Сръбският посланик в Русия: Белград никога няма да наложи санкции на Москва

Сърбия очаква, че до влизането си в Европейския съюз, Брюксел ще е смекчил позицията си спрямо Русия. Това заяви посланикът на западната ни съседка в Москва Мирослав Лазански в интервю пред вестник „Известия“.

В интервюто пред ежедневника посланикът говори за европейската санкционна политика и плановете на Сърбия да произвежда руската ваксина „Спутник V“. Според дипломата следващото посещение на руския президент Владимир Путин в Сърбия може да се състои преди края на 2021 година.

Преди това сръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква ускоряване на процеса на присъединяване на Белград към ЕС

Според Лазански Сърбия се надява да стане член на ЕС до 2025 г., но датата може да се отложи. Той подчерта, че Белград прави всичко, за да адаптира изцяло позицията си към критериите, необходими, за да стане пълноправен член на ЕС.

Посланикът подчерта, че Сърбия вярва, че санкциите на ЕС не са политика, а липса на политика и че Сърбия, както каза Вучич, никога няма да наложи ограничителни мерки срещу Русия. „Тъй като Сърбия все още не е член на ЕС, тя не е задължена да координира напълно външната си политика с тази на Европейския съюз“, каза той и добави, че дори някои страни от ЕС, които подкрепят санкциите срещу Москва, на практика не ги прилагат напълно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия