната и те трябва да започнат да търсят решения.

Алфред Хеер, ръководител на делегацията наблюдатели на ПАСЕ

Алфред Хеер попита дали институциите наистина играят роля за това да се изгражда доверие в демократичния процес и да се стимулира гражданското участие. 

ПАСЕ изпраща наблюдателски мисии за изборите у нас от 1990 г. насам. Екипът на ПАСЕ за тези избори включва 11 членове на парламента от девет държави, двама представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и трима много опитни членове на секретариата, участвали в предишни наблюдателни мисии, информира Алфред Хеер. Сред населените места, които са наблюдавали те на изборите вчера, са София, Перник, Благоевград, Дупница, Монтана, Рила, Ловеч, Враца, Етрополе, Бързия, Средец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика