На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

Война между погребалните агенции в Стара Загора

Срутените устои на нашия живот След драмата в Русе хората вече не вярват в нищо и на никого

Може ли да се говори за липсата на телевизионно майсторство, пошли риалити шоута и сладникави сериали, когато с реакциите по повод убийството на една журналистка хората загубиха доверието си във всичко, което изгражда едно общество и една държава. Когато не знаем как ще живеем от утре, защото изборът е да преминем през катарзис, или да ни се стовари открита диктатура.

Затова е важно да се прочете правилно какво точно се случи и какви са последиците. И каква е ролята на журналистиката, най-вече телевизионната, която и с подбора на информация и коментари и със собствената си позиция, активна или пасивна, изигра съществена роля за развитието на тази обществена криза. Макар и да не е първа власт , както се изрази разгневеният премиер Борисов, българската журналистика беше не само обект на събитията, ако се има предвид професията на убитата, но и субект, който даде насока на тълкуванията на престъплението у нас и по света. Но никаква власт не е, ако никой не й вярва. Тя вече падна толкова ниско, че загуби цялата си роля на защитник на обществените интереси.

Най-напред се срути цялата ни илюзия, че елитът на западните институции ни подкрепя и дори ни обича. То не бяха лигави обръщения и рецитации на български език, господарски потупвания по рамото, фамилиарни целувки, които ни връщаха във времето на Брежнев. Всичко е било лицемерно поощрение да продължим да бъдем верни и предани. Приемахме го като израз на авторитет и уважение, а то е било от интерес, защото предстоят евроизбори .Оказа се, че те няма да съжаляват, ако се срути сегашното управление. Дори биха въздъхнали с облекчение. И интересът им грозно лъсна, когато мигом смениха позицията си и от гняв и презрение преминаха отново към похвали и ласкателства. И първи бяха тези, които най-много разчитат на подкрепата на управляващите в България за предстоящите избори. Няма срам, има търговия. И ние сме предмет за постигането на целите им.

Трябва да се признае, че цялата история можеше да има още по-лошо развитие, ако не беше прочутият нюх на премиера Борисов за опасностите в политиката и навременната му реакция. Неговият гняв бе напълно обясним, но все пак той загуби мярката в тона към европейските началници. Не че те не го заслужаваха. В политиката никога не трябва да даваш воля на чувствата си. А може би въобще не е загубил мярката, а сцената е предназначена към укрепване на авторитета му в самата България.

А опозицията? БСП спечели позитиви с кампанията по повод ремонтите в София. Не може да се каже същото за реакцията по повод убийството в Русе. Вероятно от страх да не изостане от натиска, упражнен от европейските и световни институции, БСП се оказа на страната на онези наши кръгове, които злепоставиха страната ни със зле скроената инсинуация за намеса на властта в престъплението. Тази криза можеше да прерасне в нещо по-голямо, ако това беше истина, но още от самото начало беше ясно, че престъплението има чисто криминален характер. В края на краищата политиците са длъжни добре да разчетат знаците на една криза и нейните последици. Можеха лесно да разберат колко произволни са твърденията на сайта „Бивол“, че Виктория е убита, защото правила „разследвания“ по подобие на тяхното за аферата „Джи Пи Груп“. „Разследването“ е интервю с двамата журналисти, арестувани при инцидента край Радомир. Само че интервюто не е взето от Виктория, а от друг журналист, тя само го е анонсирала. И никога не се е занимавала с разследвания.

След всичко това не е черногледство да се каже, че е достигната тази точка на обществено недоверие, че вече няма значение дали твърденията или дори слуховете за едно или друго негативно събитие, са истина или не. Във всички случаи то се приема за истина. Иначе как да си обясним, че в редица градове хората излязоха на улицата по повод на убийството, въпреки че то бе с криминален характер.

Не ми е ясно обаче защо точно мотористите се наемат да сплашват циганските махали? И те ли са движени просто от агресивни подбуди като футболните фенове? Защо изострят и без това натегнатата атмосфера? Извънредно положение ли искат?

Колко много въпроси от тази обществена криза остават още неизяснени. Свързано ли е с нея решението на Делян Пеевски да се оттегли от издателската дейност? Какво ще стане с „Джи Пи Груп“? Защо от Русия точно сега подават сигнал, че за тях е приоритет втората тръба с природен газ от Турция да минава през България и забележете- да стигне до Сърбия, Унгария и Австрия, все страни, ухажвани от Москва?

Този път не важи правилото „случаят е приключен, забравете го.“

 

Опасна близост

Както е известно, централата на ГЕРБ е в същата сграда с БТВ. Така по-лесно се прави координацията. Затова не е изненада, че при Жени Марчева веднага след Кирил Добрев от БСП, в студиото влезе Цветан Цветанов, за да коментира казаното току що от предишния събеседник, без той да може да отговори. Не е изненада, защото тя не го прави за първи път. И аз самият съм ставал жертва на нейните прийоми.

Но от Хекимян съм изненадан. Елена Йончева бе при него в качеството й на говорител на опозицията по убийството в Русе. Съвсем не на място, той я засече с въпроси за обвиненията срещу самата нея. Предварително подготвени и вероятно консултирани въпроси. Браво, Антоне, голям мъж си!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (28)

 1. Гарелов отново ридае по изгубения СССР и „развитото социалистическо общество.“ Но той – в качеството си на агент на ДС – би трябвало да знае, че загубата на доверие в „институциите“ (фашистката хунта) беше максимална по времето на СССР. Не само хората, а властимащите не вярваха на пропагандата си. Само наивни и честни комунисти вярваха, но хунтата ги изби до един. Тогава ние живеехме в двойнствен свят: едно мислихме, друго говорихме, а трето (не) работихме. Така че Гарелов да си свали показалеца на снимката, защото той е един от тези, на които НЕ ВЯРВАХМЕ.

  1. руси, ге ще ми бараш смока -и-д-и-о-т-? Какво ще кажеш за комуниста бойко и цецката му дет партийната книжка им се подава от задния джоб?

  2. руси, га ще ми бараш смока -и-д-и-о-т-? Какво ще кажеш за комуниста бойко и цецката му дет партийната книжка им се подава от задния джоб?

  3. Шизи слабоумно, вземи си хапчетата. В миналото промити или не – много вярваха и затова гласуваха за изрода луканов или искаха социалдемакрата дертлиев…
   Факт е, че най голямото бягство започна при костов, за да останете само най слабоумните некадърници да вярвате в неговите наследници…

 2. Крадливия -и–д-и-о-т- бойко не е българин, за това го боли оная работа за българите и България. От кой евреин България е видяла добро, покажете ми поне един. Евреите най мразят руснаци и българи, за това докато не ги изметем от България те ще вършат само злини.

  1. Окато Борисов е на власт руските подлоги ще пикаят сярна киселина от яд. Вижда се шяна по устите им от лаене.

   1. А евроатлантическите шизита ще се кефят как са клецани от всичките си партнери…
    Факт.

  2. Че ти какъв българин си, бе, глашатай на руския фашизъм?

   1. Хапчетата деменци, хапчетата…

 3. Типичен измекярски социалистически начин на публично говорене: казваш едно и след малко го отричаш и запълваш времето (колонката) с празни приказки и подвеждащи пропагандни въпроси. „Журналистиката станала не само обект, но и субект на събитията“ означава, че жертвата е убита заради професията си, което е лъжа. Журналистиката „падна толкова ниско, че ниикой не й вярва“. Че тя е на това ниво още от 1945 година и никога не е била „защитник на обществените интереси“, а на интересите на хунтата. („Грижата за човека е основна грижа на партията“ – НО НИЕ ЗНАЕМ ИМЕТО НА „ЧОВЕКА“). И така в този измекярски тон авторът продължава да клокочи безсмислици. Е, ако Гарелов е лицето на нашата журналистика, аз съм безкрайно щастлив, че не съм български журналист.

  1. Крадецо бойко социалист ли е или комунист, той три пъти си сменя мнението на ден, че и по телевизията ги обявява всичките. А журналята дет го отразяват социалисти ли комунисти са, че хич, ама хич не го питат защо е такава въртиопашка?

 4. Докато Борисов е премиер руските подлоги ще пикаят сярна киселина от яд. Вижда се пяна по устите им от прекомерно лаене.

  1. Докато еврейската свиня бойко е премиер, геноцида над българете ще продължава. За руснаците няма да стане жив българин, нема да има кого да гърчат.

   1. Сопри се, бре! Осъана без дъх от джавкане.

  2. Руските подлоги не се вълнуват от -м-а-л-о-у-м-н-и-о- крадец бойко, защото него Путин го унижи достатъчно, той вашио бойко си беше тряпка, ся е още по голяма тряпка, защото Запада слуша Путин. Руските подлоги се още се връзват на -с-л-а-б-о-у-м-н-и-я- -о-л-и-г-о-ф-р-е-н- плювнелиев, но и него Путин го утрепа с презрително пренебрежение и за това он сега е известен само покрай фустата на синоптичката, но птичката била много дашна и не се знае дали точно той станал татко.

