Срутените устои на нашия живот

След драмата в Русе хората вече не вярват в нищо и на никого

Може ли да се говори за липсата на телевизионно майсторство, пошли риалити шоута и сладникави сериали, когато с реакциите по повод убийството на една журналистка хората загубиха доверието си във всичко, което изгражда едно общество и една държава. Когато не знаем как ще живеем от утре, защото изборът е да преминем през катарзис, или да ни се стовари открита диктатура.

Затова е важно да се прочете правилно какво точно се случи и какви са последиците. И каква е ролята на журналистиката, най-вече телевизионната, която и с подбора на информация и коментари и със собствената си позиция, активна или пасивна, изигра съществена роля за развитието на тази обществена криза. Макар и да не е първа власт , както се изрази разгневеният премиер Борисов, българската журналистика беше не само обект на събитията, ако се има предвид професията на убитата, но и субект, който даде насока на тълкуванията на престъплението у нас и по света. Но никаква власт не е, ако никой не й вярва. Тя вече падна толкова ниско, че загуби цялата си роля на защитник на обществените интереси.

Най-напред се срути цялата ни илюзия, че елитът на западните институции ни подкрепя и дори ни обича. То не бяха лигави обръщения и рецитации на български език, господарски потупвания по рамото, фамилиарни целувки, които ни връщаха във времето на Брежнев. Всичко е било лицемерно поощрение да продължим да бъдем верни и предани. Приемахме го като израз на авторитет и уважение, а то е било от интерес, защото предстоят евроизбори .Оказа се, че те няма да съжаляват, ако се срути сегашното управление. Дори биха въздъхнали с облекчение. И интересът им грозно лъсна, когато мигом смениха позицията си и от гняв и презрение преминаха отново към похвали и ласкателства. И първи бяха тези, които най-много разчитат на подкрепата на управляващите в България за предстоящите избори. Няма срам, има търговия. И ние сме предмет за постигането на целите им.

Трябва да се признае, че цялата история можеше да има още по-лошо развитие, ако не беше прочутият нюх на премиера Борисов за опасностите в политиката и навременната му реакция. Неговият гняв бе напълно обясним, но все пак той загуби мярката в тона към европейските началници. Не че те не го заслужаваха. В политиката никога не трябва да даваш воля на чувствата си. А може би въобще не е загубил мярката, а сцената е предназначена към укрепване на авторитета му в самата България.

А опозицията? БСП спечели позитиви с кампанията по повод ремонтите в София. Не може да се каже същото за реакцията по повод убийството в Русе. Вероятно от страх да не изостане от натиска, упражнен от европейските и световни институции, БСП се оказа на страната на онези наши кръгове, които злепоставиха страната ни със зле скроената инсинуация за намеса на властта в престъплението. Тази криза можеше да прерасне в нещо по-голямо, ако това беше истина, но още от самото начало беше ясно, че престъплението има чисто криминален характер. В края на краищата политиците са длъжни добре да разчетат знаците на една криза и нейните последици. Можеха лесно да разберат колко произволни са твърденията на сайта „Бивол“, че Виктория е убита, защото правила „разследвания“ по подобие на тяхното за аферата „Джи Пи Груп“. „Разследването“ е интервю с двамата журналисти, арестувани при инцидента край Радомир. Само че интервюто не е взето от Виктория, а от друг журналист, тя само го е анонсирала. И никога не се е занимавала с разследвания.

След всичко това не е черногледство да се каже, че е достигната тази точка на обществено недоверие, че вече няма значение дали твърденията или дори слуховете за едно или друго негативно събитие, са истина или не. Във всички случаи то се приема за истина. Иначе как да си обясним, че в редица градове хората излязоха на улицата по повод на убийството, въпреки че то бе с криминален характер.

Не ми е ясно обаче защо точно мотористите се наемат да сплашват циганските махали? И те ли са движени просто от агресивни подбуди като футболните фенове? Защо изострят и без това натегнатата атмосфера? Извънредно положение ли искат?

Колко много въпроси от тази обществена криза остават още неизяснени. Свързано ли е с нея решението на Делян Пеевски да се оттегли от издателската дейност? Какво ще стане с „Джи Пи Груп“? Защо от Русия точно сега подават сигнал, че за тях е приоритет втората тръба с природен газ от Турция да минава през България и забележете- да стигне до Сърбия, Унгария и Австрия, все страни, ухажвани от Москва?

Този път не важи правилото „случаят е приключен, забравете го.“

 

Опасна близост

Както е известно, централата на ГЕРБ е в същата сграда с БТВ. Така по-лесно се прави координацията. Затова не е изненада, че при Жени Марчева веднага след Кирил Добрев от БСП, в студиото влезе Цветан Цветанов, за да коментира казаното току що от предишния събеседник, без той да може да отговори. Не е изненада, защото тя не го прави за първи път. И аз самият съм ставал жертва на нейните прийоми.

Но от Хекимян съм изненадан. Елена Йончева бе при него в качеството й на говорител на опозицията по убийството в Русе. Съвсем не на място, той я засече с въпроси за обвиненията срещу самата нея. Предварително подготвени и вероятно консултирани въпроси. Браво, Антоне, голям мъж си!

Коментари

Задължително поле