   1. Дащна е майка ти, че те е родила такъв безродник, копеле.

    1. А как се вика на задник дет изхожда шизита кат теб?

 5. Гарелов не може да се побере в кожата си от яд, че Той вече не е от страната на „Ръководната сила“ на незаконната и нерегистрирана русофилска фашистка хунта Б.К.П. (която няма нищо общо с комунизъм). Заключението на бълвоча озаглавено „Опасна близост“ изразява точно това: ужасно е да се дава медийни време на „онези, които не са от нашите“. Интересно, че в друга статия Гарелов не одобряваше усойницата Йончева, но в тази я обяви за жертва на Антон, защото я бил „засякъл“.

  1. Така е! Яд го е, че не гъвкав в кръста кат боко, цецо, плевнелиев и разните там форумни евроатлантически отрепки, та да си върти задника…

 6. Вярват бе гарелов, вярват… виж форума и гербаджийските върхове – колко слабоумни идиоти има дет варват в евроатлантизЪма…

  1. В „евро-“ не вярваме, в „атлантизма“ – още по-малко, т.е. доверието ни е 0 (нула), но руският фашизъм ни отвращава.

 7. Moga da otgovora na g- Garelov.Toi rabotese nadarzavna rabota.bese preporacan na vsakade.napravi pasta i pari.obiknovenite nei OT NARODA varvaxme na Sila. ( imase zakoni za Zigani i zabalgari) rimase Red .balgarina OT krai creme ne Obica da e kontroliran Za trova imaxme Vis1 ce i 2 ,beata margini sega tez set seukrivat nana gi? Imame toploto (nekoi da e rasledval za toploto za nezakonite stritelstva nailia Pavlov i ibratailievi za mqfiata po moreto za dimitar zelazkov ocite za vsikite ziganii po moreto ivatrev sgranata.Pitam doKOGA BG STE ZASTITAVA MAFIA ZIGANI KOITO BIAT IIZNALILVAT KRADAT.DO KOGAV TAZZIGANIA STE ZIVEEM NIE NESAMO CE NE VARVAME AMISME I ADOSANI NA POLIZIA I DARZAVA CE NEPRAVI NISTO .NO BG TARPENIETO VSE NAKOI DEN STE SVARSI .DANE GOVORIM ZA TELEVIZIA KOITO E OTVRAT VSKIO SPOSLI SERALI I KAVI LI NE
  LOSI NESTA UZASNI ZAPOKOLENIATA. NAPRED

 8. Устоите на нашия живот са счупени отдавна .
  Много късно плачеш за разбития морал на
  българина. Ти писал ли си някога за
  дастоиния морал на българите преди зловещата
  дата 9.9.1944 год. Не , поне аз не си спомням !
  Но списание ICONOMIST писа през 80те години
  на миналия век, Авторът описва спомените си
  от посещението в България през 1939 година .
  Няма да ви занимавам с възхищението му от
  от морала на обикновения българин. С гордост
  си спомням наблюденията на автора по ширналите
  се , добре обработени полята. Той ги сравнява с
  полетата на Гърция, Сърбия и Румъния Въпреки
  че тези държави имат много повече агрономи от
  България полетата им са занемарени ,а в България
  всечки селяни сякаш са агрономи…
  Интересно е сравнението му на България с. арабските страни. След по-малко от 10 години
  почти всички специалисти са напуснали България
  по настояване на Русия, българите са се справили
  успешно са се устремили към просперитет,докато
  арабите и след 80 години се нуждаят от чужденци!!!!
  Ти. Цялата журналистическа ,историческа и
  литературнса паплач ни описвахте целия този
  период , като най зловещия наѝ-жестокия , карахте ни да се срамуваме, че сме българи, някои се
  отричаха от родителите си за да доживеят до
  нормален край. Възхваляваха бандитите революционери.. обикновените разбойници
  скочихте за пример на децата. Руският мужик,
  без собственост, без цел и идеи , чакаш някой
  да му подаде милостиня , беше вашия герой .
  Никой не можеше да ви противоречи. Всички
  печатни средства бях под контрол на МВР иДС.
  И ако ти си въобразяваш , че си бил журналист
  Жестоко се лъжеш. Никой не ти вярваше и сега
  не ти вярват.
  И труд живе с заблудата, че може да завърти
  обратно колелото на времето ….

  1. Пич, че си слабоумен е ясно… но тука си прекалил. С какво си се надрусал?!

   1. Надрусана е била майка ти когато се е шибала с мангали.

   2. А ти за „силно“умен ли се смяташ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.